Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Matěj Luksch vyhrál na Slovensku druhou ligu. Postupové oslavy nebraly konce

 
středa, 9. června 2021, 10:30

Mimořádného úspěchu dosáhl talentovaný českobudějovický brankář Matěj Luksch (22) při svém angažmá v druholigovém MFK Tatran Liptovský Mikuláš.

Předloni dostal svolení od vedení klubu SK Dynamo, že si může hledat hostování jinde, neboť Jihočeši po postupu do první ligy vsadili na jiné gólmany.

Mladý brankář odešel na Slovensko. Nejprve působil v Pohronie, kde si ho všimli zástupci druholigového Liptovského Mikuláše. Pod Vysokými Tatrami se Lukschovi dařilo náramně. Vybudoval si pozici jedničky a ba co víc, Liptovský Mikuláš soutěž vyhrál a postoupil do první ligy.

Byla to velká sláva. Liptovský Mikuláš nikdy v historii druhou ligu nevyhrál a do elitní soutěže se tak podívá vůbec poprvé. Tomu odpovídaly i oslavy. „Po skončení posledního zápasu jsme slavili dva dny. Tři dny na to nám předali pohár a šli jsme znovu slavit. Dva dny jsme slavili, pak jsme si dva dny odpočinuli a potom zase dna dny oslavovali,“ líčí s úsměvem Matěj Luksch.

Něco podobného zažil mladý českobudějovický gólman již před dvěma roky s Dynamem. Tehdy byl členem úspěšného kádru, jenže si nezachytal. Pod Tatrami to bylo něco jiného. Luksch odchytal celou sezonu a na postupu do první ligy se podílel významnou měrou. „Proto to taky považuji za svůj dosud největší úspěch,“ dodává jednička mezi třemi tyčemi.

Ze skromných plánů ligovým nováčkem

Před sezonou přitom Liptovský Mikuláš řešil podobné problémy jako spousta jiných mužstev a souvisely samozřejmě s covidem. Druhou ligu nakonec vedení přihlásilo a cílem bylo pohybovat se v klidném středu tabulky.

Když Matěj Luksch srovnává úroveň druhé ligy v Čechách a na Slovensku, staví tu českou o něco výš. „Myslím si ale, že takových pět slovenských mužstev by v klidu mohlo druhou nejvyšší českou soutěž hrát,“ zamýšlí se.

V Liptovském Mikuláši se Lukschovi líbí i mimo fotbalové hřiště. Z něj má ostatně krásný výhled na vrcholky hor, neboť přímo nad stadionem se vypínají Nízké Tatry. „Nejsem žádný velký turista, ale občas si do hor vyrazím. Už jsem se byl podívat na Chopoku a i do Vysokých Tater je to kousek,“ zamlouvá se mladému muži okolí svého nového působiště.

Nyní už je ale brankář Dynama zase doma v Českých Budějovicích, kde se koncem června zapojí do přípravy černobílého celku. Jestli se na Slovensko vrátí a zahraje si za Liptovský Mikuláš první ligu, to v tuto chvíli sám Matěj Luksch ještě neví. „Nebylo by špatné zahrát si slovenskou ligu. Proč ne. Záležet ale bude především na dohodě klubů,“ ví dobře mladý fotbalista, který před týdnem zvládl úspěšně dokončit studium na ekonomické fakultě Jihočeské univerzity.

Napsal(a) Michal Havelka | Foto MFK Tatran Liptovský Mikuláš
 


 

Reklamní sdělení

Reklama