Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Ladislav Bernát: Spokojenost dětí je pro nás to nejdůležitější

 
neděle, 19. července 2020, 11:11

České Budějovice – Portál Jihočeský fotbal slaví patnácté výročí a při té příležitosti se rozhodl, že udělá něco pro mladé fotbalisty. V prvním prázdninovém měsíci tak pořádá čtrnáctidenní příměstský kemp pro děti. Ty mají nyní za sebou první turnus, za kterým jsme se ohlédli s vedoucím trenérského štábu Ladislavem Bernátem.

Příměstský fotbalový kemp pro děti děláte poprvé. Jaká je to zkušenost?
V pátek skončil první týdenní turnus. Věnovali jsme se mladším žákům a starším přípravkám. Snažíme se náplň přizpůsobit tak, aby kemp splnil to, co se od něj čeká. Organizačně je to docela náročné.

Jak to děti snáší?
Kluci jsou každý den fyzicky vytížení, takže předpokládám, že večer přijdou domů unavení a rodiče mají klid.

Dostávají hodně do těla?
Jsou tady chlapci, které fotbal baví, a hlavním smyslem je, aby se zdokonalovali ve fotbalových činnostech.

Kdo malé fotbalisty trénuje?
Trenérské obsazení je na nejvyšší krajské úrovni. Jsou tady trenéři, kteří se mládeži profesionálně věnují a sledují současné trendy, aby děti byly vedeny podle aktuálních tréninkových metod. Já už jsem starší generace a před takovými dvaceti lety se trénovalo jinak než dnes. Proto jsme ve spolupráci s Komisí mládeže Jč. KFS vsadili na současné trenéry a k asistenci máme vlastní trenérský tým.

V minulosti jste trénoval kromě dospělých i mládež. Vedl jste někdy i takhle malé děti?
Žákům jsem se věnoval v mých trenérských začátcích v českobudějovické Igle. Později jsem tam vedl také dorost. Dnes už je ale trénování mládeže o něčem jiném a vyžaduje to neustálé vzdělávání.

Znamená to, že dnes vypadají tréninky dětí jinak než v minulosti?
To určitě. Přístup k dětem musí být jiný a rovněž psychologie je jiná.

V čem je práce s dětmi obohacující?
Spokojenost dětí je pro nás organizátory to nejdůležitější. Těší nás, že skoro všechny děti se přihlásily, že za rok přijdou na kemp zase. Mají chuť a to je pro nás ta největší odměna.

V oddíle své svěřence velmi dobře znáte a dlouhodobě s nimi pracujete. Do kempu k vám naopak přijdou hráči, o kterých toho víte velmi málo. Je rozdíl trénovat v oddíle a v kempu?
Pro mě je to něco nového, protože mám zkušenosti s prací v profesionálním oddíle, kde je to více o povinnostech. Kemp je spíše na bázi dobrovolnosti.

Jaké tedy máte dojmy z prvního týdne?
Klukům se vyhýbala zranění a také počasí nám přálo. Na dobré úrovni byla i strava. Děti dostaly informace, co by měly jíst, a řekli jsme si i něco o životosprávě.

Vzaly si děti rady pro ně nových trenérů k srdci?
Já myslím, že ano, i když jeden z účastníků si dal ke svíčkové sedm knedlíků (úsměv). Přimhouřili jsme ale oči, jelikož jde především o prázdninový kemp a je to zde o něco volnější než v oddílech.

Napsal(a) Michal Havelka | Foto Jihočeský fotbal