Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Mistrovská Slavia byla na Střeleckém ostrově jednoznačně lepší. Dynamo vzdorovalo jen poločas

 
pátek, 16. srpna 2019, 21:54

Ani na čtvrtý pokus Dynamo v 1. lize doma nevyhrálo. Dalo se to čekat proti mistrovské Slavii, která je momentálně nejlepším týmem v tuzemsku a plně své kvality potvrdila na Střeleckém ostrově. Do přestávky Jihočeši vzdorovali a udrželi bezgólový stav, ale po obrátce neustáli obrovský tlak a třikrát inkasovali, přičemž rozhodčí ještě v nastaveném čase neuznal soupeři gól po přezkoumání videa.

Hlediště na pravém břehu Vltavy bylo dlouho dopředu vyprodané – po utkání se Spartou letos již podruhé. Bezpečnost diváků zajišťovaly pořádkové oddíly, dokonce i jízdní policie (rozuměj na koních) a ze vzduchu hlídal situaci vrtulník. V domácí sestavě se neobjevil čerstvě angažovaný stoper Roman Polom, jenž se bude rozehrávat v divizním béčku, ani stále toužebně očekávaný Tomáš Sivok. Od úvodního výkopu si míč podávali z nohy na nohu slávisté a již po půl minutě nebezpečně vypálila rumunská akvizice Nicolae Stanciu, naštěstí pro Jihočechy proletěl míč těsně nad břevnem.

Zatímco Jindřich Staněk v brance Dynama byl v neustálé permanenci, jeho spoluhráči se dostali k první ofenzivní akci až ve 13. minutě, ale nedotáhli ji, stejně jako trochu povedenější kombinaci ve 30. minutě. Za další čtyři minuty poslal pěkný míč k levé tyči Matej Mršić a kdyby David Ledecký více zariskoval, mohl otevřít skóre. Většina podstatných momentů se však odehrávala na polovině domácích, kteří udrželi čisté konto především díky tomu, že Slavia postrádala přesnost ve finální fázi svých nebezpečných výpadů. Větší šance měli jen Peter Olayinka či Jaroslav Zelený.

Markantní rozdíl byl ve hře dopředu

Přetížená defenzíva černobílých po změně stran odolávala jen tři minuty. Přesně do chvíle, kdy Nicolae Stanciu potáhl míč na osu hřiště a pár kroků před hranicí velkého vápna vyslal polovysokou střelu k levé tyči. Byla nechytatelná. Jindřich Staněk se natahoval marně. „Potom hosté jasně kontrolovali zápas, i když nás prakticky do ničeho nepustili už od začátku. Drželi balon, dobře si to rozdávali do stran. Ukázal se markantní rozdíl ve hře dopředu. Proti obrovské kvalitě Slavie nestačila naše bojovnost. Chodily na mě těžké balony, byla to velká zkušenost vzhledem k tomu, že teprve začínám chytat ligu,“ ohlížel se budějovický gólman. 

Druhý gól přidal v 76. minutě Peter Olayinka, jenž vypálil těsně nad zemí znovu do levé části branky. Ani jeho rána se nedala chytit. Třetí trefu zařídil po technické parádě střídající Milan Škoda, který v nastaveném čase dopravil míč za brankovou čáru ještě jednou, ale sudí odvolal gól po přezkoumání videa údajně kvůli hře rukou. „Slavia nám toho moc nedovolila. Od začátku byla lepší,“ potvrdil budějovický trenér David Horejš. „My jsme pozdě dostupovali hráče a ukvapeně řešili útočné situace. Ale kluci se snažili a nechali na hřišti všechno,“ dodal. „Parádní kulisa a skvěle připravený trávník se odrazily na kvalitě zápasu, který byl zajímavý. Domácí byli aktivní, pořád se něco dělo,“ uvedl slávistický lodivod Jindřich Trpišovský.

 

SK Dynamo Č. Budějovice – SK Slavia Praha 0:3 (0:0)

Góly: 48. Stanciu, 76. Olayinka, 84. Mil. Škoda. Rozhodčí: Julínek – Dobrovolný, Podaný. ŽK: 2:2 (36. P. Novák, 89. Táborský – 17. Kúdela, 73. Zelený). Diváků: 6 681 (vyprodáno).

SK Dynamo: Staněk – Čolić, Havel, P. Novák, Kladrubský (79. Helešic) – Schranz, Javorek, Čavoš (70. Táborský), Provod, Mršić (61. Brandner) – Ledecký. Trenér David Horejš.

SK Slavia: Kolář – Coufal, Kúdela, Hovorka, Zelený – Souček – Masopust (65. van Buren), Hušbauer, Stanciu (78. Stanciu), Olayinka – Júsuf (75. Škoda). Trenér Jindřich Trpišovský.

Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Jan Škrle