Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Ligové body zůstaly na Střeleckém ostrově. Proti Olomouci se Dynamo konečně prosadilo střelecky

 
středa, 3. června 2020, 21:46

České Budějovice – Černobílí ukončili sérii třech jarních porážek, která zároveň byla sérií třech utkání bez dosaženého gólu (celkové skóre ze soubojů s Baníkem, Plzní a Libercem bylo 0:4). Oboustranně nevýrazná úvodní půle nepohnula s nulami na ukazateli skóre, po změně stran se častěji hrálo na polovině Dynama, ale góly stříleli Jihočeši.

Domácí tým šel do boje v přeskládané sestavě, což se týkalo především defenzivní řady. Místo Tomáše Sivoka, jenž dostal červenou kartu v předchozím duelu na Bohemians, naskočil poprvé od začátku utkání dvacetiletý Maksym Talovjerov a ve stoperské dvojici s Lukášem Havlem si vedl velmi zdatně. „Oba to zvládli s velkou bravurou,“ chválil trenér David Horejš. „Některé změny byly vynucené zraněními, ale chtěli jsme sáhnout do sestavy, protože se nám nelíbila předchozí dvě utkání. Především jsme chtěli agresivnější obranu. Dali jsme tam rychlostní typy hráčů a ti kluci si sáhli na dno,“ komentoval hlavní kouč.

Obětavě nastoupil i záložník Matej Mršić, který začal s tréninkem pouhý den před utkáním, a vydržel do 53. minuty, kdy jej nahradil David Ledecký. Ten se stal smolařem večera. Již po třech minutách opustil trávník se svalovým zraněním. Od začátku byl na hřišti také středopolař Pavel Šulc (ročník 2000) a hodně pomohl týmu svojí aktivitou. „Vsadili jsme na mladé. Nerozhoduje věk, ale výkonnost,“ zdůraznil David Horejš. V prvním poločase však nebyl fotbal příliš pohledný ani z jedné strany. Hosté měli jednu výraznější šanci v úvodu, jenže Vít Beneš po rohovém kopu pálil nepřesně. Domácí Patrik Čavoš, jenž převzal kapitánskou pásku po Sivokovi, ve 37. minutě mířil vysoko.

Mohli dát víc gólů

Druhá půle byla mnohem živější. Jistě i díky tomu, že Horejšovi svěřenci již v 50. minutě otevřeli skóre. Přihrávkou z pravé strany Pavel Šulc krásně našel volného Patrika Čavoše a proti jeho střele těsně za hranicí velkého vápna nedokázal brankář Aleš Mandous adekvátně zasáhnout. Moravané sešlápli plynový pedál a drželi míč, ale nedotáhli prakticky žádnou akci tak, aby výrazně ohrozili domácího gólmana Jaroslava Drobného. „Za stavu 1:0 jsme čekali na brejkové situace. Otevíraly se a mohli jsme dát víc gólů,“ věděl kouč Dynama. Do příkladného brejku se v 63. minutě dostali Pavel Šulc a Patrik Brandner, druhý z nich však nevyzrál na Aleše Mandouse.

Utkání de facto skončilo v 79. minutě, kdy Jiří Kladrubský trochu šťastně po třech předchozích odrazech zvýšil na 2:0. O šest minut později napřahoval Patrik Čavoš před odkrytou brankou, ale míč po jeho střele vykopl jeden z obětavých obránců. V 90. minutě hosté zahrávali třikrát za sebou roh, načež jim utekl Pavel Šulc a vystřihl dlouhé sólo z vlastní poloviny, neprosadil se však proti dobře vybíhajícímu gólmanovi. „Všichni kluci podali houževnatý výkon a prokázali větší touhu po vítězství než Olomouc. Velice dobře zvládli zápas po taktické stránce a nepustili soupeře do žádné šance. Cením si toho,“ řekl uznale David Horejš.

SK Dynamo Č. Budějovice – SK Sigma Olomouc 2:0 (0:0)

Góly: 50. Čavoš, 79. Kladrubský. Rozhodčí: Julínek – Hock, M. Novák. ŽK: 0:2 (90. Jemelka, 90. Beneš na střídačce). Diváků: 100.

SK Dynamo: Drobný – Čolić, L. Havel, Talovierov, Kladrubský – Brandner, Čavoš, Havelka (64. Kulhánek), Šulc, Mršić (53. Ledecký, 56. Mészáros) - Schranz. Trenér David Horejš.

Olomouc: Mandous – Látal, Beneš (25. Štěrba), Jemelka, Kerbr – Hála (65. Falta), Houska, Greššák, Breite, P. González (81. Zahradníček) – Juliš (65. Chytil). Trenér Radoslav Látal.

Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Jan Škrle