Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Zachováme si pokoru, ujistil Petr Javorek po vítězství 4:0 nad Táborskem

 
pátek, 19. dubna 2019, 01:26

Černobílé Dynamo ve středečním 23. kole Fortuna národní ligy zaznamenalo desáté vítězství v řadě, když doma na Střeleckém ostrově v jihočeském derby smetlo celek Táborska 4:0. Výsledek byl jasný po první půli. Budějovičtí vedli o tři góly a ještě spálili šance.

Úvodní trefu zaznamenal v 8. minutě vysoký stoper Lukáš Havel, jenž přesně hlavičkoval po rohovém kopu Petra Grajciara. Záhy útočník David Ledecký neproměnil obrovskou příležitost, ale všechno si vynahradil dvěma góly ve 22. a 34. minutě. Nejprve vystihl soupeřovu malou domů, poté se prosadil po přihrávce Patrika Čavoše. „V úvodu jsme dominovali. Ke třem gólům jsme mohli přidat ještě čtvrtý do prázdné brány, kdyby Ledy zamířil líp,“ usmíval se zkušený záložník Petr Javorek, jenž absolvoval derby mnohokrát v barvách obou klubů.

Zatímco budějovický tým s luxusním náskokem vede tabulku, mužstvo Táborska bojuje o záchranu v soutěži. Bodový ani výkonnostní rozdíl ale při derby nebývá zárukou jasného výsledku. „Pamatujeme si předchozí vyrovnané zápasy. V derby se mažou výhody. Tentokrát hosté proti nám neměli co ztratit a mohli hrát s lehkostí. Ukazovali jsme si na videu jejich souboj s Brnem, kde byli hodně vylezlí. Osobně jsem očekával, že takhle nastoupí i proti nám a budou víc napadat. Mýlil jsem se. Překvapili mě slabým odporem. Nevím, jestli se nás báli. Přes vysoké vítězství si ale zachováme pokoru,“ ujistil třiatřicetiletý hráč.

Jihočeský fotbalový svátek ve druhé nejvyšší soutěži našel rychle výsledkové rozuzlení. Po změně stran se domácí tým potýkal s hledáním motivace a trochu šetřil se silami. Hráči Táborska naopak po hlasité domluvě v kabině zvýšili aktivitu a častěji drželi míč u nohou. „Říkali jsme si, že musíme do toho jít jako v první půli. Ale měli jsme v hlavách, že vedeme o tři góly. Koncentrace tam byla, i když třeba ne taková. Trenér to asi uslyší nerad, ale bylo to tak,“ přiznává opora týmu.

Škoda, že to nevyšlo na bůra

Hosté od Jordánu navzdory nepříznivému vývoji prokázali snahu a hlavně mezi 65. a 75. minutou několikrát ohrozili budějovického brankáře Jindřicha Staňka. „Že by nás nějak zatlačili, to ne,“ upřesnil Petr Javorek poměry na trávníku. Fotbalisté Dynama ve druhé půli spíše kontrolovali náskok a teprve na konci utkání znovu rozvířili prach na táborské polovině. Ladislav Martan zblízka netrefil prázdnou branku po centru Martina Šplíchala, nezakončili ani Ivo Táborský s Jiřím Kladrubským, kteří šli sami proti debutujícímu brankáři Adamu Zadražilovi.

Osmnáctiletého juniora prostřelil až v 90. minutě Lukáš Provod. „Mohlo to skončit vyšším rozdílem. Škoda, že to nevyšlo na bůra,“ zalitoval jeden z nejstarších plejerů na hřišti. „Čekají nás těžké zápasy. V neděli se představíme ve Znojmě, potom jedeme do Jihlavy, do Hradce Králové. Tam to může být o jedné o dvou šancích. Pokud nedáme to, co jsme nedali doma proti Táborsku, může nás to mrzet. Ve 2. lize není žádný lehký soupeř. Máme sérii deseti výher a držíme v rukách všechny trumfy. Můžeme si to podělat jenom sami,“ upozornil. 

Pro Petra Javorka nebylo tradiční derby Dynama s Táborskem žádnou novinkou. Odehrál jich nepočítaně. Především v táborském dresu, který nosil čtyři sezony a předtím dva roky bojoval za klubového předchůdce Sezimovo Ústí. „Dnešní zápas byl jednoznačně nejlehčí ze všech,“ ohlížel se. „Nikdy jsem nezažil vítězství o čtyři góly. Zato jsem musel skousnout debakl od Dynama, když postupovalo do ligy. Tehdy jsme inkasovali šestkrát. Nejraději vzpomínám na souboj tady na Střeláku, kdy jsme s Táborskem vedli v poločase 2:0 a dával jsem Zdendovi Křížkovi druhý gól. Skončilo to 2:2. Domácí mohli v 90. minutě skórovat potřetí,“ připomněl historii.      

Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Petr Tibitanzl