Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

KP: Třeboň zahájila ve velkém stylu, poslední Semice braly první výhru

 
pondělí, 18. března 2024, 09:00

Jižní Čechy – O víkendu se rozběhla jarní část krajského přeboru. Tři zápasy 16. kola se odehrály na umělých trávnících. Vedoucí celek Hluboké se nadřel na výhru s Osekem, nečekala se ani vysoká domácí porážka Třebětic, které nestačily v okresním derby na Jiskru Třeboň. Překvapením je i výhra Strakonic nad Milevskem. První vítězství v sezóně si připsali fotbalisté Semic, kteří v souboji posledních dvou týmů přehráli Dražice 2:0. Na svého soka v boji o záchranu nyní Semičtí ztrácejí už jen tři body.

Mirovice odehrály domácí duel s Rudolfovem stejně jako generálku na umělce v Blatné, a přestože nemohly hrát na svém pro soupeře obávaném hřišti, utkání zvládly. Hosté drželi bezbrankový stav do 53. minuty a v prvním poločase byli pro domácího brankáře i nebezpeční. Vlas v domácí bráně i Keřka v hostující však byli v první půli neprůstřelní. Na začátku druhé půle poslal Mirovice do vedení kapitán Roman Peterka a pojistku přidal v 78. minutě Matěj Štochl. „Jsme rádi, že jsme utkání zvládli i v blatenském azylu, kde bylo vše skvěle nachystané. Děkujeme,“ řekl k utkání spokojený kouč Mirovic Michal Čadek. Nováček se výhrou v zahajovacím střetnutí celé soutěže posunul na šesté místo právě před Rudolfov.

V utkání Týn – Roudné dlouho dominovaly obrany obou celků. Už to vypadalo, že v zápase dvou zástupců fotbalového Českobudějovicka gól nepadne, když se domácí hráč v předposlední minutě dopustil zbytečného faulu v pokutovém území a nejlepší střelec soutěže Viktor Kadlec se z pokutového kopu nemýlil a připsal si již 26 trefu. „Sportovně musím uznat, že zápasu by slušela spíš remíza,“ prohlásil roudenský kouč Pavel Cepák, jenž nasadil do základu i týnského odchovance Patrika Vařila. Jako remízový viděl zápas i nový trenér Olympie Roman Hřib. Marešův nástupce byl zklamaný z výsledku, za výkon své hráče ale pochválil. „Je to kyselé, ale to je fotbal. Jdeme dál, a věřím, že tato cesta nám body přinese,“ uvedl po jarní premiéře Hřib.

Jankov (bez navrátilce Kočera) dokázal na hřišti favorizovaného Olešníku vzdorovat jen v prvním poločase, přičemž hosty dvakrát zachránila branková konstrukce. Na začátku druhé půle ale otevřel skóre novic v olešnickém dresu Jan Tlapa (posila z Písku) a spustil tak očekávaný domácí brankostroj. Pozdrav svým bývalým spoluhráčům v podobě druhého gólu Olešníku vyslal v 74. minutě exjankovský Jan Řepa. Domácí byli při chuti a v posledních pěti minutách skórovali ještě dvakrát. V 85. minutě zvýšil na 3:0 Marek Pavlík a o dvě minuty později prokázal čich na góly také David Lafata, který nadvakrát dorazil míč do brány po rohovém kopu. Olešničtí tak pokračovali v úspěšné sérii z podzimní části, v níž dvanáctkrát vyhráli a jednou remizovali.

Šestnáct kol čekali fotbalisté Semic na první vítězství. Hned v prvním jarním se dočkali a v důležitém souboji dvou týmů ze dna tabulky porazili Semičtí předposlední Dražice 2:0. Na svého rivala se zároveň Semice dotáhly na rozdíl tří bodů. O výsledku se rozhodlo už v prvním poločase. Ve 24. minutě provedl úspěšně standardku nováček v semickém dresu Jakub Micka a domácí vedli 1:0. Druhý gól přidal chvíli před odchodem do kabin po přihrávce Hraly Pavel Keclík. Ve druhém poločase už domácí neriskovali, hráli ze zabezpečené obrany a o první vítězství už se připravit nenechali. Bitva o záchranu dostala nový náboj. V semické brance udržel čisté konto Petr Lukeš, jenž vypomáhá sousedům z FC Písek a ještě v pátek seděl na střídačce třetiligového klubu.

První jarní zápas úspěšně zvládl mužstvo Trhových Svinů (už bez Lukáše Macáka a Dominika Kodrase), které vybojovali těsnou výhru nad Protivínem. Utkání mělo ostrý start. Spartakovci začali výborně a již v 5. minutě šli po centru Horelici a hlavičce Lukáše Gažáka do vedení. Protivínská odpověď ale netrvala dlouho. Ve 12. minutě nařídil rozhodčí Kollmann proti domácím pokutový kop, který proměnil Zbyněk Vorel, a bylo to 1:1. Oba týmy se pak snažily strhnout vítězství na svou stranu a povedlo se to Trhovosvinenským, kteří deset minut před koncem zápas rozhodli. Premiérovou trefu v krajském přeboru zaznamenal Vojtěch Pavel. „Šance byly na obou stranách a vyhrál šťastnější,“ zhodnotil zápas domácí kouč Martin Písko. Spartak si třemi body v tabulce výrazně polepšil a dal zapomenout na nepovedený závěr podzimu.

