Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Premiéra Písku v ČFL. Béčko Slavie skolila Zušťákova penalta

 
sobota, 3. dubna 2021, 16:03

Od prvního střetnutí FC Písek ve třetí lize uplyne v létě již třináct let. Druhou srpnovou sobotu roku 2008 přijela na písecký stadion rezerva Slavie Praha.

Písečtí se během dvou let probojovali z krajského přeboru až do třetí ligy. Po čtvrté příčce v divizi v ročníku 2007/2008 odkoupili práva účasti v ČFL od Unionu Cheb (rok před tím provedl podobnou transakci Spartak S. Ústí s Prachaticemi) a s posíleným kádrem se mohli těšit na ligovou soutěž.

9. 8. 2008 přivítal Písek v premiérovém střetnutí na domácí půdě B-tým Slavie Praha, vedený českobudějovickým rodákem a bývalým obránce sešívaných Miroslavem Janů, který v roce 2013 náhle zemřel na infarkt při trenérské misi v Indonésii. Záložní formaci slávistů tvořili Jihočechům později dobře známá jména – Peter Grajciar, Ladislav Volešák (oba Dynamo ČB), Petr Javorek (Táborsko, Dynamo) a Michal Held, jenž po sezoně (2009) zamířil právě do Písku a později do Čížové.

Od úvodu se hrál vyrovnaný fotbal s malým počtem šancí. Domácí po přestávce přidali a tlačili se více do útoku. V 59. minutě přišel klíčový moment zápasu. Slávista Gabriel fauloval v pokutovém území Zušťáka a obávaný kanonýr pokutový kop s přehledem proměnil.

„Při penaltě jsem měl trému a slávisté nás v poháru sledovali. Brankář mi padl na jednu stranu a já to dal doprostřed,“ poznamenal po utkání autor první ligového gólu FC Písek. „Myslím si, že jsme vyhráli zaslouženě, ale bylo to hodně těžké. Jsem rád, že jsme soutěž zahájili vítězně. Musím pochválit fanoušky, byla to super návštěva,“ dodal písecký kapitán Zušťák.

Brankář Samoel uhájil nulu

Pražané po inkasované brance otevřeli hru, vytvořili si tři slibné šance na vyrovnání, ale výborně chytajícího Samoela nepřekonali. Z trávníku odcházela písecká jedenáctka Samoel – Pastyrik, Pivoňka, Marek, Kubiš – Malý, Komárek, Brozman, Pravda – Zušťák, Linhart (81. Kosobud) spokojená. Písečtí fotbalisté si odbyli v třetí nejvyšší české soutěži vítěznou premiéru, utkání u Otavy sledovalo téměř 1300 diváků.

Spokojeností zářil i kouč Zdeněk Staroba. „Máme nový tým a nevěděli jsme, jak ta soutěž bude těžká. Tři body z toho utkání jsou taková třešnička na dortu a jsme hodně spokojení. Co se týče utkání, tak vítězství 1:0 je zasloužené. Kdybychom jsme měli více štěstí, mohli jsme zvýšit na 2:0 a nemuseli jsme se nervovat do konce. S výsledkem a hrou jsme spokojení, hráči nechali na hřišti maximum. Příprava byla hodně krátká, ale zvládli jsme to. Tým má na to, aby hrál v ČFL důstojnou roli,“ hodnotil tříbodový vstup do třetí ligy.

Starobova slova se v dalším průběhu soutěže naplnila. Mužstvo se od začátku usadilo v popředí a v první sezoně dosáhlo historického umístění v podobě druhého místa se ziskem úctyhodných 70 bodů, které by v dalších ročnících bohatě stačily k postupu (s bilancí 21 výher, 7 remíz a 6 porážek se skóre 54:32). Mimořádnou sezonu měla i první Vlašim, která vyhrála celou soutěž s třináctibodovým náskokem. Třetí skončila Krč (57 bodů), čtvrtá Slavia B (56), pátý Žižkov B (46), osmý Spartak S. Ústí (dnešní Táborsko) a deváté béčko Dynama ČB se 44 resp. 43 body.

 

Napsal(a) Michal Průcha | Foto Jan Škrle
 


 
Reklama