Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Středa 1. května bude v areálu FC Písek vpravdě sváteční. Nabídne žákovský turnaj, ČFL i benefici hvězd

 
pondělí, 29. dubna 2019, 09:35

Výkopem v půl desáté dopoledne odstartuje 9. ročník Memoriálu Martina Breibische pro věkovou kategorii U10 (žáci narození v roce 2009 a mladší). Zapojí se šestnáct týmů z pěti evropských zemí. Sváteční fotbalový program v píseckém areálu vedle atraktivního turnaje vyplní mistrovské utkání 27. kola ČFL mezi FC Písek a Jiskrou Ústí nad Orlicí (10.15) a benefiční duel Srdcovka versus Trenéři (12.30) ve prospěch Vašíka Dlouhého z Vráže u Písku.

Mezinárodní turnaj desetiletých žáků pořádá NN Životní pojišťovna a FC Písek. Po boku domácích týmů A a B se zúčastní Slavia Praha, Sparta Praha, Bohemians 1905, Viktoria Plzeň, Baník Ostrava, Sigma Olomouc, Dukla Praha, Dynamo České Budějovice, Slovan Bratislava, LASK Linec, SLASK Vratislav, Górnik Zabrze, Austria Vídeň a Juventus Turín. Soupeři se utkají ve čtyřech základních skupinách. Podle postupového klíče si nejlepší následně zahrají o medaile a další o umístění. Zázemí najdou v hotelu OtavArena. Hrací doba je dvacet minut, na ploše 25 x 40 metrů nastoupí za každý tým pět fotbalistů v poli a brankář.

Prestižní žákovskou akcí písecký klub připomíná památku Martina Breibische (1969 – 2011), který byl dlouholetým vedoucím mládežnických týmů u břehu Otavy. Pracoval také ve výkonném výboru a zařadil se mezi hlavní sponzory FC Písek. „Fotbal znamenal pro Martina mnoho. S trochou nadsázky lze říci, že pro něj byl vším. Jeho tragická smrt nás zasáhla všechny,“ stojí v oficiální brožuře vydané k turnaji, jehož patronem je internacionál David Lafata, ředitelem Petr Houdek a manažerem Roman Šimek. Významné postavení má také Robert Vejmělek z NN Finance.

Namísto pojišťovny pomohou fotbalisté

Lákadlo pro diváky a zároveň příležitost, jak pomoci potřebnému člověku, nabídne benefiční utkání, ve kterém se postaví proti sobě tým Srdcovky složený ze známých osobností ze světa sportu i šoubyznysu a jedenáctka vytvořená z trenérů působících na lavičkách účastníků žákovského turnaje. V brance Srdcovky by měl nastoupit Jan Klíma, úkoly v obraně, záloze a útoku si rozdělí Petr Mikolanda, Mário Lička, Marek Kincl, Jan Berger, Jan Zušťák, Radek Šírl, Jiří Novotný, Leoš Noha, Kamil Střihavka, Martin Procházka, David Lafata či Jan Koller.

Výtěžek ze zápasu věnují pořadatelé Vašíkovi Dlouhému (29) z Vráže u Písku, jenž se narodil s dětskou mozkovou obrnou, která ve své těžké formě postihuje všechny končetiny. Krátce po narození postihl Vašíka zánět mozkových blan, následně se přidružily epilepsie a spasticida. Pacient podstoupil několik operací mozku. Aktivní rehabilitace postupně zlepšila kvalitu jeho života, ale v současnosti potřebuje nový elektrický vozík, jehož pořízení neuhradí zdravotní pojišťovna. Namísto pojišťovny přicházejí na pomoc fotbalisté a přispět mohou samozřejmě dobrovolníci. Číslo otevřeného transparentního účtu: 2401610327 / 2010. 

Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto FC Písek