Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Odrazí se Dynamo ode dna? Zatím je největším adeptem na sestup

 
středa, 7. února 2024, 17:07

České Budějovice – Fotbalisté Dynama po devatenácti utkáních v podzimní části Fortuna ligy zůstali v tabulce na poslední, šestnácté příčce. Nasbírali pouhých jedenáct bodů za tři vítězství a dvě remízy. Na klub dolehly ekonomické potíže. Z týmu v černobílých dresech se stal největší adept na sestup. Přesto po zimní přípravě nešetří hráči ani trenéři zdravým odhodláním. Leccos naznačí úvodní jarní duel s Baníkem Ostrava na Střeleckém ostrově v sobotu 10. února.

Fotbalová veřejnost začala vnímat Dynamo nikoliv černobíle, ale černě. Mnoho se napovídalo i napsalo. „Dostali jsme se do určitých ekonomických problémů, ale klub se stabilizuje a nabírá kondici, která odpovídá jeho povinnostem v 1. lize,“ vysvětluje generální sekretář a sportovní ředitel Milan Čadek. „Klubové vedení učinilo dohodu s hráči a začalo již probíhat plnění dlužných částek. Do 30. června se bude uskutečňovat pozvolný přechod klubu do vlastnictví nových majitelů. Po sportovní stránce nás všichni odsuzují k zániku, ale my to tak nevidíme. Do konce sezony zbývá šestnáct zápasů včetně nadstavby a může se stát cokoliv včetně záchrany. Loni se to povedlo Pardubicím,“ nachází inspiraci.

V rámci zimní přípravy se budějovičtí vypravili na soustředění do Turecka pod vedením čerstvě potvrzené trenérské dvojice Jiří Lerch – Jiří Kladrubský, která dirigovala tým provizorně již při bezgólové remíze na hřišti pražských Bohemians v podzimním epilogu. „Ten zápas jsme pojali jako první krůček k tomu, abychom se odrazili ode dna,“ vrací se Jiří Lerch k závěru minulého roku. „Navázali jsme na to v následujících týdnech. Během soustředění jsme zapracovali hlavně na obranné fázi. Projevilo se to ve třech utkáních na turecké půdě, kdy jsme dostali jediný gól až v tom třetím od nejkvalitnějšího soupeře,“ ohlíží se Lerch, označovaný oficiálně za hlavního kouče.

V Turecku využívali Jihočeši tréninkové plochy vysoké úrovně a našli důstojné zápasové sparingpartnery (výsledky 1:0, 2:0 a 1:1). „Soustředění hodnotíme velice kladně, ale zůstáváme při zemi. Liga je něco jiného,“ povídá kouč upřímně. A vyzdvihuje projev mladých hráčů z B-týmu, z nichž Petr Zíka, Tomáš Hák a Martin Prášek zůstanou minimálně do zužování kádru, k němuž dojde po jarní ligové premiéře s Baníkem. Další adepti Sebastien Böhm, Robin Polanský a Ondřej Novák budou připravení k záskoku. „Obrovsky nás překvapili přístupem a fotbalovou kvalitou. Zvládli všechno s přehledem. Celý tým je namotivovaný a semknutý. Nenecháme se rušit vnějšími vlivy,“ ujišťuje.

Pomohou zahraniční akvizice?  

Trenérova slova potvrzuje zástupce kapitána a nejzkušenější útočník Zdeněk Ondrášek. „Všichni makáme na sto procent. Při každém tréninku vykazují kluci odhodlání posunout mužstvo v tabulce. Odvádíme dobrou práci a jsme připravení na jaro. Osobně se nemůžu dočkat prvního ligového zápasu,“ říká bývalý reprezentant, který proti Baníku zřejmě vyběhne s kapitánskou páskou. Její nositel určený před sezonou, stoper Lukáš Havel, nebude k dispozici kvůli potížím s kotníkem. Nenaskočí ani dlouhodobí marodi Michal Hubínek s Tomášem Zajícem a také Ondřej Čoudek, jenž se zapojí do přípravy v příštím týdnu.

V Dynamu skončil již v listopadu Jakub Hora, kterého si vyhlédla pražská Dukla. Do dynamáckého béčka se přesunul Thomas Jungbauer, na hostování do ostravského Baníku zamířil Quadri Aderidan. „Měl odejít na přestup, jenže lékařům slezského klubu se nelíbila jeho kolena. Proto se zatím domluvilo hostování s opcí,“ přidává podrobnosti Milan Čadek. Součástí transakce s Baníkem jsou dva příchody, rovněž na hostování. V Budějovicích již začal trénovat obránce Matej Madleňák. Bude k dispozici až pro duel v Jablonci, neboť administrativně musí ukončit hostování v Baníku a potom ho zapůjčí slovenský Ružomberok vlastnící jeho práva.

V nejbližších dnech se připojí také gambijský reprezentační bek Muhammed Sanneh, kterého Baník na podzim nechal rozehrávat ve Vlašimi. Posilou se má stát útočník Jakob Tranziska, dvaadvacetiletý rodák z německého Coburgu. Naposledy účinkoval v druholigovém rakouském týmu Admira Wacker. Do Dynama přišel na desetidenní zkoušku, nakonec podepsal smlouvu v délce trvání rok a půl s následnou opcí. „Líbil se nám již v prvním přípravném duelu s Vysočinou Jihlava. Podal výborný výkon. Věřím, že prosadí v lize,“ komentuje nové jméno Jiří Lerch. „Jednáme ještě o jednom zahraničním hráči do obrany,“ prozrazuje Milan Čadek. 

 

Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Ján Honza
 


 
Reklama