Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Třetí liga byla nad síly Čížové. Po roce se vrací do divize

 
čtvrtek, 21. června 2018, 17:39

Předloňský suverén divize A hrál při své premiéře ve třetí nejvyšší soutěži druhé housle. Bez výrazného posílení skončil předposlední, vystřídal tři trenéry a po roce se vrací do divize.

Zisk pouhých 17 bodů nemohl Čížovským stačit na lepší než sedmnácté místo. Dlouho se spekulovalo, do jaké soutěže se v nadcházejícím ročníku přihlásí. „Po sestupu jsme už podali přihlášku do divize, tu tedy budeme v příští sezoně hrát,“ uvedl předseda klubu Jiří Smrž, že ve hře byla i varianta, že by se Čížová přihlásila do krajského přeboru. „Ale nechtěli jsme ohrozit kluby z regionu, takže tahle varianta padla,“ dodal. 

I přes herní zlepšení nasbírala Čížová na jaře pouhých sedm bodů a měla nejhorší obranu v celé soutěži, která inkasovala ve 34 zápasech 88 gólů. „Samozřejmě sestupu litujeme, je to škoda. Přitom jsme měli vcelku dobrý tým složený z kvalitních fotbalistů. Vy sám jste připomněl například zrovna Petra Jandu, Michala Polodnu, Martina Jirouše, Pedra, Nečase a další. Jenže nás celou sezonu provázela řada zranění, která nám nedovolila pořádně sehrát tým, aby si sestava sedla. Museli jsme ji až nepříjemně flikovat. Nemáme tak široký kádr, abychom mohli některé klíčové hráče adekvátně nahradit. Navíc nám moc nesedl ani azyl ve Strakonicích. Kluci se tam necítili dobře,“ zmínil podzimní působení na strakonickém stadionu Na Sídlišti.

Předsezonní varování před náročností třetí ligy se ukázalo na místě. „Na druhou stranu, ne vždy za naše nevyrovnané výsledky mohla neúčast některých fotbalistů. Oni sami se rozhodli, že tuhle náročnou soutěž zkusí, ale nároky tam byly daleko vyšší. Například častější tréninky, což někteří zrovna nestíhali. Taky máte pravdu, že na to upozorňovali už Zdeněk Staroba, Radim Kokeš, nebo později i Aleš Jindra. Mužstvo asi nebylo tak psychicky odolné, aby to zvládlo,“ poznamenal Smrž.

Čížovský předseda našel i klady z účasti ve třetí nejvyšší domácí soutěži.  „Plusem minulé sezony je to, že každopádně se nám podařilo zlepšit situaci v zázemí. Nové kabiny, sociální zařízení a další. V plánu máme vybudovat i výběhové plochy do stran a také i celková rekonstrukce hrací plochy i zlepšení podmínek pro diváky. Sháníme peníze, ale jsme v počátku,“ nastínil plány do budoucna.

Sokol se v létě nevyhne ochodům z kádru, ale kostra týmu by měla zůstat pohromadě. „Po skončení soutěže odešli hráči, kteří u nás byli na hostování, uvidíme, jak dál. Realizační tým zůstává nezměněný, čili v čele s trenérem Petrem Jandou. Přípravu zahájíme 12. července,“ uzavřel Jiří Smrž. Hostování skončilo Plzeňákům Havlovi s Vacovským, Pedrovi z Jihlavy. V přestupovém okně odešel Bálek do Klatov, Tomášek zpátky do Dynama ČB a Janoch do Katovic.

Střelci Čížové v ČFL (33):

7 gólů – Zahrádka, Janda, 6 – Jirouš, 4 – Kočí, 2 – Nečas, Bálek,
1 – Rozhoň, Novák, Polodna, Vacovský, Held.

Napsal(a) Milan Šíma | Foto Jan Škrle