Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Nového trenéra Čížové Aleše Jindru čeká obtížná mise. Musíme přidat, říká před premiérou s Brozany

 
pátek, 15. září 2017, 09:49

Čížová se pohybuje na úplném konci třetiligové tabulky a rozhodla se vyměnit trenéry. Skončili Radim Kokeš a Zdeněk Staroba, které nahradil bývalý kouč divizní Doubravky Aleš Jindra. Ten vedl první trénink už v úterý a v sobotu ho čeká ostrý start proti Brozanům. Pro Sokol to bude velice důležité utkání, které by mu mohlo pomoci odpoutat se ode dna tabulky.

Hledání nových trenérů obyčejně trvá delší dobu. Vy jste vystřídal Radima Kokeše a Zdeňka Starobu ve velice krátkém čase. Kdy s vámi Čížová začala jednat?
Poprvé to bylo někdy, když ještě hrála divizi. Tehdy jsme o mém angažmá mluvili s panem Vávrou poprvé. Ale bylo to zcela nezávazné. Neměl jsem důvod z Doubravky odcházet, protože se nám dařilo a měli jsme velice dobré výsledky. Takové to definitivní jednání proběhlo asi před čtrnácti dny.

Sám jste říkal, že Doubravce se v minulých letech dařilo. Byla nabídka Jihočechů lákavější?
Ne, o to nešlo. Byl jsem už delší dobu rozhodnutý, že v Doubravce skončím. Tyhle dvě věci proběhly naprosto nezávisle. Odešel bych tak jako tak, ale tenhle návrh vyřešil otázku, že jsem nezůstal bez angažmá. Přešel jsem z klubu do klubu.

Jak to v Doubravce vzali a kdo vás tam nahradí?
Chtěl jsem odejít už dřív, ale na druhou stranu jsem nechtěl nechat kluky ve štychu. Pravda je, že se najednou přestalo dařit, na týmu ležela nějaká deka. Domníval jsem se, že by mohlas pomoct i změna trenéra. Výkon týmu nebyl podle mých představ, po pěti kolech jsme se ocitli na konci tabulky. A co se týká mého nástupce, doporučil jsem Davida Nováka. Ale jak to dopadne, to opravdu nevím. (koučem byl jmenován zkušený Zdeněk Michálek, pozn. aut.)

Tedy nic ve zlém, ale vaše nová mise se podobá té předchozí. Přešel jste k týmu, který se také nevyhřívá na výsluní předních příček. Není to z bláta do louže?
Možná to tak vypadá, ale já to podobně nevidím. Jak jsem už řekl, ve špatné situaci může pomoct změna trenéra. Ten s sebou přinese jiný styl práce, jiný přístup, dá se změnit i taktika nebo sestava a rozestavení týmu. Já věřím tomu, že do konce podzimu získáme aspoň patnáct bodů, které by nás měly udržet při životě. Pak přijde dlouhá zimní přestávka, kdy bude možno zrevidovat naši cestu a třeba ji v něčem změnit.

Vy vlastně Čížovou znáte z předchozích vzájemných divizních bojů. Jenže nyní vystupujete v opačném gardu. Dřív jste se snažil využít jejích slabin a potlačit přednosti. Teď máte úkoly naprosto opačné.
To je pravda, Čížovou znám z dřívějška jako nepříjemného soupeře. Má v kádru řadu zkušených fotbalistů, z nichž někteří za sebou mají i ligové zkušenosti. Sehráli jsme proti sobě za ty dva roky čtyři zápasy, plus generálku před sezonou. Díky svým nadstandardním osobnostem neměli v divizi patřičnou konkurenci, která by je řádně prověřila. Prošli divizí hladce, těžili i ze svého specifického hřiště. Jenže by si měli uvědomit, že divizní nasazení na třetí nejvyšší soutěž nestačí, rozdíl je veliký.  Musí hodně přidat. Velice dobře znám Jirouše, kterého jsem vedl v Sokolově i potom ve Spartě. A jsou tam i další. Jenže je nevýhodou, že v současnosti nemáme vlastní hřiště, musíme jezdit do Strakonic.

Každý nový trenér se také snaží o to, aby přivedl několik nových hráčů. Je to i váš případ?
Pravdou je, že se o tom bavíme, tým každopádně posílit potřebuje. Ale upřímně řečeno, není kde brát. Přesto se budeme snažit někoho získat.

Když se ještě na chvíli vrátím k vašemu působení v Doubravce, Jihočechům tam často pšenka nekvetla. Jenom málokdy se jim podařilo nějaké ty body ukořistit.
V tom vám musím dát za pravdu, protože na Jihočechy se nám doma dost dařilo.

Ale ve svém posledním utkání ve službách Západočechů jste utrpěl prážku v Soběslavi.
Přesto bych řekl, že jsme byli fotbalovější a díky tomu jsme také šli do vedení. Měli jsme i několik dalších slibných šancí, ale ty jsme ke svojí škodě neproměnili. Domácí pak vyrovnali šťastným gólem a dali do utkání větší nasazení a chuti. Byli efektivnější a z mála střel dali dva góly, my jenom jeden.

Vraťme se tedy zpět do Čížové. Už úterý jste vedl první trénink. Kolik hráčů jste na něm přivítal?
Jsem rád, že přišli skoro všichni, kdo mohli. Byla to téměř stoprocentní účast. Myslím si, že pro první kontakt je to velice důležitý okamžik. Je třeba se poznat a od začátku si stanovit pravidla.

A hned v sobotu vás čeká křest ohněm. Přivítáte Brozany, které mají jenom o tři body víc. V případě úspěchu se jim pověsíte na záda a bude to odrazový můstek pro další duely.
Důležitosti toho střetnutí jsme si vědomi a pečlivě se na něj připravujeme. Já jsem si zatím promítal videa z předešlých utkání Čížové, ale už se podívám na hru sobotního protivníka. Věřím, že mi to ukáže jak na něj. Hráči mají několik šrámů, ale věřím, že budeme připraveni v plné síle.

Napsal(a) Milan Šíma | Foto Jan Škrle