Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Velké derby na obzoru: Soběslav hostí Táborsko B. Potřebujeme body jako sůl, zní z obou stran

 
čtvrtek, 18. října 2018, 21:20

Na velkou bitvu mezi dvěma týmy z jednoho okresu dojde v 11. kole divizní skupiny A. Na trávník soběslavského stadionu vyběhnou domácí Spartak a béčko FC MAS Táborsko.

V minulých sezonách plnily okresní derby mače v divizi českobudějovické kluby Roudné s Jankovem. Teď se přesouvají do táborského okresu. Soběslavský Spartak se na celostátní úrovni poprvé utká s táborskou rezervou. Mínusem sobotního klání, které má výkop od 15.30 hodin a řídí jej trojice jihočeských sudích Průcha – Tesař, Tupý, je postavení obou rivalů. Krčí se u dna tabulky a potřebují bezpodmínečně zvítězit.

Jednička je mimo hru

Spartakovci se v posledních zápasech trápí, navíc je pronásleduje marodka. Teď je postihla i na tom nejdůležitějším postu. „Dostali jsme se do obtížné situace, protože máme řadu zraněných. Samozřejmě nás moc tíží situace gólmana Martina Kuníka. Má utržený sval, a to znamená jeho neúčast na hřišti na hodně dlouho,“ mrzí šéfa klubu Marka Nývlta.

V jednání byl příchod brankáře z krajského přeboru, ale nakonec to nedopadlo. Roli dvojky tak zastává sám Nývlt. „Pokoušel jsem se oslovit asi čtyři gólmany. Nadějně vypadalo jednání s rudolfovským Píchou. Známe se velice dobře i osobně. Už to bylo na spadnutí před podpisem, ale na poslední chvíli si to rozmyslel. Takže to zase bude na mně, budu muset nastoupit. Chytal jsem už proti Berounu, ale nějak se nedařilo. Uklidili to za mě čtyřikrát, ani jsem si na balon pořádně nesáhl,“ vrací se k hořké  divizní premiéře 42letý gólman Spartaku Choustník, který od léta vystupuje v okrese jako béčko Soběslavi.

Sobotní klání dvou tabulkových sousedů by se mohlo těšit velké návštěvě. „Derby s béčkem Táborska bude samozřejmě prestižní. Jeho áčko hraje už v pátek, takže se dá předpokládat posílení pendly. Ale ani naši soupeři nejsou v komfortní situaci, mají svoje problémy. Takže uvidíme, s kým přijedou. A my doufáme, že my si nějaké šrámy vyléčíme, a nastoupíme v co nejsilnější sestavě,“ věří Marek Nývlt, že ukončí nelichotivou pětizápasovou sérii bez bodu.

O pendlech se rozhodne v pátek

Táborskou rezervu tradičně posílí pendleři z druholigového kádru. Otazník zatím visí nad jmény i počtem. „Mluvíme spolu ve středu, kdy ještě není nic rozhodnuto. Naše áčko sice hraje v Ústí nad Labem v pátek, ale kvůli víkendové dopravě, kdy je spousta omezení, jedeme už ve čtvrtek. O tom, kdo by se mohl v sobotu zapojit do zápasu v Soběslavi, se asi rozhodne až po utkání áčka. Ale tak čtyři kluci by tam měli být,“ sdělil nám uprostřed  týdne Petr Kolář, vedoucí táborského mužstva.

V duelu blízkých sousedů nastoupí v soběslavském dresu několik hráčů, kteří dříve hráli na druhé straně – Nohava, Suchan, Vaněk, Mazouch, Boháč, marod Kuník. „Všichni se známe. Bude to kromě jiného hodně prestižní zápas. Myslím tím, že oba potřebujeme body jako sůl. Soběslav sice v posledních kolech prohrávala, ale derby tyhle výsledky maže. Mělo by to být i pro diváky oboustranně hodně zajímavé a bojovné utkání. Každopádně se těšíme,“ poznamenal Kolář s přáním poprvé zabodovat na soupeřově půdě.

Posledně si to aktéři sobotního derby rozdali o body ve 30. kole krajského přeboru sezony 2011/12 (16. června 2012). Béčko Táborska vyhrálo nad tehdejším nováčkem Soběslaví vysoko 4:1 (4:1). Hattrick vystřihl Michal Rabiňák, jednou se prosadil Jakub Rosůlek, za Rašelinu snižoval na 1:2 Karel Polišenský.

V posledním derby řádil Rabiňák

A co psal Jihočeský fotbal před šesti lety v reportáži?  „Byl to zápas táborského záložníka Michala Rabiňáka. Dal v líbivém okresním derby v prvním poločase tři góly a položil tak základní kámen k vítězství. Další veliký podíl na zisku všech bodů měl i brankář Blažek, který podržel táborský celek za stavu 1:0. Vychytal v obrovské šanci Petra Janouška a vzápětí domácí vedli po dalším Rabiňákově zásahu už o dva góly. V prvním dějství padlo všech pět branek a po přestávce už to byla jenom údržba. Trenér hostů Milan Škarda si postěžoval, že někteří z jeho hráčů se už asi viděli na dokopné a zbytek zápasu většinou odchodili. A nevadilo jim ani, že se společně s nimi potil v tom vedru hrající asistent trenéra Radek Hajič. Pro táborského trenéra Michala Šreyera to byla vydařená rozlučka s týmem.“

Na poslední měření sil došlo v letní přestávce na hřišti Mladé Vožice. Soběslav za velkého vedra porazila béčko Táborska po přestřelce 6:5. U Spartaku se skvěle se uvedl novic Aleš Kutner, který s kapitánskou páskou vsítil tři góly. Druhý poločas si zachytal soběslavský předseda Marek Nývlt. V sobotu si znovu stoupne mezi tři tyče.

Napsal(a) Milan Šíma, Michal Průcha | Foto Daniel Pekař
 


 
Reklama