Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Třetí liga se bude hrát v Čížové. Splnili jsme všechny podmínky, říká starosta Korejs

 
čtvrtek, 22. března 2018, 16:09

Fotbalový klub v Čížové byl založen v roce 1919, v příštím roce oslaví sto let. Velkého vzestupu dosáhl v 90. letech, kdy poprvé nakoukl do divize. Vloni slavil největší úspěch postupem do České fotbalové ligy. Místní obci dělá velkou reklamu. Ta nenechala Sokol na holičkách, a aby se mohl vrátit na jaro do vlastního stánku, stihla přes zimu provést veškeré svazem nařízené úpravy.

Řídící komise Čechy provedla osobní návštěvu čížovského areálu a dala třetiligovému nováčkovi zelenou. „Byl se tam osobně podívat předseda STK a uznal hřiště za schválené pro jarní část,“ řekl Jihočeskému fotbalu svazový sekretář Jan Hořejší.

Fotbalové hřiště je majetkem obce Čížová, která potřebnou rekonstrukci zajišťovala. „Jsem moc rád, že jsme všechny stanovené podmínky splnili,“ potěšilo čížovského starostu Tomáše Korejse. „Zejména se jednalo o sociály v kabině hostů, dále úpravy výběhových prostor a záchytných sítí za brankami, nové kompletní oplocení hřiště,“ zněl výčet těch největších úprav na čížovském hřišti. „Kabinu pro rozhodčí s veškerým zařízením a samostatným vchodem jsme dělali už vloni a předloni,“ připomněl.

Původně byla v plánu velká rekonstrukce celého areálu, ale obec s žádostí o dotaci u MŠMT neuspěla. „I to byl nejspíš hlavní důvod, proč svaz nakonec hřiště neschválil za způsobilé,“ zmínil Korejs. „Nyní jsme podali dvě žádosti o granty, ale už nebudou v tak velkém rozsahu jako ta původní. Jedná se nám hlavně o automatické zavlažování hřiště,“ sdělil, že by to místnímu správci ušetřilo v létě spoustu práce. Výstavba stadionu u nádraží byla zahájena v roce 1962, o šestnáct let později se dočkal travnatého povrchu.

O hřiště se stará obec

Starosta Čížové Tomáš Korejs sledoval jarní premiéru Sokola na Vyšehradě na vlastní oči. Spolupráci mezi obcí a fotbalovým klubem označuje na dobré úrovni. „Klub od nás dostává zdarma užívání hřiště, obec zajišťuje správce, což ročně činí kolem dvou set tisíc korun. Bez něj by to nešlo, to si uvědomujeme. Na druhou stranu neposkytujeme A-týmu žádné finanční prostředky, sponzorování třetiligového mužstva je výhradně věcí pana Vávry,“ upřesnil Korejs, jak mají nastavenou spolupráci. „U malých obcí, jako je ta naše, to ani jinak nejde,“ dodal.

Fotbalový oddíl ale není jen „áčko“ mužů. V obci, která čítá 1 200 obyvatel a v roce 2010 získala titul Vesnice roku, si zakládají na výchově mládeže. „Velkou radost nám udělalo založení mladší přípravky. To je velké pozitivum. A ti mladí kluci mají hráče z A-týmu jako vzory,“ sdělil Korejs s tím, že pět družstev na jedno hřiště je velká zátěž.

Hřiště byl starosta omrknout i dnes. „Byl jsem tam několikrát,“ prozradil před domácí premiérou ve třetí lize. Zda se bude s Benátkami hrát, zatím zůstává ve hvězdách. „Počasí se výrazně zlepšilo, jestli je hřiště způsobilé, necháme na těch povolanějších. Spíš to vypadá, že určí rozhodčí až na místě. Ale jako vlastník nechceme kvůli jednomu utkání zničit hřiště na celé jaro,“ upozornil na zbytečně drahý špás starosta Čížové Tomáš Korejs.

Napsal(a) Michal Průcha | Foto Jan Škrle