Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Generálky pod lupou. Skórovali Lafata i Šimák. Vysoké porážky Katovic a Čimelic

 
neděle, 5. srpna 2018, 21:06

AKTUALIZOVÁNO - Mimořádně kvalitní krajský přebor spustí nový ročník příští víkend. Zářit by v něm měli bývalí reprezentanti David Lafata (36) a Jan Šimák (39), kteří se prosadili střelecky v posledních zápasech letní přípravy a rozhodně nic neztratili ze svého umění. Jak dopadly generálky jihočeských mužstev? Čtěte už v sobotu večer na webu Jihočeského fotbalu. V příštím týdnu představíme soupisky našich mužstev z divize a krajského přeboru, změny v kádrech a plány do jara.

Nováček přeboru Blatná si pozval na generálku nedaleké Bělčice. Soupeře z I. B třídy přehráli zlepšeným výkonem ve druhé půli. „Generálku jsme odehráli po dohodě nakonec dopoledne, takže se hrálo za úmorného vedra. Nasazení v prvním poločase bylo z naší strany velmi špatné, nehráli jsme to, co po hráčích chceme. Po poločasové domluvě už se úroveň zlepšila a prosadili jsme se i po akcích, které máme nacvičené a měly být naší předností i v mistrovských utkáních,“ komentoval poslední herní test Roman Remeš, asistent trenéra Blatné, která hrála v sestavě Šimůnek – Sýkora, Petrášek, Šejvar, Sedláček – Mišiak, Mikeš, Šilhavý, Peleška – Stulík, Nový, střídali Burian – Prokopec, Zíka, Kůst, Čadek.

V derby dvou sousedů vyhrála Hluboká v Bavorovicích. Oba celky v létě posilovaly. Domácí Mariner získal v týdnu útočníka Erika Uličného z divizní Soběslavi, který se ve čtvereční přípravě proti Ševětínu uvedl hattrickem a gól vstřelil i Hluboké, když po půl hodině vyrovnal na 1:1. Favorizovaní hosté udeřili v nástupu do druhého poločasu, kdy se trefil Valenta. „Hrálo se oboustranně kvalitní střetnutí, jen to vedro bylo na škodu,“ poznamenal bavorovický činovník Karel Franěk.

Č. Krumlov udržel v poslední přípravě první čisté konto. Bylo o to cennější, že se to Dominovým svěřencům podařilo s ligovým dorostem Dynama ČB. Těsné vítězství zařídil jediným gólem zápasu kanonýr Tomáš Tauber, pro něhož to byla sedmá branka v letní přípravě. A nějaké si určitě nechal i do sezony. Slavoj nastoupil v sestavě Říha – Beránek, Švec, Dudák, Malý – Sláma, Novák, Ďurica, Persán – Fischer, Tauber, střídali Svoboda, Ješina, Filip, Trapl. Sokol Lom se po třech postupech v řadě zastavil až v kraji! Nevyhovující domácí stánek jej minimálně na podzim vyžene do Tábora na Svépomoc, kde bude hrát domácí zápasy. V generálce se Strakonicemi si nováček otestoval místní prostředí a střelecky se prosazoval až po přestávce. Do střelecké listiny se zapsali Jan Šimák (na snímku) i nejlepší klubový snajpr David Neužil.

Kamenice nad Lipou byla na nohou. Na místní hřiště měl s Olešníkem přijet historicky nejlepší střelec první české ligy. „Bylo nám jasné, že se soupeř zaměří na Lafatu, ale nic mu to nebylo platné, dal dva góly. Nedali se zahanbit ani ostatní. Myslím si, že Lafy to bude mít těžké, ale ostatní mu pomůžou,“ věřil olešnický kouč Ladislav Táborský, že člen Klubu ligových kanonýrů rozšíří gólovou sbírku i o pár zásahů za mateřský klub v přeboru. Do Olešníka se také vrátil další střelec Radim Štos, z Týna přišel šikovný bek Josef Brom a v jednání, už podruhé, je příchod Miroslava Grobára z Písku.

V Třeboni se představila exdivizní Třebíč. Jiskra nadšeným výkonem rozhodla už dvěma góly do přestávky zásluhou Holzepla a přesné hlavičky obránce Pučejdla. „Klukům se generálka povedla, měli jsme i další šance, ale většinu zlikvidoval výborný gólman soupeře. Sice jsme nenastoupili v kompletní sestavě, šest hráčů chybělo kvůli dovoleným, ale hra měla slušné parametry. V létě přišlo několik hráčů, hodně vidět byli Vávra s Růžičkou z Roudného a Doležal z Veselí,“ uvedl třeboňský manažer František Švaňa, který během prázdnin nezahálel.

