Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

První divizní derby ovládla Soběslav. Hradecká obrana měla příliš okének

 
neděle, 18. srpna 2019, 11:40

Podruhé během tří týdnů se utkali fotbalisté Soběslavi a Jindřichova Hradce. V předkole Mol Cupu se radovali z postupu hráči Soběslavi a v sobotním divizním derby tedy měl Jindřichův Hradec svému rivalovi co oplácet. Utkání však mělo jednoznačný průběh a Soběslav si od Vajgaru odvezla všechny tři body za výhru 5:1.

Šance soběslavského Varačky a domácího Janáka (nastřelil tyč) z úvodní čtvrthodiny ještě zůstaly nevyužity, v 26. minutě však zamířil soběslavský Filip Vaněk přesně hlavou po dlouhém autu Žaldy a otevřel účet utkání. Do konce poločasu skórovali ještě čerstvý Tomáš Mazouch (na hřišti pobyl jen dvě minuty) a po rohu Michal Hromada a nad domácím Vajgarem se začala stahovat černá mračna. Soběslav vedla po pětačtyřiceti minutách 3:0 a její kouč Radek Hajič mohl být spokojený. „Kluci hráli soustředěně a na hřišti jsme dominovali.“

Hned na začátku druhé půle dostal Jindřichohradecké do hry Martin Janák, který snížil na 1:3. Domácí zlepšili mezihru a byli nebezpečnější než v prvním poločase. Snížit na rozdíl gólu mohli v 55. minutě, kdy hradecký útočník nepřihrál úplně volnému spoluhráči a vystřelil vysoko nad. Naděje domácích na zvrat však vzápětí utnul v 57. minutě dělovkou Aleš Kutner a následně zakončil samostatnou akci výborně hrajícího Varačky po chvilce na trávníku Martin Dvořák, jenž zvyšoval už na 1:5 pro Soběslav.

K průběhu druhého dějství ale měl trenér Hajič výhrady. „Hned na začátku druhé půle jsme inkasovali branku, což je taková naše slabina. Trochu jsme znejistili, ale brzy jsme zase dali dva rychlé góly a bylo po zápase. Mrzí mě však, jak jsme odehráli zbytek utkání. Posledních pětadvacet minut jsme mohli mít víc pod kontrolou,“ postěžoval si kouč vítězného týmu. Dodal, že ve středu proti Benešovu odehrál jeho tým lepší zápas.

Závěr se jen dohrával

Spartakovci ale byli u Vajgaru jasně lepší a domácímu trenérovi nezbylo než jim pogratulovat. „Výsledek hovoří za vše. Soběslav nás předčila ve všech směrech a zaslouženě zvítězila. My jsme zklamali především v defenzivní činnosti. Rozhodla síla Soběslavi v ofenzivě proti naší slabé obraně. Hráči jako Vaněk, Bouchal nebo Kutner nás dokázali přehrát,“ uznal kvalitu soupeře jindřichohradecký Marek Černoch, jemuž scházel v Berouně zraněný stoper Völfel. Ve hře dopředu mělo jeho mužstvo světlé momenty. „Pochválil bych Martina Tomana, jehož dobře podporovali krajní záložníci. Provětrával obranu Soběslavi a soupeř si na něho musel dávat dobrý pozor. V obraně jsme ale hráli špatně a to bylo rozhodující,“ sdělil Černoch Jihočeskému fotbalu.

Jindřichův Hradec nemá po úvodních dvou kolech ani bod a hrozivé skóre 2:9. To v Soběslavi je mnohem veseleji. „Vstup do soutěže se nám podařil parádně. V Hradci jsme si užili příjemné sobotní dopoledne. Máme šest bodů a nyní se můžeme v klidu připravovat na další derby s Čížovou,“ usmívá se trenér Hajič. Cítí, že tým má vnitřní sílu. „Směrem dopředu jsme silní a mám radost, že se gólově prosazuje více hráčů. Dnes jsme si mohli dovolit brzy prostřídat a dát příležitost i ostatním. Zahráli si tak všichni, včetně našeho předsedy,“ měl dobrou náladu Radek Hajič.

FK Jindřichův Hradec 1910 – FK Spartak Soběslav 1:5 (0:3)

Branky: 49. Janák - 26. Vaněk, 36. Mazouch, 45. Hromada, 57. Kutner, 62. Dvořák. Rozhodčí: Šálková - Kastl, Matyš. Delegát: Macháček. ŽK: 1:1 (50. Votava – 86. Vaněk). Diváků: 150.

J. Hradec: T. Cettl – Blažek, Chyška (67. Kubín), Králíček, Tuček (74. Krejník) – Cajz (86. Duarte), Abderrabi, Jindra, Votava, Janák – Toman. Trenér Marek Černoch.

Soběslav: Kuník (67. Nývlt) – Bouška (79. Suda), Suchan, Boháč, Zeman – Bouchal, Hromada (46. Podráský), Žalda (31. Mazouch), Kutner (60. Dvořák), Vaněk – Varačka. Trenér Radek Hajič.

Nejlepší hráči: Toman – Kutner, Kuník

Napsal(a) Michal Havelka | Foto Petr Vlasák