Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Boj o prvoligovou příslušnost vrcholí. Jablonec si věří na Zlín i bez tréninku

 
čtvrtek, 23. května 2024, 10:08

GLOSA | Nadstavbová skupina o udržení ve Fortuna lize se blíží ke svému konci. Před námi je poslední kolo. Sobotní podvečer rozhodne o přímém sestupujícím a dvou účastnících baráže s vyzyvateli z druhé ligy.

Rozhodující slovo v souboji o Černého Petra bude mít nejen duel ohrožených Karviné a českobudějovickým Dynamem, ale karty se budou míchat také v duelu Jablonce s posledním Zlínem, který nahrává několika konspiračním teoriím. Severočeši totiž před posledním zápasem sezony měli v týdnu volno a první trénink absolvovali až ve čtvrtek.

Je to samozřejmě interní věc každého klubu, jak v samém závěru sezony přistoupí k tréninkovému cyklu, ale minimálně se jedná o netradiční formu přípravy před posledním kolem ligové nadstavby, která rozhoduje o bytí a nebytí ostatních týmů. Ve skupině o udržení si jistotu účasti v příštím ročníku zajistily s předstihem tři kluby. Bohemians, Jablonec a naposledy Pardubice.

Situace na konci tabulky je zajímavá od začátku až do konce. Vyvstávají ale také otázky o regulérnosti nadstavby. O zájem médií si řekl výsledek zápasu ve Vršovicích, kde Bohemians překvapivě podlehli Karviné, která se třemi body odpoutala z poslední příčky.

Na naprosto nepochopitelný výpadek ze strany hráčů domácí Bohemky ve druhém dějství utkání rázně reagoval na tiskovce trenér klokanů Veselý. Nebral si servítky a ostře střílel do vlastních řad. Dokonce zazněla slova o budoucnosti některých hráčů v kádru pro následující sezonu.

Fotbal za poslední dvě desetiletí dostal několik kopanců, vrcholem byly dvě korupční kauzy, které mu na dlouho vzaly kredit čestného sportovního prostředí. Všichni chceme věřit tomu, že se celý náš fotbal, s ním i elitní nejvyšší soutěž, vydal správnou cestou. Že kupčení s výsledky je dobou minulou.

Některé informace ale nahrávají různým předzápasovým konspiracím. Třeba v úterním fotbalovém podcastu Kudy běží zajíc zazněla zpráva, že v Jablonci mají o přístupu k tréninkovým jednotkám trochu jinou představu, než je běžná praxe v profesionálním klubu. Mít první trénink až v samotném závěru týdne, je hodně nestandardní a mnoho klidu ohledně nasazení a přístupu k zápasu posledního kola ligové nadstavby nepřidává.

Některé otázky ohledně regulérnosti soutěže zodpoví až samotná událost, jako střetnutí Karviné na Bohemians. Některé zase nastanou, aniž by se koplo do míče…

Jablonec v nadstavbové skupině zatím nenašel přemožitele. Snad přistoupí k domácí derniéře proti Zlínu se stejnou vervou, jakou předvedl na Střeleckém ostrově (kvalitní hrou nás překvapil) a žádné další otázky už nenastanou. Rozhodne se v čestném a spravedlivém boji na trávníku.

A budeme držet palce, aby ruku, přesněji řečeno nohu, přidali k dílu i sami českobudějovičtí fotbalisté. Snad v Karviné protrhnou smůlu ze zápasů na cizích stadionech a prvním venkovním vítězstvím si zajistí účast v baráži.

Napsal(a) Michal Průcha | Foto Jan Škrle
 


 
Reklama