Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

V Čížové skončili hráči z Prahy. Tým se od základu změní

 
čtvrtek, 28. listopadu 2019, 14:47

Před startem podzimu byla Čížová mnohými považována za jednoho z hlavních favoritů soutěže. Není divu, v loňském ročníku obsadili fotbalisté Čížové v divizi druhé místo a s mužstvem se třetiligovými zkušenostmi se počítalo i letos.

Čížová ale do nového ročníku divize nevstoupila právě nejlépe. Hned na úvod prohrál ambiciózní tým z jihu Čech na půdě nováčka z Rokycan. Pak si Čížová sice spravila chuť po domácí výhře 7:1 nad Berounem, následovala však další venkovní porážka v Soběslavi. Klub však na konci srpna postihla mnohem větší rána. Ve věku nedožitých pětapadesáti let totiž zemřel jeho dlouholetý funkcionář, manažer a v neposlední řadě také mecenáš Vladimír Vávra. "Pan Vávra byl duší čížovského fotbalového klubu a do té doby taky klub fungoval, jak má. Měl dobrou organizaci, trénovalo se a těšili jsme se na zápasy," vzpomíná kapitán Petr Janda na začátek sezony.

Po smrti Vladimíra Vávry se ovšem začala psát nová kapitola fotbalu v Čížové. Tým byl bez svého nadšeného činovníka jako bez duše a scházely i finance. Trenér Zdeněk Staroba odkoučoval proti Hořovicku svůj poslední zápas. Výhru 6:0 věnovali hráči do nebe Vladimíru Vávrovi.  Staroba u mužstva skončil a jeho roli převzal zkušený hráč týmu Petr Janda, jenž se stal hrajícím trenérem. "Uvažovalo se i o možnosti, že klub soutěž nedohraje. S panem Vávrou jsme ale měli nadstandardní vztahy a především z úcty k němu jsme se rozhodli, že podzim v každém případě dohrajeme," vysvětluje Janda.

Klubu se dostalo finanční pomoci z Písku a s minimálním rozpočtem se v Čížové pokračovalo dál. "Jelikož hodně hráčů dojíždělo z Prahy, měli jsme často problém sejít se na zápasy. Z nostalgie a díky pomoci píseckého předsedy pana Gornického jsme ale podzim přes všechny obtíže dohráli," je rád Petr Janda. Pod jeho vedením nasbírala Čížová v jedenácti utkáních slušných sedmnáct bodů a přezimuje uprostřed tabulky na osmém místě.

V kabině došlo k zemětřesení

V zimní pauze se bude řešit co dál. Už nyní má ale Janda jasno, že tým se od základu změní. Avizuje, že skončí všichni hráči dojíždějící z hlavního města, těch je v současnosti devět. "Čížová je malá vesnice a díky těmto hráčům se tu hrál fotbal na tak solidní úrovni. To už ale na jaře nebude a mužstvo se bude muset složit z místních fotbalistů, kteří si budou chtít za skromných podmínek zakopat divizi. Jednáme proto s Pískem a taky s Protivínem, který chce na jaře usilovat o postup," vysvětluje dosavadní kapitán a zároveň trenér.

Janda ještě nemá jasno ani o své roli v klubu, ví ale, že na zelený pažit už v dresu Čížové na jaře nevyběhne. "S aktivním fotbalem ještě ale končit nechci a nyní řeším možnosti, kde bych mohl hrát dál," prozrazuje bývalý hráč pražské Slavie, který s rodinou zakotvil ve Skalách u Protivína a v Písku trénuje ligové žáky U12.

Petr Janda drží palce i dalším jihočeským týmům působícím v divizi. Příjemným překvapením je pro něj postavení nováčka z Katovic, naopak druhé místo béčka Dynama po podzimu ho nepřekvapuje. "Katovice mají dobrý kádr a taky silné zázemí. Přeju jim, aby hrály nahoře. Béčko Dynama se jako jediné přihlásilo pouze do divize, tahle soutěž je ale podle mě pro českobudějovické mladíky málo. V prvoligovém Dynamu by měli chtít, aby jejich rezervní tým hrál alespoň třetí ligu," myslí si Janda.

Napsal(a) Michal Havelka | Foto Petr Vlasák