Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Nový trenérský tým v Ledenicích. V kooperaci budou působit tři trenéři

 
pátek, 12. června 2020, 11:03

Ledenice – Jedna ze základních otázek před novou sezonou je u fotbalového klubu TJ Slavoj Ledenice zodpovězena. A-tým povede trojice Petr Volák – Michal Hladík – Martin Štěch.

Po konci trenéra Stanislava Jindry byla trenérská pozice v Ledenicích volná. Pro vedení Slavoje tak byl hlavní úkol pro jaro jasný - po skončené sezoně najít nového trenéra, který vrátí Slavoj mimo sestupové pozice. „Ideálně do horní poloviny tabulky,“ říká předseda klubu Zdeněk Vitoušek.

„Bylo to pro nás poměrně náročné období. Hledali jsme kvalitního trenéra, který posune tým zase na další úroveň. Jednali jsme s několika aspiranty, mezi kterými například bylo i jméno bývalého prvoligového hráče. Dva trenéři nakonec zvolili angažmá ve vyšší soutěži, s jinými jsme se nedomluvili. Po několika dalších jednáních a úvahách jsme se rozhodli, že nebudeme angažovat vyloženě jednoho trenéra, ale utvoříme velký trenérský tým,“ dodal dále Vitoušek.

Dvě jména jsou v Ledenicích velmi dobře známá. Martin Štěch ve Slavoji dlouhodobě trénuje mládež a stará se ve vedení o administrativu klubu. Michal Hladík je bývalý hráč a v současnosti místopředseda klubu. Zcela novou tváří realizačního týmu je Petr Volák, který se sice už podílí na trénincích, ale oficiálně se stane členem trenérského týmu 22. června, kdy mu skončí angažmá v klubu SKP České Budějovice.

Všichni tři trenéři budou působit ve vzájemné kooperaci. „Jednotlivé role a činnosti si mezi sebou rozdělí interně,“ řekl dále předseda s tím, že klub aktuálně jedná o administrativním dořešení třech hráčů.

Složení realizačního týmu TJ Slavoj Ledenice pro sezonu 2020/2021:
Trenér: Petr Volák
Trenér: Martin Štěch
Vedoucí týmu a asistent trenéra: Michal Hladík


ROZHOVOR: Realizační tým rozšířil trenér Petr Volák

Klub TJ Slavoj Ledenice má v realizačním týmu zcela nové jméno. Volný trenérský post obsadil čtyřiačtyřicetiletý Petr Volák, který do Ledenic přichází z SKP České Budějovice, kde trénoval divizi dorostu a mimo jiné říká: „Velké změny nečekejme, ale chceme bavit sebe i diváky. V jednání máme přestupy dvou hráčů.“

Když byste se měl pro ledenické fanoušky představit, co byste řekl?
(úsměv) No, kromě toho, že se jmenuji Petr Volák a patřím do skupiny 40+, tak máme malou rodinnou firmu zaměřenou na prodej a servis malých motocyklů. Ke sportu všeobecně mám celkem kladný a pozitivní vztah. Od fotbalu a sálové kopané přes beachvolejbal, tenis nebo sjezdové a běžkové lyžování.

Po kolika letech v SKP měníte angažmá? Které týmy jste vedl?
V SKP jsem působil přibližně osm let. Prošel jsem většinou věkových kategorií a podílel jsem se na trénování od mladších žáků až po starší dorost.

Naposledy jste trénoval v divizi dorostu. Jakou jste měli sezonu?
Za poslední dobu to byla po dlouhé době pro SKP první sezona ve vyšší divizní soutěži. Byla to tedy jak pro kluky, tak i pro trenéry obrovská výzva a zkušenost. Dalo by se říci, že jsme se všichni učili za pochodu. Některé zápasy byly velmi náročné a některé méně. Pro kluky to byl obrovsky úrovňový skok a myslím, že se s ním poprali se ctí.

Před pandemií jste byli sice na předposledním místě, ale např. na jedenácté Vejprnice jste měli manko jen tři body. Dalo se hrát třeba i o horní polovinu tabulky?
Horní příčky tabulky byly nejspíš nad naše síly. Bohužel nám všechna opatření kolem koronaviru neumožnily zúročit kvalitní zimní přípravu, po které by nemusel být střed tabulky tak vzdálený. Situace dopadla tak jak dopadla a divizi jsme udrželi i pro další ročníky.

Jak proběhlo vaše angažování do Ledenic? Oficiálně to bude 22. června, že?
Ano. Mé angažmá v SKP končí zároveň s posledním zápasem v Turnaji přátelství dorostu. Pro ukončení své působnosti na SKP jsem se rozhodl z důvodu velké časové vytíženosti. Samozřejmě po dlouhé úvaze. Původně jsem byl osloven Michalem Hladíkem, jestli bych nešel dělat vedoucího mužstva. Po jednání s vedením klubu jsme nakonec mou pozici u týmu přehodnotili.

Na co se nejvíce těšíte?
Těším se na fajn partu chlapů, kteří mají rádi fotbal. A ta v Ledenicích prostě je.

Takže do neznámého prostředí nejdete? Koho jste z týmu znal a hrálo to při rozhodování roli?
Ledenický klub pro mě není úplně neznámou. Měl jsem možnost vidět jako fandící divák z tribuny pár jejich zápasů. S některými lidmi působících v klubu jsem i soukromě v kontaktu.

Jaký styl fotbalu jste v dorostu hrávali? Půjde to přenést i do Ledenic?
V SKP jsme se snažili hrát fotbal týmově na dva až tři doteky. Snažili jsme se o co největší držení balonu na polovině soupeře. Co se týče ledenické hry, to se teprve uvidí. Vždy je zapotřebí zohlednit a přihlédnout ke konkrétnímu kolektivu. Je nutné hrát takový fotbal, který bude bavit jak hráče, tak i fanoušky. Zejména ty ledenické. Ovšem nebylo by správné očekávat zázraky a velké změny hned v prvních zápasech naší spolupráce.

Máte za sebou dva tréninky. Jaké byly a co vám napověděly?
Další trénink jsem viděl jako nezávislý pozorovatel, který si chtěl udělat obrázek o běžném tréninku v klubu. Následující tréninky jsem vedl a přinesly mi pár ukazatelů, které jsou interní a zůstávají v kabině.

Účast na trénincích ale byla kolem 18 hráčů. Potěšilo vás to?
To potěší každého trenéra. Jen doufám, že tentokrát nebyla zapříčiněna pouze zvědavostí po novém trenérovi a stane se vysoká účast standardem.

Už máte v hlavě letní přípravu? Jaká bude a kdy odstartuje?
Samozřejmě už i na letní přípravu myslíme. Po kolektivní domluvě se všemi hráči se zaměříme převážně na fyzickou kondici týmu. Letní přípravu zahájíme zhruba pět týdnů před samotným začátkem soutěže. Trénovat budeme dvoufázově.

Bavil jste se s vedením o změnách v kádru? Je něco ve hře?
K velkým změnám v týmu se prozatím nechystáme. Kromě přestupu mého syna jsou v jednání přestupy ještě dvou hráčů. Jednoho brankáře a jednoho hráče do pole. Bližší informace zveřejní vedení klubu v dalších dnech.

Bude to vaše první trénování u mužů. Myslíte, že to bude o hodně jiné než v dorostu?
Je pravda, že trénování mužského týmu bude pro mě premiérou. Ovšem dorostenecký tým nemá k týmu mužů zas tak daleko. Jsou poměrně herně, kondičně i silově podobní, takže bych v tom tak velký rozdíl neviděl.

Napsal(a) Michal Heřman | Foto Michal Heřman