Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Igla – Akra Č. Budějovice slaví 70 let. V činnosti pokračuje stará garda

 
pátek, 27. září 2019, 17:24

U příležitosti 70. výročí založení TJ Igla - Akra České Budějovice se v sobotu 28. září 2019 od 15,00 hodin na hřišti U Sirkárny koná setkání bývalých hráčů, trenérů, funkcionářů a příznivců. Oslava se koná za podpory firem Hyundai Centrum CB a První českobudějovický minipivovar Kněžínek.

Městský klub z jihočeské metropole, který se může pyšnit pestrou a úspěšnou historií, už v soutěžích FAČRu nenajdete. Sezona 2014/2015 ve III. českobudějovické třídě byla pro TJ Akra poslední. K radikálnímu kroku se tým rozhodl pro nedostatek hráčů.

„Mladým se chodit nechtělo, hrát museli pravidelně ti starší. Třeba Láďa Šolc, jemuž je 63 let. O skončení jsme se bavili už vloni, ale nakonec jsme tuhle sezonu, až na ten poslední zápas, kdy jsme se nesešli, jakž takž odehráli. Ale než si dělat ostudu, tak jsme se po zralé úvaze raději rozhodli, že se do příští sezony nepřihlásíme. Takže na podzim budeme mít už jen družstvo „pětatřicítky“, sdělil tehdy Jihočeskému fotbalu předseda František Fiktus, který v Akře působil dlouhých 34 let.

Na hřišti U Sirkárny se proháněli takoví borci jako Viktor Lávička, jeho bratr František, Antonín Prokeš, odchovanci Zdeněk Prokeš (pozdější reprezentant), František Turek, Ladislav Novák, Bohumil Vojta, Ladislav Tábor, Petr Skála, Václav Litvan, Zdeněk Mikoláš ml., kteří to dotáhli až do první ligy. Hráli tu i známí hokejisté Jiří Kolar a mistr světa Jiří Lála, který původně přišel do Č. Budějovic hrát fotbal.

Prudký výkonnostní pád nastal po roce 2006. Během pár sezon se propadl z krajského přeboru až do okresní III. třídy. „Nebylo to jen odchodem Daniela Fleischmana, který oddíl podporoval. Celkově se přestalo trénovat a nastal velký úbytek hráčů,“ označil Fiktus hlavní důvody propadu do okresní soutěže. „Nejdříve se zrušilo béčko a vše nakonec vyústilo v to, že jsme horko těžko dali dohromady jedenáct hráčů,“ dodal.

U Sirkárny se hraje fotbal dál, byť jen v soutěžích mimo fotbalovou asociaci. Zastoupení má v týmu nad 35 let a podnikové lize.

Tři roky v divizi a titul mistra ČSR dorostu!

Založen 10. září 1949 vystupoval původně jako Sokol Igla Č.B. při patronátním podniku Igla. Za tu dobu prošel několika názvy: Sokol Igla – Vráto, DSO Spartak, TJ Igla, od roku 1993 Akra. Vlastní hřiště U Sirkárny bylo slavnostně otevřeno až po deseti letech hostování na cizích trávnících. Nejprve na proslulé „plynárně“, jednoročním působení na sousedním hřišti bývalého Rapidu, dvou letech na Lokomotivě a sezoně ve Vrátě. Pozemek byl získán v těsném sousedství objektu továrny, na němž se začalo v roce 1959 budovat hřiště a otevření se dočkalo 23. července 1960 přátelským zápasem se Sokolem Chrášťany u Prahy. O pět let později bylo přesunuto do současných míst se zbrusu novou tribunou, která byla na podzim 2015 kvůli chátrajícímu stavu zbourána.

V soutěžích si Igla vedla se střídavými úspěchy. Dvakrát vyhrála krajský pohár (1963/64 a 1996/97). V ročníku 1964/65 postoupila ze třetího místo do nově vytvořené divize. Kvůli přestavbě hřiště našla azyl v Rožnově. V ní vydržela jen dvě sezony. Krajský přebor poprvé a naposledy vyhrála pod trenérem Minaříkem, bývalým obráncem, v roce 1974 před píseckými mužstvy Dukly a Spartaku. Nezkušený kádr na soutěž nestačil. Generační krize vyvrcholila o dva roky později sestupem do A třídy. V ročníku 1981/82 se do krajského přeboru vrátila a vydržela do sezony 1985/86. Na další účast ale musela čekat čtrnáct let.

Významného úspěchu dosáhli dorostenci v ročníku 1971/72. Jako nováček vyhráli jednu ze tří skupin ligy dorostu před Jabloncem a v boji o titul mistra ČSR v Ústí nad Orlicí porazili Baník Ostrava (2:1) a remíza s Teplicemi (1:1) znamenala senzační prvenství. Ve federálním finále remizovali svěřenci Jana Molkupa na Střeleckém ostrově před 3 000 diváky se Slovanem Bratislava 3:3 (ještě v 65. min. drželi třígólový náskok!) a v odvetě na Tehelném poli prohráli po vyrovnané bitvě těsně 0:1.

V novodobé historii, již pod názvem Akra, hrál klub krajské soutěže. V sezoně 1999/2000 vyhrál I. A třídu a po dlouhé odmlce se vrátil do kraje. V roli nováčka čeřil vody skvělým třetím místem. Třetí rok (2004) skončil po oslabení mužstva poslední a sérii sestupů zastavil až v okresní III. třídě, kde po jaru 2015 už v další činnosti nepokračoval.

Dorost Igly ČB po utkání na Tehelném poli se Slovanem Bratislava s pohárem vicemistra ČSSR 1972. Zleva stojí trenér Molkup, Prokeš, Vojta, Malkus, Krauskopf, Filištein, Šafránek, Špilauer a vedoucí mužstva Musil. Dole klečí Leiterman, Tůma, Bernát, kapitán Hošna, Pellar, Adam a Mikoláš.

TJ Akra České Budějovice

Rok založení: 1949

Klubové barvy: červená a modrá

Největší úspěchy: 1963/1964 – vítězství v krajském poháru, 1965 až 67 – účast v divizi, 1971/1972 – dorost mistr ČSR, vicemistr ČSSR, 1973/1974 – vítězství v krajském přeboru a postup do divize, 1996/1997 – vítězství v krajském poháru.

Napsal(a) Michal Průcha | Foto archiv JF