Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Ostudné derby ukončeno v 76. minutě

 
čtvrtek, 13. května 2021, 10:09

Jarní 4. kolo krajského přeboru v roce 1952 (pozor, hrálo se „sovětským“ systémem jaro – podzim!) svedlo proti sobě v sousedském derby týmy ČSSZ Tábor (do roku 1949 DSK) a Kovosvit Sezimovo Ústí. A na Svépomoci se za nepříznivého počasí před zraky tisícovky diváků děly věci… Ve druhé půli otevřel skóre hostující Špaňhel a pak Prošek zvýšil vedení hostí na 2:0. To domácí hráči i diváci nedokázali unést a ostře sledované derby se začalo podobat koridě. Sudímu Křížkovi se vyhrocený prestižní mač postupem času postupně vymkl z rukou a v 76. minutě derby raději ukončil.

Jihočeský regionální list přinesl v pondělí pod titulkem Nedohraný zápas v Táboře referát tohoto znění: „Zápas oboustranně slušný na velmi těžkém terénu byl pokažen přímo nemožným výkonem rozhodčího Křížka, který 15 minut před koncem utkání ukončil. U domácích podali velmi dobrý výkon Faul v obraně, Kolář a Studenovský v záloze a v útoku Blažek. Kovosvit měl dobrého brankáře Míku, obránce Bindera a Vavře a v útoku Dokoupila s Proškem. Po zápase prohlásil dozorčí komisař do rozhlasu, že rozhodčímu vypověděly nervy a že před ukončením zápasu neodpískal 2 pokutové kopy pro domácí. Chování diváků bylo neukázněné.“

Tolik informace, které redakci poskytl domácí, tedy táborský zpravodaj. Když si tyhle řádky v pondělí přečetli hráči, funkcionáři a hlavně diváci ze Sezimova Ústí, měli mnozí chuť dojet do sousedního okresního města a vyřídit si to s pisatelem osobně.

Neboť…

Sekce to viděla jinak

Jihočeský tisk se k nedohranému derby vrátil ještě jednou obsáhlejším článkem, a tam se psalo leccos docela jinak. Šlo totiž o stanovisko krajského řídícího orgánu, které list shrnul pod titulkem Zákaz her pro Tábor. Například k výkonu a postupu rozhodčího Křížka neměla krajská sekce výhrady.

Táborský referent totiž o utkání referoval zaujatě, neobjektivně – prostě, z táborského pohledu. Krajská sekce kopané v Českých Budějovicích se na události, které se odehrály na Svépomoci, podívala objektivně a v tisku uvedla: „Nedohrané utkání ČSSZ Tábor – Kovosvit za stavu 0:2 bylo rozhodčím ukončeno pro krajně nesportovní chování obecenstva. Na základě posudku dozorčího komisaře byla všechna hřiště v Táboře uzavřena na dobu 4 týdnů a Kovosvitu přiřknuto vítězství 3:0. Několik pořadatelů bylo zbaveno funkce na dobu 2 roků a hráčům ČSSZ Tábor dána důtka s výstrahou. Při utkáních v Táboře musí být pro příště zajištěna bezpečnostní služba. Všechny oddíly byly znovu vyzvány, aby při všech utkáních věnovaly co největší péči chování svých příznivců, jinak bude přísně zakročeno nejen proti viníkům, ale i proti pořadatelům.“

Odvolací orgán ještě přitvrdil

Klub ze Svépomoci ale cítil v tomto rozhodnutí křivdu, a proto se proti verdiktu odvolal. Ale to neměl dělat. On totiž následný verdikt byl vůči táborskému fotbalu ještě o poznání tvrdší.

Zalistujme opět dobovým regionálním tiskem, kde se dočteme: Odvolání zamítnuto. „Předsednictvo Husitského sokolského kraje projednalo odvolání ČSSZ Tábor proti trestu sekce kopané, a shledalo, že postup vyšetření, jakož i potrestání, byl naprosto ve smyslu řádů a usnesení Československé obce sokolské. Byl s konečnou platností potvrzen výsledek 3:0 a body pro Kovosvit. Hřiště ČSSZ se uzavírá o 14 dnů déle, takže místo 4 týdnů je uzavřeno na 6 neděl. Pořadateli Skrejšovskému je zakázán jakýkoli vstup na jakákoli hřiště po dobu 1 roku a pomezní rozhodčí Novotný je vyloučen z řad Sokola a s okamžitou platností je mu zakázán vstup na všechny sportovní podniky v kraji. Také divákovi Shonovi z Tábora je zakázán vstup na hřiště na dobu 1 roku. Všechny oddíly v Táboře musí před každým zápasem hlásit rozhlasem jména a tresty těchto rušitelů naší tělovýchovy a sportu.“

V krajském přeboru se vyhlášené sankce týkaly nejen ČSSZ Tábor, ale i rivala ČSD (dříve Viktoria) Tábor, v nižších soutěžích týmů z Měšic a Čekanic.

Odveta už byla v klidu

Odveta se hrála na podzim v Sezimově Ústí, v místech řečených „na Baťově“ (stadion Soukeník byl otevřen až pět let poté), opět před tisícovkou zvědavých diváků. Pokud snad někdo čekal další nepřístojnosti a ostudu, nedočkal se. Hosté z Tábora už si dali dobrý pozor. Na hřišti byli po celý zápas lepší a po zásluze v pohodě vyhráli 4:1. A v hledišti byl, vzhledem k jasnému průběhu derby, taky klid.

V konečném pořadí krajského přeboru 1952 obsadil ČSSZ Tábor 3. příčku. Kovosvitu Sezimovo Ústí patřilo 8. místo. Přebor vyhrála Slavia (Dynamo) České Budějovice.

Poznámka: Fotbalové soutěže byly v té době hrány pod hlavičkou tělovýchovné organizace Sokol.

Napsal(a) Aleš Pivoda | Foto archiv FC MAS Táborsko