Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Hrdina Hejníček! Chytil penaltu a pohlídal vítězství Jankova

 
čtvrtek, 13. dubna 2017, 13:33

Byl to pořádně bláznivý zápas. V pohledném divizním utkání Jankova s Motorletem nařídil rozhodčí v posledních minutách dvě penalty. Při obou se zaskvěli brankáři. Domácí Lukáš Hejníček (20) čelil pokutovému kopu v první minutě nastavení za stavu 2:1. Správně riskl stranu a notně se podepsal pod nečekané vítězství. „Je to neuvěřitelný pocit,“ říká syn bývalého prvoligového brankáře Petra Hejníčka (49).

Lukáši, pamatuje někdy takhle bláznivý zápas?

Tak šílený zápas si rozhodně nepamatuji. Šel jsem do zápasu s tím, že můžeme překvapit a jsem rád, že se nám to povedlo.

Už ve druhé minutě jste musel vytahovat míč na břevno a hned jste se blýskl skvělým zákrokem. Pomohl vám i psychicky?

Určitě, každý úspěšný zákrok zvedne sebevědomí a dostáváte se tím do zápasu. Tým pak vidí jistotu v bráně a zvedne to sebevědomí i hráčům.

Motorlet měl především v první půli řadu příležitostí. Při které šanci vám bylo nejvíc ouvej?

V brance jsem se určitě nenudil a těch příležitostí, kdy mi bylo ouvej, je určitě víc. Ale vybral bych asi tu, jak Jiří Sodoma střílel zblízka a mě to trochu lízlo, šlo to sice vedle a kluci to ještě pojistili odkopem na roh. Byl to nepříjemný moment.

Inkasoval jste pouze jednou. Jak jste tu situaci viděl z branky?

Z levé strany letěl centrovaný míč, který si našel Jiří Sodoma a uklidil ho do branky. Z mého pohledu to byla těžká situace, možná jsem pro to mohl udělat trochu víc, lepším vyběhnutím nebo postavením. V této soutěži stále sbírám nové zkušenosti a ponaučení a vím, že je stále co zlepšovat.

Závěr vygradoval nařízenými penaltami. Co jste si v duchu říkal, když Sedlicův pokus vyrazil váš protějšek Grégr?

Mohli jsme rozhodnout, bohužel Sedlo neproměnil, to se stane. Je to velký tlak a brankář předvedl pěkný zákrok. V duchu jsem si nejspíš říkal „Sedlo, ty blázínku, to měl bejt gól“ (smích). Nakonec body zůstaly doma a to je nejdůležitější.

V 91. minutě dostali stejnou možnost Pražané. Měl jste kanonýra Sodomu přečteného nebo jste jen riskl stranu?

Vždycky, když se pískne penalta, se soustředím na čáře a nechodím se bavit s rozhodčím. Stejně vím, že by to nemělo cenu a akorát bych se vyváděl z koncentrace. Hodně sleduji postavení hráče k míči a pak dám na svoji intuici. Je to o štěstí, trpělivosti a vystihnutí momentu kopu, pak už jenom vybrat správnou stranu. Že bych ho měl přečteného, to se úplně říct nedá, ale vyhodnotil jsem to tak, kam by to mohl pravděpodobně kopnout a vyšlo to. Chytit penaltu v 91. minutě za stavu 2:1 je neuvěřitelný pocit.

A jak jste na tom celkově s čapáním penalt? Jakou máte bilanci?

Řekl bych, že jsem na tom celkem slušně. Za tento rok v divizi už jsem zneškodnil tři pokutové kopy, když nepočítám penaltový rozstřel.

Váš zákrok natočený na videu zhlédlo na internetu několik tisícovek uživatelů. Jaké jste zaznamenal odezvy?

Hodně kamarádů mi napsalo a gratulovalo k chycené penaltě a vyhranému zápasu, dokonce jsem dostal i několik nových žádostí o přátelství na Facebooku a sledujících na Instagramu. (smích)

Váš otec si zachytal první ligu v českobudějovickém Dynamu. Chodí se na vás dívat?

Táta se snaží chodit pravidelně na každý zápas, když chytám. Hodně mě podporuje a motivuje. Stále aktivně trénuje brankáře v Rakousku.

V brance se střídáte s Alešem Pavelcem. Trenér vás většinou točí po dvou zápasech. Kdo bude stát příště mezi tyčemi?

Ano, je to pravda, střídáme se po dvou někdy po jednom zápase. Příští zápas bude hlídat svatyni Aleš. V Jankově jsme před začátkem sezóny dostali rozpis, kdo kdy chytá.

V neděli se jede nanovo. Do Jankova přijedou Sedlčany. Kouč Čech zmínil, že to bude úplně jiný zápas. Tři body ale budou potřeba, že?

Přesně tak, bude to boj. Sedlčany jsou velmi kvalitní soupeř a určitě nám nedají nic zadarmo. Pro nás je každý bod dobrý a věřím, že i tentokrát můžeme uspět. Naše mise za záchranou v divizi pokračuje.

Napsal(a) Michal Průcha | Foto Petr Vlasák