Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Michal Baka: Body z Jankova musíme potvrdit doma s Týnem

 
čtvrtek, 17. září 2020, 19:33

Dražice - Poprvé v této sezoně se stal Mužem kola muž mezi třemi tyčemi. Ano, Michal Baka (34) odchytal v Jankově výborný zápas, udržel nulu a měl lví podíl na vítězství Dražic v poměru 0:1. Ne každý ví, že Michal Baka je profesionálním vojákem. Má za sebou pět zahraničních vojenských misí. Třikrát byl vyslán do Afghánistánu a jednou sloužil v Kosovu a Iráku.

Jak jste viděl zápas v Jankově? Prý jste si docela zachytal...
To je pravda, měl jsem trochu víc práce než jindy. Nakonec se nám tam povedlo vyhrát, za což jsme rádi, protože v Jankově se často nevyhrává.

Které vaše zákroky považujete za klíčové?
Jeden důležitý zákrok jsem předvedl již v prvním poločase. To jsem chytil hlavičku z malého vápna i následnou dorážku. Klíčový moment pak přišel zhruba v 68. minutě, kdy se na mě sám řítil Popelka po té, co obešel Hojdara. Já jsem ho vychytal a chvilku na to dal Jirka Štecher náš vítězný gól.

V tabulce, byť je neúplná, jste nyní druzí. Že budete po pěti odehraných kolech tak vysoko, s tím jste, předpokládám, nepočítali?
Chtěli jsme hrát v klidném středu tabulky. To, že jsme nyní druzí, je super pro psychickou pohodu, protože máme v týmu spoustu mladých hráčů. Nesmíme se ale nechat opít rohlíkem a teď ty body z Jankova musíme potvrdit doma s Týnem. Soutěž je vyrovnaná a každý bod se počítá.

Týn v minulém kole poprvé vyhrál, což je pro nováčka nepochybně vzpruhou. Čeká vás těžký soupeř?
Nepochybně to bude těžký zápas, protože minule vyhráli, takže jsou také namlsaní. Budeme zase muset bojovat a jezdit po zadku. Byl bych rád, kdyby to bylo zase s nulou, důležité jsou ale body, nikoliv výkon jednotlivce.

Je pro vás jako pro profesionálního vojáka složité skloubit fotbal s vaším povoláním?
Bohužel už nesloužím v Táboře jako dosud, ale od ledna mě převeleli do Žatce. Je to nyní komplikovanější, fotbal mám ale natolik rád, že chci v Dražicích pokračovat dál, i když musím překonat nějaké ty peripetie.

Musíte počítat i s tím, že budete zase muset odjet na nějakou misi do zahraničí?
Uvidíme. Já jsem už na jiné pozici, vyloučit se to ale nedá. Záležet bude jak na mezinárodní situaci, tak na situaci v armádě. V naší práci je to pořád otevřená záležitost.

Jak to máte s tréninky?
V Dražicích stíhám páteční tréninky a v týdnu si chodím zakopat s klukama v Žatci. Jinak se musím připravovat individuálně. Potřebuji to pro fotbal i pro moji práci. V bráně je to samozřejmě jiné, ale každý pohyb se hodí. Je důležité udržovat se v kondici.

Jak jste přivítal příchod vašeho nového brankářského kolegy Ladislava Chylíka do Dražic?
S Lacem se známe už asi pět let, potkávali jsme se při futsalu. I s ohledem na mou práci jsem rád, že na to nejsem v Dražicích sám. Těch patnáct zápasů za podzim je docela velká zátěž. S Lacem jsme kamarádi, a jsem rád, že jsme na to dva a můžeme se prostřídat.

Máte rozdělené role, kdo je jednička a kdo dvojka?
Na začátku jsme se dohodli, že se budeme točit po dvou zápasech a zatím to takhle funguje. Už v pátek víme, kdo bude chytat, což nám oběma vyhovuje.

Co říkáte na dosavadní průběh soutěže?
V každém kole se zrodí nějaký zajímavý výsledek. Soutěž je vyrovnaná, i když tabulka je kvůli situaci kolem nás neúplná. Za očekáváním zatím zůstává Olešník, ale máme za sebou teprve pět kol, a uvidíme, jak to bude po skončení podzimu. Zajíci se počítají až po honu.

Doufejme také, aby soutěž příliš neovlivnil koronavirus…
Hlavně, aby se hrálo především o víkendech. Ty vložené středy jsou zejména pro nás starší hráče složité vzhledem k zaměstnání. Hrát o víkendech je nejlepší pro všechny.

Napsal(a) Michal Havelka | Foto Natálie Kočerová