Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

VIDEO: Sami si pod sebou větev podřízli. Sparta trestala

 
pátek, 15. května 2020, 10:57

Počtvrté v historii přijela na jaře 1992 do Č. Budějovic hvězdami nabitá Sparta Praha. A jako vždy to byl velký svátek. V ochozech se tísnilo 7 046 diváků. V sobotní předehrávce 22. kola (hrála se 11. dubna 1992) se utkal předposlední s druhým, ale na trávníku Střeleckého ostrova to tak dlouho nevypadalo.

Nový trenér Dynama Jindřich Dejmal se ujal týmu v zimní přestávce. V sezoně byl již třetím trenérem po odvoleném Kotrbovi a do konce podzimu v deseti zápasech od mládeže zaskakujícím Krauskopfovi. Dejmal upozorňoval v kabině na Jugoslávce Dejana Joksimoviće, sestava sparťanů byla až na vykartovaného Martina Frýdka kompletní. Ligový nováček postrádal v Prešově vyloučeného Jiřího Lercha.

Jihočeši po sympatickém výkonu prohráli 0:2, když po fatální chybě na konci prvního poločasu (43.) darovala Pražanům laciné vedení. Hrubici bývalého sparťana Drahokoupila potrestal Pavel Černý a pondělní noviny psaly výstižné titulky: Sami si pod sebou větev podřízli.

Sparta stíhala vedoucí Slovan Bratislava, ale v Budějovicích toho moc nepředvedla. Po přestávce mohl vyrovnat nejlepší muž domácích Ivan Valachovič, avšak po centru Fryče hlavičkoval zblízka nad Koubovu branku. Vítěznou pečeť Sparty zařídil v 74. minutě sběratel titulů na Letné Jiří Novotný. Další šance Joksimoviće a exbudějovického Jiřího Němce bravurně zachránil Skála.

Dynamo nastoupilo v sestavě Skála – Tejml, Drahokoupil, Valachovič, Rada – Poborský, Jinoch (68. Vácha), Fryč, Hruška – Vandas, Fujdiar (80. Chlad).

Jihočeši v závěrečných zápasech zabrali a prohráli pouze v Edenu se Slavií Praha (1:3). K udržení nakročili po nervydrásajícím domácím dramatu proti Dukle Praha (v sestavě s Nedvědem, Josefem Němcem či Jozefem Kostelníkem – oba později hráli v Dynamu).

Bod definitivní jistoty záchrany uhráli Jihočeši v závěrečném vystoupení v Hradci Králové. Remíza 1:1 byla vysvobozením pro oba celky vyznávající černobílé barvy. Sestoupily Cheb, který na jaře trénoval Jiří Kotrba, a poslední Dukla B. Bystrica. Sparta i přes vysoké vítězství u prvního Slovanu Bratislava (3:0) skončila o tři body druhá. Třetí místo brala Sigma Olomouc.

Napsal(a) Redakce