Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

KP: Olešník ztratil v derby, druhé místo získalo Roudné. Soutěž opouští poslední dvojice

 
neděle, 16. června 2024, 07:59

Jihočeský kraj – Opona za letošní sezonou v krajském přeboru se zatáhla. Závěrečný díl se nesl ve znamení dokopných – týmových rozluček. Druhé místo za suverénní Hlubokou nakonec uzmul roudenský nováček povedeným obratem proti Semicím, Olešník získal v derby s Týnem jen bod a končí o vlásek třetí. Společně s posledním Jankovem míří do A třídy Dražice. Nadcházející sezonu zpestří trojice ambiciózních nováčků – Strunkovice, Sezimovo Ústí a Meteor Tábor.

Do divize postupující Hluboká slavila titul přeborníka (stejného triumfu dosáhli i místní hokejisté) večerní diskotékou a ohňostrojem. Na závěr zdolala Milevsko, avšak vzduchotechnici byli v prvním dějství vyrovnaným protivníkem. Petřík se řítil sám na Pavelce, ale byl z toho jen roh. Čtvrt hodiny před koncem vsítil jediný gól střídající Škoda. Hluboká překonala bodový rekord Želče starý šest let (78 bodů) a nastřádala druhý nejvyšší možný počet bodů po J. Hradci ze sezony 1993/94 (pouze jednou remizoval). O další historické zápisy v 16členém přeboru se svěřenci Rudolfa Otepky a asistenta Petra Kadlece postarali výbornou defenzívou v čele s kapitánem Antošem. Pouhých jedenáct obdržených gólů a dvacet dva čistých kont na delší dobu těžko asi jen tak někdo nepřekoná...

Jankov završil jarní část patnáctou porážkou v řadě (se skóre 5:58) odevzdaným výkonem na svinenském hřišti a jen zásluhou brankáře Skály neskočil výsledek dvouciferně. Nepomohlo ani trojnásobné střídání o přestávce. Spartakovci si výrazně vylepšili pošramocené skóre a připsali si nejvyšší výhru v sezoně. „Od Jankova jsme čekali větší aktivitu, ale bylo vidět, že kluci mají sestup v hlavách a tak jsme dominovali celý zápas,“ komentoval vysoké vítězství kormidelník Martin Písko, který pevně věří, že se dá mužstvo zdravotně dohromady a zahájí přípravu v kompletní skladbě.

Protivín se loučil s trenérem Miroslavem Říhou vítězstvím 1:0 ve Strakonicích, o němž rozhodl jediný gól ve 26. minutě z kopačky kapitána Davida Bečváře. „Po celé utkání jsme byli lepším týmem a zaslouženě vyhráli. Jsem rád, že jsme při mé derniéře v Protivíně vyhráli,“ sdělil Říha. Obrana v čele s v červenci 49letým zadákem Zachem uhlídala ofenzivu Junioru, navíc citelně chyběl distancovaný Krejčí. „Poslední zápas, jemuž by slušela spíše remíza, jsme nezvládli,“ poznamenal strakonický trenér Přemysl Šroub, jenž v létě přivítá šestici hráčů z Katovic (Uher, Bálkové, Kotrba, Mich. Kynkor, Provazník, Sigmund). Bílý naopak přestupuje do Milevska.

Vítězná a obdivuhodná série Olešníku se zastavila na čísle deset. V derby s nejbližším soupeřem v Týně se musel spokojit jen s bodem, což jej stálo propad na konečnou třetí příčku. Olympii, která nastupovala s vědomím, že se udržela a nemusí hrát o všechno, citelně scházel potrestaný útočník Štos, který střílel góly i v olešnických barvách. Již po šesti minutách jej zastoupil Mezera. Další brejky už domácí neproměnili a těsně před poločasovou přestávkou využil zaváhání jinak výtečného brankáře Kubíka týnský odchovanec Szó a vsítil jubilejní stý olešnický gól. „Ve druhé půli byl obraz podobný, měli jsme celkem osm vyložených šancí, soupeř dvě. Přesto musím kluky pochválit za skvělé výkony a po pěti prohrách v řadě jsme získali bod. Škoda, že ne tři,“ mrzelo po smírném derby týnského trenéra Romana Hřiba.

Mirovice zakončily první rok v kraji drtivým vítězstvím nad sestupujícími a zpočátku rezignovanými Dražicemi, které již ve třinácté minutě prohrávaly třígólovým rozdílem. „Na mužstvu bylo znát, že chce uspět a uzavřít sezónu, jak se patří na tým, který byl úspěšný,“ chválil si mirovický trenér Michal Čadek. Předposlední Dražice sice korigovaly, ale po změně stran čtyřikrát kapitulovaly a s krajským přeborem se loučily vysokou porážkou 1:7. Hráčem zápasu se stal domácí Tomáš Vondrák, který si poslední mač vyloženě užíval. Čtyři trefy rozdělil po dvou do obou poločasů. „Hodně vyčníval, ale bez zbytku týmu by to nedokázal,“ řekl na Vondrákovu adresu Čadek.

