Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Daniel Kosek: V Táborsku se těším na vše, co přijde

 
středa, 23. února 2022, 10:19

Táborsko - Na hostování s opcí přišel do FC MAS Táborsko talentovaný obránce či záložník, rodák z Pardubic Daniel Kosek, 20 let (nar. 19. 5. 2001).

Bývalý kapitán Slavie Praha U19 a hráč mládežnických reprezentací pomůže vyztužit levou stranu. Vedení klubu je přesvědčeno, že od Dana může čekat v současnosti i v budoucnosti velké věci. Daniel poskytl následující obsáhlý rozhovor.

Danieli, přicházíte na hostování s opcí do FC MAS Táborsko. Jaké jsou vaše první dojmy, komentáře k tomuto kroku?
V první řadě bych chtěl poděkovat Táborsku za zájem, který o mě z jeho strany byl. Cítím důvěru vedení klubu a beru to jako krok dopředu. Těším se na vše, co přijde!

Vaší herní pozicí v týmu je levá strana, ať už obrana nebo záloha. Cítíte, že máte jako levák výhodu, protože levonohých hráčů je méně?
Ano, ano, stoprocentně cítím výhodu v tom, že jsem levonohý. Jak říkáte, moc hráčů to nemá a řekl bych, že je to v dnešním fotbale vzácné. V podstatě to mám na levačce postavené od té doby, co hraji fotbal.

Kromě Slavie už jste působil v Liberci, Zbrojovce Brno, Bohemians. Jak na tato angažmá vzpomínáte? Na svém kontě máte i ligový gól...
Na všechna angažmá vzpomínám tak, že si odnáším všechno pozitivní a hezké, co mi přinesl. Jsou to zkušenosti, které mě posunuly dál. Spoustu věcí jsem si díky nim uvědomil nebo začal dělat jinak. Je důležité vnímat, že fotbal není jenom na hřišti, ale i mimo. Je to konstantní dřina, která ale nabízí krásné momenty a zážitky na celý život, a proto fotbal děláme.

V juniorském dresu Slavie jste šestkrát nastoupil v UEFA Youth League a trefil se dokonce do sítě Barcelony. Mohl byste nám popsat tehdejší emoce, zážitky?
Youth League... Na to mám jen a pouze nádherné vzpomínky. Dokázali jsme si, že dokážeme sehrát kvalitní souboje s evropskou špičkou, co se týče akademií, ale hlavně prvních týmů. Byl jsem na velkých stadionech, viděl velké hráče a určitě bych každému přál zažít něco podobného. A gól do sítě Barcelony? Absolutní průchod všech emocí a pravděpodobně zatím můj největší gól. Dal jsem ho koneckonců svou slabší pravou nohou, tak si ho vážím o to více. Dokonce se byla v Barceloně podívat celá rodina a přátelé, kteří jsou se mnou na fotbalové cestě od samého začátku, takže ta radost byla tím samozřejmě umocněná a vnímal jsem to hned po vstřelení branky.

A tým Táborska posbíral na podzim 22 bodů. Jaké jsou sportovní cíle nebo přání pro jaro 2022?
Společně s naším kapitánem Kubou Navrátilem jsme si jako tým dali za cíl nahrát 15 bodů. To je statistický cíl, ale chceme se hlavně prezentovat kvalitní hrou od výstavby hry až po proměňování šancí. Všichni si plně uvědomujeme, že druhá část sezóny bude velice těžká, ale věřím v sílu kabiny a týmového ducha, který nám pomůže zlomit v náš prospěch i ta nejvyrovnanější utkání.

Sžíváte se s novými spoluhráči. Dá už se říct, s kým si na hřišti nejvíce fotbalově rozumíte, vyhovíte?
Řekl bych, že už jsem se sžil. Nebylo to ani nějak těžké, protože si s klukama rozumím po lidské stránce, a to vždycky usnadní porozumění i na hřišti. Ale kdybych měl říci konkrétně, tak se mi skvěle kooperuje s Lubošem Tusjakem na levé straně. Tím že jsme oba leváci a oba umíme hrát do ofenzivy i do defenzivy, můžeme rotovat a vzájemně si tím pomáhat. Je to zkušený hráč a jsem rád, že se od něj můžu učit a zlepšovat v ofenzivní i defenzivní činnosti.

Hned první jarní kolo čeká na Táborsko zápas ve Vlašimi, kde hraje řada slávistů, a ve čtvrtém kole přijede Sparta B. Budou tyto zápasy pro vás nějak speciální?
Budou speciální. Ve Vlašimi mám spoustu kamarádů a bývalých spoluhráčů, dokonce i trenéra Martina Hyského, dále Matěje Lažu a Míru Podrazkého, se kterými jsem zažil velké zápasy a krásné chvíle. Budu rád, když se s nimi zase pozdravím, ale nejlepší pocity budou ve chvíli, kdy odvezeme tři body. A Sparta B... Každé derby prožívám, ať už u prvních týmu pražských S a nebo ta mládežnická, co jsem sám hrál. Také tam znám spoustu kluků, s nimiž jsme společně jezdili na repre srazy. Oba zápasy budou speciální, ovšem ta největší satisfakce bude zisk šesti bodů.

Jste srdcem slávista. Sledujete pozorně dění v "červenobílém" klubu, prožíváte jeho zápasy?
Ano, říkáte to přesně, jsem srdcem slávista. Sleduji každý zápas, jak ligový, tak na té mezinárodní scéně. Prošel jsem od mládeže U16 až do A týmu. Díky tomu jsem poznal velký profesionální fotbal. Netajím se tím, že mým velkým snem je se vrátit a plnohodnotně pomoct týmu v červenobílém dresu. Dále bych si chtěl ještě zahrát s Honzou Bořilem, protože mi hodně pomáhal a mohl jsem se od něj učit každý den. Patří mezi mé vzory a chtěl bych mu popřát co nejrychlejší rekonvalescenci po těžké operaci. Třeba se mi to poštěstí a ještě si spolu zahrajeme.

Co byste vzkázal fanouškům Táborska, co můžete slíbit, na čem si dáte záležet?
Já bych byl rád, aby nás podporovali jak v době, kdy se bude dařit a budeme získávat body, ale také v časech horších. Jak jsem už zmiňoval, druhá část sezóny bude dlouhá a těžká, ale náš cíl je jasný a to kvalitní sportovní prezentace na hřišti plus zisk bodů. Jejich podpory si vážíme a budeme se snažit dělat jim co nejvíce radosti.

Napsal(a) Luboš Dvořák | Foto Karolina Kabíčková
 


 
Reklama