Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Prvořadá je záchrana a adaptace v divizi, říká trenér Katovic Přemysl Šroub

 
neděle, 12. ledna 2020, 23:20

Katovice byly na podzim v divizi největším překvapením. Nováček soutěže vystřídal po šesti kolech trenéra, když Romana Malého nahradil u kormidla Přemysl Šroub, jenž předtím trénoval I. A třídu v Sousedovicích. Premiéra na hřišti poslední Plzně sice novému kouči pořádně zhořkla, pak ale přišla nevídaná série. Katovice dokázaly ve zbývajících osmi podzimních utkáních pokaždé bodovat. Po první polovině patří nováčkovi z jihu Čech vynikající třetí příčka. O vydařeném historickém půlroce jsme před zahájením zimní přípravy popovídali s trenérem Přemyslem Šroubem.

Jak s odstupem času hodnotíte divizní podzim?
Jsme nadmíru spokojeni. Asi nikdo v Katovicích nečekal, že budeme po podzimu takhle vysoko. Spokojenost panuje jak s počtem nasbíraných bodů, tak s předváděnou hrou.

Sezonu jste začal v Sousedovicích. Za jakých okolností došlo k vašemu angažmá v Katovicích?
Po vysoké prohře 6:1 v Soběslavi se rozhodl trenér Roman Malý, který mimochodem v Katovicích odvedl spoustu dobré práce, skončit a vedení klubu oslovilo mě. Vzal jsem si dva dny na rozmyšlenou, ale měl jsem jasno. Byla to pro mne výzva, divize se neodmítá.

Sledoval jste Katovice už předtím nebo jste vůbec nevěděl, do čeho jdete?
Do Katovic jsem často jezdil na zápasy jako divák, pokud jsme zrovna nehráli se Sousedovicemi. Nějaké zápasy jsem viděl, takže jsem nešel do neznámého prostředí.

U mužstva Katovic se na podzim vystřídali vlastně tři trenéři. Jak došlo k tomu, že proti Hořovicku přivedl tým na trávník předseda Tomáš Hajdušek?
Zrovna ten víkend, kdy jsem měl mužstvo poprvé vést v soutěžním utkání, jsem měl předem zaplacenou dovolenou v Itálii. Tým tak vedl proti Hořovicku Tomáš Hajdušek a Katovice ten zápas vyhrály 2:1. Já začal trénovat až od příštího utkání.

Na trenérskou změnu došlo již po pátém kole, přitom vstup do soutěže neměly Katovice tak úplně špatný...
Je fakt, že na nováčka to žádný propadák nebyl. Katovice měly na kontě tři prohry a dvě výhry, čili žádná ostuda. Roman Malý se ale přesto rozhodl odstoupit. Byla to jeho volba.

Vaše premiéra však vůbec nedopadla dobře. Na hřišti poslední Plzně jste prohráli o tři góly....
Po prohře 1:4 na Petříně jsem měl smíšené pocity. Svoji premiéru jsem si určitě představoval jinak. Nechci se vymlouvat, ale skutečností je, že jsme do Plzně cestovali v oslabené sestavě a obrana nehrála v obvyklém složení. Na druhou stranu, prohra mi odhalila celou řadu našich nedostatků, takže vlastně byla i k něčemu dobrá.

Pak ale přišel velký obrat. Ve zbývajících osmi podzimních utkáních jste pokaždé bodovali, byť dvakrát jste neuspěli v penaltovém rozstřelu. Co jste udělal jinak?
Přeskupil jsem sestavu a změnil systém hry. Začali jsme hrát na dva defenzivní štíty a začalo to fungovat. Hráči pochopili, co po nich chci a nastalo výrazné zlepšení. Hráči trénovali poctivě a byl jsem přesvědčený, že kvalitu máme. Věřil jsem, že se to obrátí a uděláme vítěznou šňůru, že bude ale takhle dlouhá, to nečekal nikdo.

Zvlášť výhra 4:0 v jihočeském derby na hřišti druhého Dynama musela být pro vás povzbudivá...
Tam jsme si to hodně užili. Vždyť dvanáct našich kluků prošlo mládežnickými týmy Dynama. Hráči byly natěšení a přehráli Budějovice ve všech směrech. Na Složiště nás přijelo podpořit sto dvacet diváků z Katovic. Bylo to parádní utkání.

Před lety jste divizi trénoval ve Strakonicích a soutěž tedy znáte. Čerpáte z toho i nyní?
Už je to deset let, co jsem skončil s fotbalem a začal dělat asistenta v divizních Strakonicích. Soutěž se od té doby hodně změnila, ale je pořád kvalitní. Víc zkušeností jsem však získal jako hlavní kouč Sedlic v krajském přeboru.

Jak byste charakterizoval mužstvo Katovic?
Tým Katovic je dobře postavený především z vlastních odchovanců. Většina hráčů má návyky z mládežnického fotbalu v Dynamu, takže kvalitu mají. Manšaft si sedl a fungujeme jako tým.

Jindřich Kadula je ale asi výraznou osobností týmu nebo ne?
Jindra Kadula ostatní převyšuje, to je pravda. Má ligové zkušenosti a podle mě je jedním z nejlepších hráčů celé soutěže.

Dojde během zimní přestávky k nějakým změnám v kádru?
Kádr se přes zimu nezmění. Nikdo neodchází a nemáme v plánu přivést ani žádné posily. Pokud se nikdo nezraní, nebude žádné doplňování třeba. Hráčů máme v kádru dost, takže na každý post je konkurence.

Kdy začínáte s přípravou a jak bude vypadat?
Začínáme v pondělí 13. ledna a hned nás čeká přátelský duel v Příbrami. Celkem odehrajeme šest zápasů. Na konec ledna máme rovněž naplánované soustředění v Soběšicích, kde máme výborné podmínky pro přípravu. Trénovat budeme přes zimu čtyřikrát týdně. V pondělí budeme střídat bazén s posilovnou, v úterý budou tréninky probíhat na hřišti v Katovicích a v pátek budeme chodit do Strakonic na umělku. Víkendy pak vyplní přípravné zápasy.

Na první Přeštice ztrácíte nyní jen dva body. Máte ambice udržet se v tabulce tak vysoko i na jaře nebo spíš věnujete pozornost situaci pod vámi?
Pro Katovice je důležité v první řadě divizi udržet a na soutěž se adaptovat. Nyní jsme nahoře, ale to neznamená, že tam musíme zůstat. Rádi bychom se tam však samozřejmě udrželi co nejdéle. Pokud budeme poctivě trénovat tak jako na podzim, můžeme se tam klidně udržet až do konce sezony. O nějakém postupu výš ale neuvažujeme. Chceme jít do každého zápasu s pokorou a potom se uvidí.

Napsal(a) Michal Havelka | Foto Jan Škrle
 


 
Reklama