Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

V áčku Dynama dostávají letní příležitost testovaní hráči a vlastní dorostenci

 
středa, 20. června 2018, 11:17

Na startu letní přípravy druholigového Dynama České Budějovice se tradičně objevily nové tváře. Žádné zvučné posily, spíše mladíci, kteří dostávají šanci prokázat svůj talent a zabojovat o místo v kádru. Na zkoušku přišli Denis Laňka, Vojtěch Gebert a Martin Rychnovský, z domácího dorostu nakukují do ligové kabiny Lukáš Kočí, Marek Kalousek, Jakub Pařízek či Martin Šplíchal.

Jednadvacetiletý Denis Laňka (21. 5. 1997) byl doma v Teplicích původně útočníkem. Postupně vyzkoušel další posty a stal se fotbalovým univerzálem.  „V dorostenecké reprezentaci ze mě udělali krajního záložníka. Naposledy jsem kopal levého beka. Hrál jsem už skoro všude, kde se dá. Do Českých Budějovic mě asi berou jako krajního záložníka, případně obránce,“ zamyslel se při první zaměstnanecké návštěvě Střeleckého ostrova.

Na český jih přichází Denis Laňka z Příbrami. Poslední půlrok hostoval v Benešově, za který nastoupil rovněž proti Dynamu v generálce na letošní mistrovské jaro.  Z mateřských Teplic se před časem vypravil do příbramského klubu za vidinou účasti v juniorské lize mistrů. „Byl to můj nejkrásnější fotbalový zážitek, samozřejmě po jedenácti startech v 1. lize. Těch bych rád přidal víc. Myslím, že mám na čem zamakat,“ pravil odhodlaně.

Přesun do Benešova na první pohled zbrzdil Laňkovu kariéru. Opak se stal pravdou. Odehrál všechny jarní zápasy a řada z nich se mu vydařila, načež mu agent zvěstoval zájem z Dynama. „Hostování v Benešově jsem zpočátku vnímal jako krok zpátky, ale nakonec mě posunulo dopředu. Byla to dobrá štace. Teď doufám, že uspěju na testech a nebudu muset řešit jiné nabídky. Po vydařené části sezony se jich sešlo víc, ale spolu s agentem jsme vyhodnotili tu budějovickou jako nejzajímavější,“ přiznal.

Celá rodina bude držet palce

Bohaté zkušenosti již načerpal čtyřiadvacetiletý Vojtěch Gebert (31. 5. 1994). Začínal v žákovských týmech Staré Boleslavi, potom zamířil do pražské Slavie. Klub z Edenu jej průběžně posílal na hostování do Mladé Boleslavi, Meteoru Praha a Jablonce, kde si také připsal svůj první a dosud jediný prvoligový start. Během pokračující fotbalové pouti vyzkoušel dres Vlašimi, Žižkova a Vítkovic, kde hrál ČFL i FNL.

Následoval přestup do Teplic, odkud si na podzim 2017 ofenzivní záložník odskočil do Valašského Meziříčí (MSFL). Se závěrem uplynulé sezony mu skončila smlouva na teplických Stínadlech a přišla nabídka od trenéra Horejše z Dynama. „Jedno ze svých minulých angažmá ve Vítkovicích jsem půl roku sdílel s Michalem Řezáčem. Kontaktoval jsem ho, když Budějovice projevily zájem, a Michal mi to tady vychválil. Chtěl bych se dostat do kádru a do základní sestavy,“ odhalil Vojtěch Gebert svůj nejbližší cíl.

Nejmladší z trojlístku testovaných borců je devatenáctiletý záložník Martin Rychnovský (17. 9. 1998), jenž prožil uplynulé jaro v barvách Sokolova a zahrál si také čtvrthodinu proti Dynamu o body ve FNL. Pod Černou věž přichází z mistrovské Plzně. „Moc mě potěšilo, když jsem zjistil, že budějovický tým si naplánoval druhý zápas v letní přípravě proti plzeňské Viktorii a navíc v Přešticích, odkud pocházím. Celá rodina mi bude držet palce,“ neměl žádné pochybnosti.

Z ekipy dynamáckých dorostenců si přišel s novináři popovídat obránce Lukáš Kočí (26. 6. 1999), který na jaře přispěl k záchraně dorostenecké ligy pro jihočeskou metropoli. „Byla to těžká sezona, po níž jsme dostali týden volna. Teď začínám přípravu s áčkem. Je to docela fofr,“ usmíval se fotbalista pocházející ze Strakonic. „Skončil jsem v dorostenecké kategorii a chci se poprat o šanci,“ ujistil bez ohledu na skutečnost, že z pozice stopera musí čelit konkurenci v podobě ustálené dvojice Pavel Novák – Lukáš Havel.

 

Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Jan Škrle