Protivín, první soupeř Třeboně, si zajel na horkou lažišťskou půdu a po změně stran dominoval. Kádr udržel pohromadě, vrátili se mu Hála s Moravcem, slibně se jeví písecký Ion Dan, autor dvou branek, a vodňanský Bečvář. „Pro zranění nám bude celý podzim chybět stoper Uhlík a Ondra Prášil bude jen občas,“ poznamenal předseda Protivína Václav Křišťál. „První půle byla bojovná a vcelku vyrovnaná. Více šancí ale měli hosté. Po přestávce jsme odešli fyzicky, protože jsme hráli naivně po celém hřišti, což zkušení hosté nemilosrdně trestali. Prakticky, co útok, to gól. Malou omluvou je, že nám chyběli čtyři hráči základu: Bízek, Macek, Vokatý, Makoš,“ hodnotil funkcionář Lažiště Pavel Hodina.

Nedělní střelecké hody Soběslavi a Jankova

Z plánované generálky úřadujícího mistra Želče v neděli sešlo. Žirovnice nedala mužstvo dohromady. „Hosté odvolali zápas těsně před obědem kvůli nedostatku hráčů. Přemýšlel jsem a nakonec jsem dal klukům taky volno. Holt za týden pojedeme hned naostro bez generálky,“ řekl trenér Želče Roman Lukáč před premiérovým utkáním s Rudolfovem, který sehraje závěrečnou přípravu jako poslední z elitní šestnáctky ve středu 8. srpna na domácím hřišti s Týnem (17,30).

Dražice se v minulém ročníku KP zachránily na poslední chvíli. Letos by se chtěly vyhnout záchranářským starostem. Poslední utkání parného léta absolvovali proti Větrovům, okresnímu šampionovi Táborska a staronováčkovi I. B třídy. „Hrozné horko se asi podepsalo na naší střelecké nemohoucnosti. Celý první poločas se hrál na jednu branku. Spousta šancí, ale ani jedna trefa. Naštěstí jsme se aspoň jednou prosadili hned po přestávce, kdy Kromka potrestal chybu hostů. Potom to byl stejný scénář jako v prvním poločase. Hodně příležitostí a žádný další gól. Tohle musíme doladit,“ uvědomoval si po hubené výhře 1:0 dražický asistent Vlastimil Stuchlík.

Vzduchotechnici se na závěr přípravy střetli se středočeskými Petrovicemi, týmu I. A třídy. Po gólech Sedláka, Marvana a Bardy zvítězili 3:1. „Dávali jsme se dohromady hodně těžko, limitují nás zatím zranění. Hosté se nás snažili překonat dlouhými nákopy, ale my jsme vrátili hru na zem, a kombinovali jsme. Výsledkem bylo naše vedení po individuální akci Sedláka. Po přestávce hosté skórovali, ale my jsme pak už kontrolovali hru a šli znovu do vedení Marvanem a Bardou,“ popsal generálku Milevska kouč Miroslav Strnad.

Kdo s kým v 1. kole krajského přeboru
Sobota 11. 8. 17:00 Olešník – Katovice, Čimelice – Blatná, Osek – Hluboká, Roudné – Lom, Rudolfov – Želeč                                      
Neděle 12. 8. 10:30 Třeboň – Protivín, 17:00 Jankov – Č. Krumlov, Milevsko – Dražice

Nečekaný výsledek se zrodil v Precis aréně, kde souboj dvou účastníků přeboru, v němž si to rozdají ve 4. kole, skončil čtyřgólovou výhrou Jankova s Čimelicemi. Klíčovým momentem byla 57. minuta, kdy zkušený Hegenbart zahodil pokutový kop a odmítl vyrovnat na 1:1. Minutu nato měli stejnou výhodu domácí, z níž Zajíc nezaváhal. „První poločas byl oboustranně opatrnější a vyrovnaný. Šancí nic moc, až jednu velikou měl Mužík, ale nedal. To se povedlo až Sedlicovi před koncem poločasu. Ve druhé půli jsme získávali převahu a potvrdili jsme to i góly. Hosté měli i štěstí, když Sedlicův pokus vykopli z brankové lajny. Pak mohli vyrovnat, ale Hegenbart neproměnil penaltu, míč poslal do tyče. Naopak my jsme šli do dvoubrankového vedení po další penaltě, kterou dal Zajíc. Náskok ještě zvýšili Popelka a Mužík,“ shrnul vydařené utkání jankovský asistent Petr Maxa.

