Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Třikrát dostali výprask. Písečtí nejsou v pohodě. Jak z toho ven?

 
úterý, 30. srpna 2022, 12:17

Podzimní sezonu odstartovali výhrou 2:0 v Českých Budějovicích nad béčkem Dynama. Remizovali doma 2:2 se sympatickým týmem FK Zbuzany. Potom se schovalo sluníčko a nad žlutomodrými fotbalisty se rozprostřela černá mračna. Pohárové utkání v Soběslavi prohrál FC Písek 0:3, v rámci ČFL dostal nářez 2:7 v Přešticích a schytal políček od Karlových Varů v podobě výsledku 0:5 na vlastním trávníku. Co s tím? Odpověď hledá trenér Milan Nousek ml.

Jedno selhání se přihodí každému. Dvakrát za sebou už to není běžné. Potřetí se mluví o kolapsu. O masakru. „Měli jsme v nohách dvě nepovedená vystoupení. Bavili jsme se o tom celý týden před zápasem s Karlovými Vary. Myslím, že některé výstupy padly na úrodnou půdu, i když to tak nevypadalo na první pohled. V počínání na trávníku ale zůstala velká spousta věcí, které si hráči buď nedokážou anebo nechtějí uvědomit. Nebo prostě neví, jak naložit v zápase s konkrétní situací. Nic není platné, že si rozebíráme momenty, z nichž pramení naše chyby,“ rozkládá rukama nešťastný lodivod.

V duelu s karlovarskou Slavií inkasovali písečtí fotbalisté po rohovém kopu, kdy neuhlídali skórujícího hráče. Z vyložené šance nevyrovnal Martin Voráček, naopak hosté přidali druhý gól po útoku do otevřené obrany. „Dostanete dva blbé góly a dolehne na vás tíha z minulých zápasů. Hrozný zmar. Neodráží se k vám míče, nic nevychází, nestačí ani bojovnost,“ popisuje Milan Nousek rozpoložení týmu, který do přestávky nafasoval další dva góly a na začátku druhé půle dostal celkově pátý. Přesto vyvinul sympatickou snahu alespoň zredukovat skóre. Bohužel, marně. „Soupeř vede, uklidní se, hraje v pohodě. My se momentálně pereme s momentem překvapení,“ pokračuje trenér v rozboru.

Pomůže běh nebo fotbálek?

U prvních dvou propadáků chyběla v sestavě z rodinných důvodů brankářská jednička Jan Satrapa. Kompletní trojici debaklů s celkovým skóre 2:15 neabsolvovali kvůli zranění zkušení borci Ondřej Sajtl a Tomáš Valenta. Jejich absence byla jedním z kamínků do zpackané písecké mozaiky. „Osobnostní podpora mužstva zůstala na pouze Štěpánu Korešovi, který se snaží vyhecovat spoluhráče. Mají to v sobě i Valenta se Sajtlem. Neříkám, že se nesnaží ostatní, ale ta vlastnost není u nich tak výrazná. Víc mě však mrzí, že kluci si nenalejou čisté víno a nezačnou hrát jednoduše. Neřeknou si, v tomhle jsem bídnej, budu radši jenom běhat, odebírat míče, půjdu do soubojů,“ upozorňuje kouč.

Problém se nevyřeší mávnutím kouzelného proutku. Žádná taková pomůcka není k dispozici. Jak tedy vybruslit z tíživé situace? „Když se kluků ptám, proč nejdou do sebe, musím z nich více méně páčit odpověď. Nebo se jí ani nedočkám. Vydáme se zřejmě cestou individuálních pohovorů, abychom zjistili, co se hráčům promítá v hlavě. Někteří už mají zkušenost z více porážek v řadě, ale jsou tu mladíci, kteří ještě nezažili takové zápasy. Novinkou je pro ně vůbec chlapskej fotbal s jinou kvalitou, nábojem a odlišnými soupeři, než poznávali dosud. Máme z toho všichni pořádný guláš. Musíme to urovnat a vyjasnit si, jaký nabereme směr,“ přemýšlí písecký dirigent.

Nebude jednoduché nalézt účinné řešení. Na přechodnou dobu lze kupříkladu změnit obsah tréninků. „Můžeme klukům sebrat míč a nechat je vyběhat. Nebo jim naordinovat jenom fotbálek a počkat si, jestli jim hlava začne pracovat líp. Je to alchymie. Nepatřím k tolik zkušeným trenérům. Spíše se teď s kolegou Rosťou Baďurou učíme analyzovat krizové situace. Určitě uděláme maximum, aby příští zápasy vypadaly jinak,“ slibuje Milan Nousek. Nabízejí se také konzultace s psychologem. Hledání posil. Do kalkulací se dá zahrnout očekávaný brzký návrat uzdravených borců. Příležitost k nápravě výsledků nabídnou zápasy s béčkem Bohemians v Praze (3. 9.), doma s Motorletem (10. 9.).

Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Jan Škrle
 


 
Reklama