Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Petr Benát se zabydluje v manažerské roli, která ho čeká i v Klubové akademii Dynama

 
čtvrtek, 17. května 2018, 12:23

Prvním dnem letních prázdnin vstoupí do života Klubová akademie U6 – U19 SK Dynamo České Budějovice, jedna z deseti v republice. Do čela této největší fotbalové líhně v jihočeském regionu se postaví Martin Vozábal jako výkonný ředitel celého klubu, Tomáš Maruška v pozici technického ředitele a také sportovní manažer Petr Benát, donedávna ještě hráč ligového áčka.

Dlouholetému záložníkovi Dynama, jenž 20. května oslaví osmatřicáté narozeniny, dobíhá ještě hráčská smlouva, přestože po skončení podzimní části 2. ligy pověsil kopačky na hřebík a začal se zaučovat na pozici sportovního manažera. Převezme ji s plnou zodpovědností v nově vzniklé akademii od 1. července. Rodák z Děčína, který nosil černobílý dynamácký dres celkem v deseti sezonách, přiblížil Jihočeskému fotbalu svůj nynější post. Rozhovor vznikl při veřejné prezentaci Klubové akademie SK Dynamo v českobudějovickém Clarion Congress Hotelu.

Co vás osobně čeká při rozběhu mládežnického projektu?
Spolu s technickým ředitelem Tomášem Maruškou budu mít na starosti sportovní úsek a zároveň sledovat návaznost akademie na ligové áčko. Musíme ještě dořešit konkrétní náplň práce, ale vypadá to tak, že se rozdělíme s Tomášem o administrativu a rovněž kontrolu dodržování klubové koncepce. Hodně si od toho slibuji.

Za více než čtyři uplynulé měsíce jste se zabydlel v manažerské funkci?
Každý den je pro mě obrovská zkušenost. Byl jsem zvyklý pohybovat se v kabině mezi sportovci, teď absolvuji spoustu schůzek a jednání. Přiznávám, že jsem rád, že v tuto chvíli se můžu ještě dostat na hřiště. Nějak si to rozdělím a trošku odrelaxuji od nových povinností. Určitým způsobem mi to takhle vyhovuje.

Trénujete s áčkem?
Ne, ne. Poté, co jsem odevzdal dres, mě oslovil David Horejš, jestli mu pomohu v roli asistenta. To je pravda. Nicméně, působil jsem strašně dlouho v koloběhu profesionálního fotbalu a potřebuji se někam posunout. Myslím, že manažerská práce je tím, v čem se mohu uplatnit.

Ale říkal jste, že chodíte na hřiště?
V Dynamu trenérsky vedu kategorii U11. Dojedu s klukama půlrok a předám je do žáků profesionálnímu trenérovi v akademii. Se Slávou Rožboudem, který se vrátil z Kanady a bude působit v akademii rovněž jako trenér, děláme navíc individuální tréninky, převážně pro hráče přípravkových kategorií.

Takže se udržujete v pohybu a kondici?
Není to tak, že bych jenom seděl v kanceláři. Všichni, kdo se točíme kolem fotbalu, jsme si vytvořili vztah ke sportu, ať jsme hráli profesionálně, nebo ne. Považuji za samozřejmost, že se snažím cvičit a běhat. Kolegové, kteří působí v managementu delší dobu, mě upozorňují, že podobný přístup vydrží člověku asi tak rok. Uvidíme (úsměv).

Naskočíte ještě do zápasu?
Musím říct, že jsem dostal hodně nabídek z nižších rakouských soutěží, dokonce i z vyšších soutěží doma. Jenže aktivní hraní se nedá skloubit s mojí současnou prací. Jediná nabídka, kterou jsem přijal, byla za Dynamo 35. Zatím jsem nastoupil dvakrát. Vždycky jen na dvacet minut, protože v době zápasu na Složišti mě čekaly ještě nějaké trenérské povinnosti. Jenom jsem si odskočil mezi kamarády z pětatřicítky, abych se tam doběhal. Myslím, že mi to zatím stačí.

Vraťme se k vaší manažerské činnosti. Čím jste si už prošel?
Zatím jsem hlavně pozoroval, jak fungují mládežnické kategorie a jejich návaznost. V Dynamu je vypracovaná určitá sportovní koncepce a podle toho, co jsem viděl, mohu na sto procent uvést, že trenéři dělají maximum, aby svěřené třídy fungovaly. Nicméně návaznost nebyla vždycky optimální, i z důvodu, že to nevedli úplní profesionálové. Diskutoval jsem s trenéry a snažil se také zapojovat do tréninků. Nejblíž jsem to měl k nejmladším kategoriím, protože jsem souběžně vykonával funkci šéftrenéra přípravek. Prakticky neustále jsem byl v kontaktu s trenéry navazujících výběrů U12 a U13 a několikrát jsem se zajel podívat, jak hráči těchto ročníků pracují a vyvíjejí se v regionální fotbalové akademii. Nadchlo mě to. Postupně jsem se seznamoval s prostředím mládežnického fotbalu a zároveň se začal podílet na přípravě projektu, který odstartuje zanedlouho.

Do akademie vstoupíte za pochodu?
Spolu s Tomášem Maruškou už teď děláme spoustu věcí s tím spojených. Například navštěvujeme střední školy, v nichž studují fotbalisté, vedeme jednání na internátech. Až se 1. července spustí akademie, nebude asi všechno skvělé. Začne se to tvořit, podobně jako před časem v regionální akademii. Věřím, že to zvládneme.

Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Ján Honza