Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Adrián Čermák v koutku duše doufá, že stihne návrat k fotbalu už na jaře

 
úterý, 9. ledna 2018, 08:53

Na srazu druholigového Dynama České Budějovice se před zahájením zimní přípravy objevil také čtyřiadvacetiletý středopolař Adrián Čermák, který se ukázal jako velká posila černobílých na podzim 2016, ale počátkem uplynulého roku se vytratil z fotbalových trávníků kvůli vleklému zranění. Podstoupil operaci kolena a stále rehabilituje. Zvolna se přitom zapojuje do tréninku, jeho jméno však zatím chybí na soupisce pro jarní část sezony.

Rodák ze slovenských Malacek vstoupil do kategorie dospělých v bratislavském Slovanu. Za mužstvo „belasých“ nastupoval tři sezony, ale nepřipsal si moc velký počet ligových startů. Slovenskou nejvyšší soutěž okusil rovněž krátce v barvách Nitry a sezonu 2015 – 16 absolvoval ve Skalici, odkud jej získalo budějovické Dynamo. Za Jihočechy odehrál osmnáct zápasů. Trenéři si velmi pochvalovali jeho služby a zaujal také fanoušky. V předposledním utkání loňské zimní přípravy s Chrudimí však propukly jeho zdravotní trable.

Co se vám přihodilo?
V únorovém přípravném utkání jsem si udělal výron v kotníku a kvůli tomu jsem stál něco přes měsíc. Potom jsem odehrál, myslím, dva zápasy a zranil jsem si koleno. Byla z toho pauza tři měsíce. Bohužel, zranění se opakovalo při tréninku.

Zpočátku vaše potíže nevypadaly tak vážně, jak se nakonec ukázalo?
Podle původní diagnózy se jednalo o postranní vazy. Když se mi to stalo s kolenem podruhé, absolvoval jsem magnetickou rezonanci a zjistilo se, že jde o křížové vazy. To už se musí operovat. V tu chvíli jsem věděl, že mě čeká pauza minimálně půl roku.

V jaké fázi léčení se nacházíte?
Uplynuly přibližně tři měsíce od operačního zákroku a vzhledem k tomu, že léčba trvá asi půl roku, tak jsem někde v polovině. Během přestávky jsem rehabilitoval a posiloval, zatím to vypadá dobře. Pomalu bych mohl začít s běháním na trávě, zatím jen zlehka, a uvidíme, jak to půjde dál.

Připojíte se k týmu?
Asi začnu ještě individuálně, ale na cvičení v posilovně určitě budu chodit s klukama. Bude pro mě lepší, když se dostanu do kolektivu. Uplynulé tři měsíce byly pro mě velice dlouhé, skoro vůbec jsem nepotkával své spoluhráče. Trénoval jsem sám, takže se těším, že konečně naskočím do společného tréninku. Doufám, že nenastanou komplikace.

Je to hodně nepříjemné vypadnout na takovou dobu ze hry a jenom sledovat zápasy jako divák?
Samozřejmě, ale patří to k fotbalu. Řekl jsem si, že nic nevzdám. Podobná věc se stane leckomu a každý se vrátí. Věřím, že to bude v pořádku a dostanu se do bývalé formy. 

Patřil jste v Dynamu ke stabilním členům kádru. Dokážete se vrátit?
Před zraněním jsem se cítil velmi dobře a myslím, že se mi docela dařilo. V žádném případě nebude návrat snadný. Přišli noví hráči a bude tady velká konkurence. Ale budu se snažit, pokud budu zdravý, abych se probojoval do základní sestavy.

Zasáhnete do bojů o body už na jaře?
V koutku duše doufám, že bych to mohl stihnout. Nechci to ale nijak uspěchat. Až bude koleno připravené na sto procent, tak se do toho pustím.      

 
 
Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Ladislav Lhota