Za určité překvapení kola se dá počítat vysoká porážka Třebětic v domácím prostředí s Třeboní. Hosté přijeli na obávanou půdu Třebětic se zcela novou stoperskou dvojicí Pánek a Zavadil. Tým Třeboně odehrál skvělý zápas, výborně bránil a dokázal proměňovat šance. Třebětický nováček tentokrát přes tři stovky fanoušků zklamal a proti rozjeté Jiskře byl bez šance. Výborný individuální výkon podal Martin Průcha, který po přestávce stihl nastřílet během necelých dvaceti minut čistý hattrick. Po hodině hry svítilo na ukazateli stavu hrozivých 0:5. „O výsledek se zasloužil celý tým, Třebětice jsme přehráli rozdílem třídy,“ byl spokojený trenér Jiskry Karel Bicenc. „Na Třeboň jsme prostě nestačili, kluci se snažili, měli jsme šance, ale bohužel na soupeře jsme dnes neměli,“ uznal sportovně třebětický kouč Marek Černoch.

Do jara vykročili úspěšně také fotbalisté Strakonic, kteří zdolali na umělc Na Sídlišti ambiciózní Milevsko 3:1. Vzduchotechnici měli v úvodu utkání víc ze hry, gól však dal už v 10. minutě Tom Bílý, jehož v zimě zkoušela druholigová Příbram. Milevsko ale vzápětí odpovědělo gólem Ondřeje Součka. Čtyři minuty před koncem poločasu však znovu úřadoval nejlepší domácí hráč Tom Bílý, přehlavičkoval brankáře, a Strakonice šly do kabin s jednogólovým náskokem. Milevští se ve druhé půli pokoušeli o vyrovnání, domácí mužstvo však uklidnil třetím gólem zásluhou povedené akce Karel Krejčí. Posila z Katovic Tomáš Janoch pak ještě trefil tyč z trestného kopu. Závěr už si hráči Junioru pohlídali. „Musím všechny kluky pochválit. Byla vidět jejich touha po vítezství nad jedním z nejlepších týmů soutěže,“ těšilo trenéra Strakonic Přemysla Šrouba.

V hlubockém podzámčí se začalo slavnostně, dlouholetý činovník klubu a místní patriot Karel Vácha starší převzal před zahajovacím hvizdem dárek k významnému životnímu výročí. Ve čtvrtek 13. března oslavil kulaté osmdesáté narozeniny. Favorit nakročil za očekávaným ziskem tří bodů již ve 4. minutě, kdy potrestal fatální chybu osecké obrany mladíček Křiváček a dal si předčasný dárek k březnovým 19. narozeninám. Hlubočtí měli v dalších minutách územní převahu, usadili se na soupeřově polovině, ale do koncovky se dostávali jen zřídka. Osek, jemuž citelně scházeli zadáci Carda s Němečkem, posledních dvacet minut srovnal s lídrem krok a výsledek byl do konce na vážkách. Domácí museli v samém závěru hasit na brankové čáře a hubené vítězství udrželi. „Jsme spokojení, že jsme to zvládli. Vstup do sezony je vždycky důležitý, byť jsme pojistku nepřidali a strachovali jsme se až do konce,“ uvedl hlubocký kouč Rudolf Otepka. „Mrzí mě, že jsme si v podstatě dali vlastní gól a na konci nevyrovnali,“ sdělil kouč Oseka Jindřich Dejmal, jehož tým doposud jako jediný obral Hlubokou o body. Blízko k tomu měl i v odvetě.

Výsledky 16. kola krajského přeboru


SK Mirovice – SK Rudolfov 2:0 (0:0)

Góly: 53. Peterka, 78. M. Štochl. Rozhodčí: Němec – Kaštánek, Pravda. Bez karet. Diváků: 100.

FK Olešník – SK Jankov 4:0 (0:0)

Góly: 51. Tlapa, 74. Řepa, 85. Pavlík, 87. Lafata. Rozhodčí: Krčín – Boček, Novotný. ŽK: 1:0 (Vojta). Diváků: 150.

FK Olympie Týn n/Vlt. – TJ Malše Roudné 0:1 (0:0)

Gól: 89. Kadlec (pen.). Rozhodčí: Frček – Dunovský, Brych. ŽK: 1:1 (Štos – Zíka). Diváků: 150.

TJ Spartak Trhové Sviny – FK Protivín 2:1 (1:1)

Góly: 5. L. Gažák, 80. Pavel – 12. – Z. Vorel (pen.). Rozhodčí: Kollmann – Vican, Kříž. ŽK: 3:3 (L. Gažák, J. Gažák, Borek – Hrachovec, Říha, Petr). Diváků: 100.

FC AL-KO Semice – TJ Dražice 2:0 (2:0)

Góly: 24. Micka, 43. P. Keclík. Rozhodčí: Pečenka – Leiš, Smola. ŽK: 3:3 (Hrala, Zborník, Blažek – Hornát, D. Štecher, Svojše). Diváků: 200.

FK Junior Strakonice – FC ZVVZ Milevsko 3:1 (2:1)

Góly: 10. a 41. Bílý, 59. Krejčí – 12. Souček. Rozhodčí: Leiš – Pečenka, Smola. ŽK: 3:3 (Bílý, Míčka, Krejčí – Hadáček, Vakoč, Hejl). Diváci: 200.

TJ Hluboká nad Vltavou – TJ Osek 1:0 (1:0)

Gól: 4. Křiváček ml. Rozhodčí: Boček – Vican, Nedvěd. ŽK: 1:4 (Hrachovec – Balogh, Hosnedl, Hoch, J. Říský). Diváků: 150.

FK Sokol Třebětice – TJ Jiskra Třeboň 0:5 (0:2)

Góly: 47., 53. a 63. Průcha, 21. Hromádka, 38. Radosta. Rozhodčí: Novotný – Šťastný, Jarolím. ŽK: 2:2 (Novák, Švec – Radosta, Vranovský). Diváků: 320.

Napsal(a) Redakce | Foto Jan Škrle, Petr Vlasák, Miroslav Jánský
 


 
Reklama