Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Jak skončí desáté jihočeské derby? Ptáme se Jana Šimáka

 
úterý, 16. dubna 2019, 23:29

Čtyřicetiletý záložník Jan Šimák, dnes bojující ve službách Sokola Lom v krajském přeboru, je jedním z mála hráčů, kteří bojovali na obou barikádách o postup do nejvyšší soutěže. S Táborskem byl u mimořádné sezony 2013/14, v českobudějovickém Dynamu hrál v letech 2015-16. Kapitánskou pásku nosil v obou týmech.

Jihočeští rivalové na sebe narazili ve druhé lize devětkrát. Třikrát se radovali černobílí, šest zápasů skončilo nerozhodně. Táborští na skalp Dynama zatím čekají. Body se dělily mezi oba celky v podzimním střetnutí.  „Byl jsem se podívat na posledním derby, které skončilo 1:1 a hrálo se v Táboře. Dynamo mělo navrch, pak Táborsko hru zlepšilo a zaslouženě získalo bod,“ vrací se Jan Šimák k minulému střetu u Jordánu, v němž Táborsko vedlo po Frýdkově trefě v 65. minutě, Budějovičtí dotahovali skóre sedm minut před koncem kanonýrem Ledeckým a v samém závěru nastřelili Wermkem spojnici tyče a břevna.

Nejúspěšnější jihočeské celky mají v současnosti úplně opačné starosti. Dynamo se po čtyřech ročnících ve druhé lize dere nezadržitelně mezi ligovou smetánku, Táborsko po odchodu většinového vlastníka klubu Jiřího Smrže má opět starosti se záchranou. „Budějovice doma nebudou chtít prohrát, jsou v obrovském laufu, daří se jim a míří na postup. Soupeř naopak hraje o holé přežití v druhé lize,“ říká Šimák o aktuálním postavení obou klubů.

VZÁJEMNÁ UTKÁNÍ 

2013/14
Dynamo – Táborsko 2:0 a 6:0

2015/16
Dynamo – Táborsko 2:2 a 1:1

2016/17
Táborsko – Dynamo 0:1 a 1:1

2017/18
Táborsko – Dynamo 0:0 a 1:1

2018/19
Táborsko – Dynamo 1:1 a ? 

Ve středečním derby je domácí Dynamo velikým favoritem, devětkrát po sobě vyhrálo, a jiný výsledek než vítězství by byl obrovským překvapením. Po úterním zaváhání druhé Jihlavy ve Vlašimi (1:1) mohou jít Horejšovi hoši do devítibodového trháku. Na druhou stranu Táborští nemají co ztratit a mohou jenom získat. Nebudou pod takovým tlakem jako domácí. V jihočeské metropoli poslední tři zápasy neprohráli. „Říká se, že derby nemá favorita, přesto bych favorizoval Dynamo, ačkoliv bych si přál, aby tři body získalo Táborsko, které je nutně potřebuje. Každopádně ať vyhraje ten lepší,“ přeje si technicky vybavený středopolař, který sehrál své poslední derby na jaře 2016 na Soukeníku (1:1) v barvách Dynama. Zajímavostí je skutečnost, že z táborské sestavy dnes nezbyl ani jeden hráč.

Jan Šimák zítra na Střelecký ostrov zřejmě nedorazí. „Zítra budu mít na starost dvě děti a práci, takže nevím, jak bych to časově stíhal. Myslím, že mi to spíš nevyjde,“ uvádí, proč bude chybět v hledišti v souboji prvního s předposledním. Držme palce dobrému fotbalu.

Napsal(a) Adam Pavlíček, Michal Průcha | Foto Jan Škrle, Miloslav Kusbach