Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Tým má velký potenciál, chválí si trenér Písku Milan Nousek

 
úterý, 14. prosince 2021, 19:54

Písek – Nadmíru vydařenou podzimní část mají za sebou fotbalisté od Otavy. V České fotbalové lize přezimují třetí, když nasbírali osmadvacet bodů a minimální ztráta na prvního je pro jarní pokračování příslibem. „Utvořila se tu výborná parta a díky ní jsme tam, kde jsme,“ pochvaluje si Milan Nousek ml., který točí trenérským kormidlem v Písku třetím rokem.

Co říkáte na třetí místo a počet získaných bodů?
S umístěním jsem velice spokojený. Kdyby mi někdo před sezónou řekl, že budeme po podzimu třetí, považoval bych ho za velkého optimistu. Ukázalo se ale, že tento tým má velký potenciál, což se projevilo v počtu získaných bodů. Teď s odstupem času nás trochu mrzí, že jsme body ztráceli hlavně se soupeři z dolních pater tabulky, ale celkově jsme s jejich počtem spokojeni.

Čím si vysvětlujete ztráty se slabšími soupeři?
Ve většině zápasů jsme byli zvyklí hrát do otevřené obrany a využívat brejkové situace. Papírově slabší týmy naopak vycházely ze zajištěné obrany a my hráli, jak se říká, do plných. To nám dělalo problémy. Někdy nám chyběla i kvalita ve finální fázi.

Naopak se silnými soupeři z čela tabulky, až na Domažlice, jste uspěli. Proti nim se vám hrálo lépe?
Určitě. Tyto zápasy hodnotím pozitivně. Jsem rád, že jsme je zvládli, protože nás to posílilo do dalších bojů. Sebevědomí hráčů rostlo a z toho pramenily kvalitní výkony, které jsme na podzim vesměs předváděli.

I podle toho se dá usoudit, že porazit se dá každý, avšak s každým se dá i prohrát?
Je to tak, zvlášť ve třetí lize to platí dvojnásob.

Jak hodnotíte soutěž jako takovou?
Myslím, že ČFL má svou kvalitu. Pro generaci hráčů, kteří vyšli z dorostu a prvním rokem hrají třetí ligu, je tato soutěž výbornou příležitostí chytit se v dospělém fotbalu a možnost posouvat se výkonnostně dál. Ve třetí lize působí spousta kvalitních mužstev, což soutěži přidává na atraktivitě.

Kterým z vašich hráčů prospěla třetí liga nejvíc? U koho jste zaznamenal největší posun?
Takovým příkladem je Adam Kotrba nebo také mladí hráči, kteří jsou u nás na hostování. Konkrétně se jedná o Štěpána Pineaua z Dynama České Budějovice a Patrika Schramhausera z Táborska. Pro tyhle kluky má soutěž jednoznačný přínos. Samozřejmě i v jejich mateřských klubech musí mít radost, jakým způsobem se tito hráči prezentovali na hřišti.

Budete na jaře útočit třeba i na postup do druhé ligy?
Každopádně bychom si chtěli udržet stávající pozice kolem třetího místa a minimální odstup na prvního. Na konci jara to pak sečteme.

Co je největší zbraní Písku?
Líbí se mi skladba týmu. Těší mě, že kolem zkušenějších fotbalistů, kteří už mají něco odkopáno, se prosazují mladí hráči a dokáží přispět ke kvalitě mužstva. Díky partě, jež se tu utvořila, jsme tam, kde jsme.

V čem máte naopak ještě rezervy?
Budu se opakovat, ale znovu bych se vrátil k utkáním proti relativně slabším týmům. I když jsme si vypracovali víc šancí, chyběla nám razance v zakončení a nevytěžili jsme tak bohužel z těchto zápasů větší počet bodů.

Proběhnou přes zimu nějaké změny ve složení mužstva?
Tohle budeme řešit během následujícího měsíce. Nějaká jednání už probíhají, víc ale budu vědět později. Nyní si potřebujeme především odpočinout.

Jak bude vypadat vaše zimní příprava? Zařadíte do ní nějaké novinky?
Nebude se nějak výrazně lišit od předchozích. Opět nás čeká porce zápasů, ve kterých budu mít šanci vyzkoušet všechny hráče. Všichni budou mít příležitost dokázat, že do týmu patří. A jestli pojedeme někam na soustředění je ve hvězdách, neboť epidemiologická situace není příznivá u nás ani v zahraničí.

S kým se v přípravě utkáte?
Zápasů bude poměrně dost. Na úvod se střetneme v Plzni s A-týmem Viktorie, dobrou prověrkou budou souboje s druholigisty Duklou Praha, Ústím nad Labem a Příbramí. Celkem nás čeká deset přátelských utkání.

 
 
Napsal(a) Michal Havelka | Foto Jan Škrle