Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Před 125 roky byl založen Sportovní klub České Budějovice. Třetí nejstarší tým první ligy

 
čtvrtek, 28. března 2024, 08:46

Organizované počátky pestré fotbalové historie v jihočeské metropoli se posunuly o pár let dozadu. Přesně 2. března 1900 byl založen Sportovní klub Č. Budějovice. K významné události došlo v českobudějovické Besedě, která byla centrem všeho dění ve městě a vzniklo v ní několik českých spolků a sdružení. Nicméně fotbaloví průkopníci ustanovili první klub ve městě již v roce 1899.

Kořeny organizovaného budějovického fotbalu v době Rakousko-Uherské monarchie sahají na úplný začátek minulého století, jak objevili autoři knihy Zlaté okamžiky českobudějovického fotbalu v roce 2017.

První zmínky o zdejší kopané spadají do roku 1898, kdy Josef Ašenbryl, jeden z průkopníků sportu ve městě a člen Sokola, koupil v Praze míč a přivezl jej mezi kamarády ze stolní společnosti Jen do toho, která se scházela v restauraci u Volbrechtů a holdovala převážně cyklistice. Rázem byla její činnost rozšířena i o fotbal. Poprvé se pod Černou věží kopalo do míče již dva roky před koncem 19. století.

Soupeřů na jihu Čech nebylo a tak v rámci Sportovního kroužku, který přičiněním člena SK Slavia Praha založili v září 1899 a honosně nazvali Cercle footballový (fotbalový kroužek), hráli mezi sebou v zahradě Českého akciového pivovaru, dnešního Budvaru. První klub ale neměl dlouhého trvání a ani se po něm nezachovaly žádné další zprávy.

Sotva skončila zima, fotbaloví průkopníci se znovu přihlásili o slovo. Jak se píše v dobovém tisku, k založení prvního organizovaného fotbalového mužstva ve městě došlo již 2. března 1900. V tento památný den vznikl Sportovní klub České Budějovice. Až o rok později byl ustaven Český svaz footballový (ČSF).

O události informovaly hned dvoje místní noviny. „Přátelům sportu a sportumilovnému obecenstvu v Č. Budějovicích můžeme dnes sděliti, že také v městě našem sestoupilo se několik činitelů ve společnost, která obrala si za účel založiti „Sportovní klub Č. Budějovice“ co středisko všech přátel sportu i míní pěstovati sporty v širším smyslu ve všech odrůdách jako kopanou, lawn tennis, běh, šerm atd. Následkem toho svolána na pátek dne 2. t.m. schůze interesentů do Besedy, která byla velice četně navštívena a přijmula jednohlasně předložené návrhy a podjala se vypracování a zadání stanov dle vzoru pražské Slavie, s kteroužto prací již započato.“

V čele nového klubu stál hlavní iniciátor, sportsmen a člen Sokola Josef Ašenbryl. Přihlášky přijímal v Krajinské ulici, v prodejně svého švagra Alberta Čížka, který také propadl fotbalu a činovníkem SK byl ještě v roce 1948.

Výbor nově utvořeného klubu tvořili členové Engel, Hasenedl, Chott, Bed. Kott, Procházka a Šílený. Zájem veřejnosti byl veliký. „Vzhledem na velice dlouhou řadu přihlášených pánů ke kopané usneseno, touto ihned začíti a do té doby, než zřízeno bude vlastní hříště, cvičiti každou neděli a svátek od 3 hod. odp. v zahradě Českého akciového pivovaru, kam se veškeří zájemci a přátelé sportu zvou.“

Činnost Sportovního klubu byla sice po nějakém čase intenzivního trénování a hraním na dvě v pivovarské zahradě na čas přerušena, na vlastní hřiště si musel klub počkat dlouhých dvacet let, ale je nezpochybnitelné, že České Budějovice, jako jedno z prvních měst českého venkova, žily novým sportem už na přelomu 19. a 20. století a že se tu začal organizovat již v roce 1900.

Budějovice se řadí mezi první místa v Čechách, kde v zemích Koruny české pramálo oblíbená kopaná psala úvodní kapitoly. Vedle Loučeně, kam ji přivedl syn knížete Thurn Taxise, studující v Anglii, a také Prahy, Českého Brodu, Klatov, Chrudimi, Kolína či Nymburku.

Dynamo oficiálně přešlo k letopočtu založení 1900 v březnu 2023 a ostaršilo se o pět let. Po Slavii Praha (1892) a Spartě Praha (1893) jsou České Budějovice třetím nejstarším klubem, který aktuálně působí v nejvyšší soutěži.

Napsal(a) Michal Průcha | Foto archiv Jihočeského fotbalu
 


 
Reklama