Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Vimperk načal fotbalové jaro s Dolním Dvořištěm. Prim hrála zkušenost

 
úterý, 26. března 2024, 19:11

Vimperk – O tomto víkendu začalo v mnoha krajích a okresech napříč Českem fotbalové jaro. Na Šumavu, kde přes týden bylo teplo a slunečno, se o sobotním odpoledni tradičně ochladilo. Po dopoledním dešti přišlo podmračeno, ale bez deště. V Šumavan aréně se těšili na první jarní utkání.

Před utkáním došlo na gratulace. Michal Uhlík a Jiří Formánek, funkcionáři fotbalového klubu Šumavan Vimperk, předali dres s číslem 50 Jiřímu Košnařovi, bývalému hráči a současnému funkcionáři a trenérovi mládeže, který se v listopadu loňského roku dožil životního jubilea. „Předali jsme Jirkovi tento dres až teď, neboť narozeniny měl již po skončení podzimní části a taky jsme našeho bývalého vynikajícího hráče chtěli překvapit a to se nám povedlo,“ uvedl činovník klubu Michal Uhlík.

V samotném úvodním jarním utkání Vimperští v souboji sousedů v tabulce neuspěli. Hosté od hranic s Rakouskem přijeli velmi dobře připraveni. Rozhodovaly zejména zkušenosti. Dvacet minut se hrálo vyrovnaně. První šanci hostí velmi dobře zlikvidoval zapůjčený gólman Osvald z Prachatic a vypadalo to na vyrovnanou partii. Avšak v probíhající 24. minutě šli hosté do vedení gólem Urazila.

Domácí nepropadli panice a pokračovali ve své hře, ale jejich šance vyřešila obrana hostí a velmi dobře chytající brankář Posel.  Hrál se stále vyrovnaný zápas, domácí měli několik šancí, ale bez efektu. Lekci z proměňování dostali Vimperští v rozmezí 38. až 39. minuty, kdy se do zakončení dostal hostující Štifter, který nejdříve potrestal chybu domácího gólmana a druhou po průniku mezi krajní obránce domácích střelou na zadní tyč nedal Osvaldovi šanci. Až příliš krutý poločasový stav.

V druhém dějství již zkušení hosté kontrolovali vývoj utkání a bylo jasné, že si zpod Boubína  odvezou tři body. Mladý tým Šumavanu šlechtí, že s hosty hráli stále otevřenou partii a snažili se dostat zpět do zápasu. D. Dvořiště zkušeně zpevnilo obranný blok a vyráželo k nebezpečným protiútokům. Byť opticky to vypadalo vyrovnaně, tak hosté měli hru pod kontrolou. V 62. minutě zkompletoval hostující kapitán Štifter hattrick a bylo rozhodnuto.

Vimperští nic nezabalili a pokračovali v dobývání dolnodvořišťské branky. Jenže obrana i Posel byli dlouho proti. Hostující gólman handicapován ochranou maskou byl však v dobré formě a vychytal domácí snahu o korekci. Nakonec se domácím podařilo korigovat, v 72. minutě snížil Vintr. Byla to odměna za snahu a stále otevřenou hru ze strany domácích.

Jak se blížil konec zápasu a oba trenéři dost prostřídali, hra upadla. Zápas se dohrával, ale přeci se zablesklo v poslední minutě, hostující Štifter se dostal za obranu a přidal svůj čtvrtý a celkově pátý gól v zápase.

„V prvním utkání jsme vyšli bodově naprázdno. Do prvního poločasu jsme nevstoupili špatně a měli jsme hru celkem pod kontrolou, bohužel jsme si nevytvořili žádnou větší šanci. Ve 24. minutě soupeř poprvé skóroval a začala patnácti minutová fáze, kdy jsme trestuhodně obdrželi tři branky po našich chybách, které soupeř svou zkušeností dokázal využít. Těchto patnáct minut rozhodlo utkání,“ řekl vimperský trenér Lukáš Sýs. „Do druhého poločasu jsme si řekli, že na ten první zkusíme zapomenout a pokusíme se vyhrát alespoň druhý poločas. Bohužel jsme nezačali ideálně, hráli jsme ustrašeně a nevytvořili jsme si žádnou větší šanci. Naopak soupeř opět v 62. minutě zvýšil skóre na 4:0. Poté z nás konečně spadla nervozita a převzali jsme otěže utkání. Vytvořili jsme si několik šancí, bohužel v síti skončila jen hlavička Lukáše Vintra. V závěru utkání ještě hráči Dolního Dvořiště zvýšili na konečných 1:5 v jejich prospěch,“ hodnotil Sýs.

V táboře D. Dvořiště vládla po závěrečném hvizdu spokojenost. „Do Vimperka jsme jeli s cílem získat tři body. Věděli jsme, že nás čeká těžký soupeř plný mladých kluků, šikovných a určitě fyzicky dobře připravených. Dobře jsme se připravili a výsledek se dostavil. První čtvrthodina nám utekla, ale po první brance jsme se uklidnili a předváděli svou hru. Hráli jsme dobře a jsem rád, že jsme domácí udrželi na uzdě a po brance do ničeho nepouštěli,“ komentoval dění na hřišti trenér D. Dvořiště Štefan Bršťák. „Určitě jsem spokojen, zejména s prvním poločasem, kdy jsme od vedoucí branky hráli to, co jsme si řekli a začali kontrolovat vývoj utkání. Druhou půli měli domácí nějaké náznaky šancí, ale kluci vše dobře zvládli. Za dnešek jsem velmi spokojený, první zápas na jaře, i když venku, jsme zvládli dobře, výhra 5:1 je super,“ uvedl Bršťák.

Napsal(a) Ladislav Beran | Foto Ladislav Beran
 


 
Reklama