Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Prvoligové Dynamo vstupuje do sezony s cílem pohybovat se v tabulce do desátého místa

 
středa, 21. července 2021, 18:37

České Budějovice - Jediný jihočeský zástupce v nejvyšší fotbalové soutěži Fortuna 1. lize vstupuje do sezony 2021–22 pod ochranou nového majitele Vladimíra Koubka, s novým kapitánem Martinem Králikem, devíti posilami a cílem pohybovat se v tabulce do desátého místa.

Na jedenáct odchodů z loňského kádru (včetně veteránů Jaroslava Drobného a Jiřího Kladrubského, z nichž druhý pokračuje hráčsky v B-týmu současně jako mentor pro méně zkušené borce) zareagovalo vedení klubu v čele s novým majitelem Vladimírem Koubkem přivedením devíti posil a stále jedná se dvěma dalšími fotbalisty schopnými naskočit bez dlouhé adaptace do ligového kolotoče.

Z potvrzených jmen obléknou černobílý dres brankář Dávid Šípoš (přestup z Nitry), obránci Martin Sladký (přestup z Olomouce) a Dominik Mašek (Dynamo U19), záložníci Patrik Hellebrand (hostování ze Slavie Praha), Jakub Hora (přestup z Teplic), Emmanuel Tolno (hostování z Táborska), útočníci Ondřej Mihálik (hostování z Plzně), Fortune Basseay (návrat z hostování ve Vlašimi) a Michal Škoda (přestup z Mladé Boleslavi), který hájil budějovické barvy již v ligovém ročníku 2015–16.

V rámci předsezonní tiskové konference se ujal slova renomovaný právník Vladimír Koubek, jenž zakoupil SK Dynamo letos v květnu. „Naším největším soupeřem za posledních sedm týdnů byl čas,“ zdůraznil na úvod. „Měli jsme opravdu hodně práce, ale musím říct, že díky mým předchůdcům jsem převzal oddlužený klub. Díky výborně fungujícímu sportovnímu úseku se podařilo doplnit ligové mužstvo. K tomu chci zdůraznit, že hráči bez velkého přemlouvání podstoupí 26. července očkování proti covidu-19,“ vyzdvihl čerstvý majitel.

Naladil je duel s Krasnodarem

Zvýšená fluktuace v kabině Dynama se stala důsledkem faktu, že někteří fotbalisté v uplynulém ročníku nesplnili očekávání. „Jsem rád, že se podařilo přivést náhradu již v průběhu letní přípravy,“ uvedl kouč David Horejš. „Také mě těší, že pouze tři hráči přišli na hostování. Ostatní na přestup,“ ocenil znatelný posun v porovnání s minulostí. „Dva týdny v úvodu přípravy jsme věnovali kondiční složce, potom jsme ladili herní koncepci. Na týdenním soustředění v rakouském Kaprunu jsme našli velmi dobré podmínky,“ pochvaloval si.

U jižních sousedů absolvoval celek Dynama dva souboje s kvalitními soupeři. Proti ruskému Krasnodaru uhrál remízu 2:2, kyperskému Pafosu podlehl 0:1 (předtím Budějovičtí prohráli také s moskevským Dynamem 0:4 a Táborskem 1:2, zdolali Vlašim 3:1). „Především utkání s Krasnodarem ukázalo, že jsme se vydali správnou cestou,“ doplnil bývalý dlouholetý obránce. Jeho někdejší spoluhráč Martin Vozábal, nyní sportovní manažer, k tomu dodal: „Budeme-li předvádět výkony jako proti Krasnodaru, tak budeme úspěšní.“

Kapitánskou pásku od Patrika Čavoše převzal slovenský stoper Martin Králik. Podle slov trenéra i sportovního manažera jde o správnou volbu. Šestadvacetiletý rodák z Prievidze si vybudoval respekt v kabině a dokáže si obhájit pozici i na trávníku. „Všichni příchozí hráči se začlenili do týmu velmi dobře povahou i fotbalově. Samozřejmě, zatím šlo pouze o přípravu. Pravda se ukáže teprve v ostrém zápase,“ připomněl kapitán. „Cílem je pohybovat se v tabulce do desátého místa,“ vyhlásil majitel klubu.

Zůstane Nicolas Penner?

Do soutěže vstoupí černobílí na domácí půdě proti Teplicím v neděli 25. července od 16 hodin. „O sestavě máme jasno z devadesáti procent. Zbývají drobné otazníky. Po zdravotní stránce jsou hráči v pořádku, pouze Martin Sladký přišel do Budějovic se zraněním, ale už je zapojený v tréninku,“ poznamenal David Horejš před premiérou, kterou dle aktuálních hygienických podmínek může na Střeleckém ostrově navštívit pět tisíc diváků. Ve středu 21. července ráno bylo prodaných 750 permanentek.

Na přední straně dynamáckých dresů se objeví zřetelné logo Budějovického Budvaru. „Považuji to za klubový úspěch,“ zdůraznil Vladimír Koubek. Fanoušci využijí jedenáct stánků s občerstvením, v nichž dostanou zlatavý mok z Budvaru, který se bude čepovat rovněž ve výhledově připravované zahradní restauraci. Mezi novinky v SK Dynamo patří zmodernizovaný prodej vstupenek, uzavření obchodní smlouvy se společností Cara Plasma specializované na odběr krevní plazmy a zahájení nové formy komunikace s kluby Táborska a Písku. Naopak proti loňsku se nemění výše rozpočtu na sezonu – sedmdesát milionů (bez mládeže).

Do klubu na pravém břehu Vltavy se vrací funkcionář Emil Kristek. „Zatím vypomáhá se vstupenkami a cateringem. Počítáme s ním na pozici obchodního šéfa, ale dosud je smluvně vázaný v Dukle Jihlava,“ upřesnil majitel Dynama. Hovořilo se také o talentovaném odchovanci Nicolasi Pennerovi. Dvacetiletý záložník nedávno ukončil působení v Juventusu Turín. „Absolvoval s námi soustředění v Rakousku a nadále trénuje s áčkem. Neplánujeme, že by měl nastoupit do nedělní ligové premiéry, ale máme zájem, aby zůstal. Jsme připravení uzavřít smlouvu, pokud se shodneme na podmínkách,“ vysvětlil Martin Vozábal.

 
 
Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Jan Škrle