Atraktivní protivníci na sebe narazili v Soběslavi. Divizní Spartak hostil posílené Katovice. Očekávala se vyrovnaná bitva s otevřeným koncem, ale hosté na soběslavském stadionu totálně vyhořeli. „Vyhráli jsme jednoznačně a nutno dodat, že to mohlo být daleko vyšším rozdílem. Katovice nás moc neprověřily,“ nahlásil po skončení zápasu vedoucí soběslavského mužstva Michal Lemberka. Soběslav byla s výkonem v generálce spokojená a až na pracovně zaneprázdněného Dvořáka kompletní. Poprvé nastoupily písecké posily Marek Smetana a Vojtěch Zeman, o jejichž příchodu se jedná. Hrál i Slovák Uličný, který stihl za víkend dva zápasy (v sobotu za Bavorovice) a v obou skóroval.

Osek hostil v nedělním parním odpoledni předním celek I. B třídy ze Sousedovic. Lodivod Jaroslav Voříšek měl konečně k dispozici téměř celý kádr. „Až na malé výjimky jsme byli kompletní,“ prozradil. Domácí favorit zdolal Sousedovice rozdílem dvou branek zásluhou střelců Jakuba Říského a Tomáše Hromka. „Z naší strany tam byla ještě spousta chyb, na jejich odstranění musíme zapracovat, protože v mistrácích by se nám vymstily,“ postřehl Voříšek, že do ideálu to zatím mělo daleko. Na startu sezony hostí Osek Hlubokou.  

Sobotní výsledky:

FC Mariner Bavorovice – TJ Hluboká n. Vlt. 1:2 (1:1)
Góly: 35. Uličný – 10. Hájek. 46. Valenta.

FK Jindřichův Hradec 1910 – Tatran Sedlčany 4:2 (2:0)
Góly: 23. Černoch, 35. Kučera, 78. Völfel, 79. Princ – 70. a 88. Senft. (MOL Cup, více zde)

TJ Blatná – Sokol Bělčice 6:2 (2:1)
Góly: 36. a 50. Mišiak, 10. Stulík, 61. Čadek, 72. Peleška, 88. Nový – 39. Ráž, 66. Průcha.

Slavoj Č. Krumlov – SK Dynamo ČB U19 1:0 (1:0)
Gól: 26. Tauber.

Slovan Kamenice n. Lipou – FK Olešník 1:6 (1:3)
Góly za Olešník: Lafata, Šíma 2, Grobár, Dráb.

FK Lažiště – FK Protivín 2:8 (0:1)
Góly: Linhart (pen.), Hrbek - J. Vorel, Dan 2, Barbotkin, Zb. Vorel, Bečvář, Vojík.

Jiskra Třeboň – HFK Třebíč 2:0 (2:0)
Góly: Holzepl, Pučejdl.

Sokol Lom – Junior Strakonice 4:0 (0:0)
Góly: Šimák, Balogh, Neužil, Janů. 


Neděle (5. 8. 2018):

TJ Dražice – SK Větrovy 1:0 (0:0)
Gól: 48. Kromka.

FC ZVVZ Milevsko – SK Petrovice 3:1 (1:0)
Góly domácích: Sedlák, Marvan, Barda.

Sparrak Soběslav – SK Otava Katovice 4:0 (2:0)
Góly: Kutner, Uličný, Smetana, Vaněk.

SK Jankov – SK SIKO Čimelice 4:0 (1:0)
Góly: 37. Sedlic, 58. (pen.) Zajíc, 79. Popelka, 88. Mužík. Hostující Hegenbart nedal v 57. min. penaltu.

Sokol Želeč – Slavoj Žirovnice nehráno
Hosté dnes před obědem odřekli pro malý počet hráčů.

TJ Osek – FC Westra Sousedovice 2:0 (1:0)
Góly: Říský, Hromek.

Napsal(a) Milan Šíma, Michal Průcha | Foto Petr Vlasák, Daniel Pekař