Nováček z Třebětic nepotěšil věrné fanoušky prvním domácím vítězstvím ve druhé půlce soutěže ani v závěrečném střetní. Doma „motáci“ ani jednou nebrali tři body, poslední výhra se datuje 1. říjnu 2023, a to ještě soupeř z Jankova tehdy nepřijel… To však nic nemění na zdárné premiérové účasti Třebětic. Třetina zápasů skončila nerozhodně, což udělalo tým z jindřichohradeckého okresu, který v úvodu jara měnil trenéry, remízovým králem.  Gól by asi Třebětičtí nevstřelili ani do noci. Největší příležitost pokořit rudolfovského brankáře Tomáše Teringla měl pět minut před koncem Vojtěch Habr, ale nevyužil výhodu pokutového kopu. Klidný průběh zápasu narušila poslední minuta, kdy byl za oplácení vyloučen hostující Tlamsa.

Semice byly po podzimu v hodně složité situaci, když s pouhými čtyřmi bodíky za remízy okupovaly chvost tabulky. Z téměř beznadějné situace se dokázaly vyhrabat a zvládly i handicap v podobě celoročního azylu na cizích hřištích. K udržení stačilo v odvetách nashromáždit 24 bodů a už před víkendovým kolem měli Semičtí zajištěnou záchranu. Na hřišti v Protivíně promrhali dvougólový náskok z první půle, vítěznou trefu malšanů, která znamenala posun na konečné druhé místo, vsítil nejlepší kanonýr přeboru Kadlec hlavou po rohu ve třetí minutě nastavení. „O poločase jsem musel zvýšit hlas. Na začátku druhé půle jsme rychle srovnali a v samém závěru rozhodli po rohu,“ řekl k duelu dvou rozdílných poločasů roudenský lodivod Pavel Cepák.

Poslední střetnutí celého ročníku 2023/24 se odehrálo u rybníka Svět. Pohárový šampion si proti oslabenému Oseku otevřel střelnici a připravil končícímu kouči Jindřichu Dejmalovi hořkou derniéru na osecké střídačce. Hosté, které povede od letní přípravy nový trenér Václav Hegenbart z Čimelic, odolávali útokům Jiskry přesně půl hodiny, aby během čtyř minut třikrát inkasovali a nakonec odjížděli z Třeboně s debaklem 1:7. „Soupeře jsme nepodcenili a zvítězili. Dobře jsme se naladili na dokopnou, která následovala po zápase. Na jaře jsme doma neprohráli,“ těšilo kouče Karla Bicence vydařené vystoupení v úplném konci soutěže.

Výsledky 29. kola krajského přeboru


TJ Spartak Trhové Sviny – SK Jankov 6:0 (2:0)

Góly: 33. a 61. Hruška, 57. a 80. Kolář, 31. Pavel, 76. Macák. Rozhodčí: Leiš - Krčín, Ovčáček. ŽK: 0:2 (Jirkovský, Bürger). Diváků: 80.


FK Sokol Třebětice – SK Rudolfov 0:0

Rozhodčí: Nedvěd - Kříž st., Kříž ml. ŽK: 1:0 (Trávníček). ČK: 0:1 (91. Tlamsa). Diváků: 180.


TJ Hluboká n. Vltavou – FC ZVVZ Milevsko 1:0 (0:0)

Gól: 76. Škoda. Rozhodčí: Smola - Dunovský, Hrušková. ŽK: 3:0 (Pavelec, Otepka, Kadlec). Diváků: 200.


FK Junior Strakonice – FK Protivín 0:1 (0:1)

Gól: 21. David Bečvář. Rozhodčí: Bartůněk - Novotný, Písek. ŽK: 3:3 (Míčka, Máška, Fajtl - Štěpka, Daniel Bečvář, Hrachovec). Diváků: 166.


SK Mirovice – TJ Dražice 7:1 (3:1)

Góly: 9., 13., 72. a 79. Vondrák, 5. Dolejš, 63. M. Štochl, 83. J. Viták - 29. Běhoun. Rozhodčí: Novotný - Mrosko, Crkva. ŽK: 1:1 (R. Převrátil - Cápek). Diváků: 110.


FK Olympie Týn nad Vltavou - FK Olešník 1:1 (1:1)

Góly: 6. Mezera - 45. Szó. Rozhodčí: Pečenka - Brych, Valeš. ŽK: 2:2 (Dobal, Houska - Szó, Pavlík). Diváků: 230.


FC AL-KO Semice – TJ Malše Roudné 2:3 (2:0)

Góly: 13. a 45. P. Keclík - 50. Vávra, 55. Wohlgemuth, 90. (+3) Kadlec. Rozhodčí: Boček - Kollmann, Šťastný. ŽK: 1:3 (po utkání vedoucí Breibisch - Vogl, po utkání Graman a Kadlec). Diváků: 100.


TJ Jiskra Třeboň – TJ Osek 7:1 (4:0)

Góly: 32. a 80. Průcha, 64. a 85. Matoušek, 35. Kubata, 36. Hromádka, 45. (pen.) Radosta - 76. Brabec. Rozhodčí: Votava - Novotný, Průchová. Bez karet. Diváků: 160.

Napsal(a) Redakce | Foto Jan Škrle, Lenka Průchová