Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Lažiště nadělilo Bavorovicím půltucet, hattrickem se činil Vokatý

 
úterý, 26. března 2019, 10:35

V prvním jarním kole přivítali za krásného počasí Lažišťští na svém stadiónu tým Bavorovic, který se chtěl pokusit odčinit domácí porážku z podzimní derniéry 0:4. Hosté přijeli s navrátilcem ze zahraničí R. Hanouskem a uzdraveným Šafránkem. Na druhou stranu jim chyběl Hofmann. To domácí se museli obejít bez tří hráčů základní sestavy. V trestu je Makoš, zraněný Volmut a na dovolené byl Hojdekr. Další někteří hráči nastoupili ne zcela doléčení. Z tohoto důvodu nastupovali domácí s respektem, jak se tyto absence projeví na jejich hře.

Aktivněji začali hosté a ukázali hned v úvodu, že určitě nepřijeli pouze bránit. Míč drželi na svých kopačkách, ale k ohrožení domácí branky se nedostali. To domácí hned z první návštěvy hostující poloviny udeřili. Zdánlivě ztracený balon vybojoval Jar. Rauscher, přihrál Sedláčkovi, který posunul na Vokatého a ten z první z hranice šestnáctky trefil přesně pod břevno. Za čtyři minuty to bylo již o dvě branky. Vokatý vyslal do uličky Macka a ten postupoval středem na Sýkoru a se štěstím ho prostřelil podruhé. To byl pro hosty těžký úder. Naopak domácí se tímto uklidnili a hosty v této fázi utkání do ničeho vážnějšího nepustili.

Až ve 20. minutě vyslali hosté na branku Vašury první střelu, kterou se prezentoval levačkou Hurný. Neměla ale potřebnou razanci, tak si s ní Vašura v klidu poradil. Na druhé straně podnikli brejk Sedláček s Linhartem, ale druhého jmenovaného Sýkora vychytal. Hned za chvilku dobíhal Sedláček dlouhý balon, Sekyra mu nechtěně „brnkl“ o paty, a vzhledem k tomu, že vše se odehrálo ve vápně, tak se asi měla pískat penalta. Sudí Jevčák byl jiného názoru. Sedláček si vše vynahradil ve 29. minutě. Po vysunutí Linhartem postupoval z levé strany sám na brankáře, ale místo zakončení akci ještě vyšperkoval ideální přihrávkou na nabíhajícího Vokatého, který uklízel balon do prázdné branky - 3:0.

Ve 35. minutě rozehrával na druhé straně hřiště roh Blažek. Jeho centr domácí obrana odhlavičkovala k volnému R. Hanouskovi, který se z dvaceti metrů položil do padajícího míče a trefil ideálně. Vašura se po jeho ukázkové střele pouze otočil. Branka hosty povzbudila a v závěru poločasu byli aktivnější domácích. Ve 44. minutě měli další možnost na snížení. Trestný kop z nebezpečné vzdálenosti si postavil R. Hanousek a střelou přes zeď prověřil Vašuru. Ten balon vyrazil na roh. Po jeho rozehrávce mohli naopak domácí z brejku svůj slibný náskok ještě navýšit. Jar. Rauscher vyvezl balon na hostující polovinu, uvolnil bratra Jakuba, který ideálně předložil na volného Pěstu. Ten v tváři tvář sice poslal Sýkoru na druhou stranu, ale odkrytou polovinu branky těsně minul. Do šaten se tak šlo za stavu 3:1.

Góly padaly jen do 55. minuty

Začátek druhého poločasu byl pro domácí excelentní. Během deseti minut vstřelili tři branky a utkání se potom již dohrávalo. Nejdříve se ve 47. minutě na polovině hřiště uvolnil Jak. Rauscher, přesně našel Pěstu, který hrudí sklepl na Linharta. Ten zatáhl balon po pravé straně a ideálně předložil míč na zadní tyč Sedláčkovi, který vše pohodlně dokončil. Za chvilku vyslal Macek na zteč přesným pasem opět Sedláčka, který pláchl Volfovi. Ten zatáhl za záchrannou brzdu a na hranici vápna Sedláčka podrazil. K překvapení všech vytáhl sudí pouze žlutou kartu. Trestný kop si postavil Linhart. Nejdříve trefil pouze zeď, aby z následné dorážky levačkou zamířil přesně na zadní tyč a bylo to již 5:1. Za další tři minuty to bylo již 6:1. Po další pěkné akci odcentroval parádičkou přes nohu Linhart na Pěstu, ten hrudí sklepl pod sebe na Vokatého, který trefil levačkou z „halfvoleje“ levý horní roh hostující svatyně. Tato branka byla hodně podobná té, kterou vyrovnával Baroš v památném utkání proti Holandsku na ME v Portugalsku.

Za rozhodnutého stavu poté zahrozili i hosté. Nejdříve uvolnil Jiří Hanousek bratra Radka, ale ten z dobré pozice těsně minul. V 60. minutě zajel tvrdě Vokatý do R. Hanouska na hranici pokutového území a kopala se penalta. Tu si postavil Blažek, ale jeho nepovedenou střelu Vašura vyrazil. Poté domácí prostřídali a v klidu kontrolovali svoje vedení. Hosté chtěli skóre alespoň korigovat. V 65. minutě měl k tomu blízko po centru Pancíře Blažek, ale jeho střelu vyrazil Vašura na roh. Ten rozehrál Blažek na J. Hanouska, který z dobré pozice hlavou přestřelil domácí branku. To bylo od hostů v tomto utkání vše.

V závěru mohli ještě skóre navýšit domácí. V 87. minutě zatáhl po pravé straně míč Málek (nastoupil po těžkém zranění po roce a půl) odcentroval na Sedláčka, který chytře patou uvolnil střídajícího Ostadála a ten pěknou střelou nechal vyniknout Sýkoru. V poslední minutě ještě prověřil z trestného kopu (po faulu na M. Vašuru) Sýkoru Sedláček. Poté rozhodčí Jevčák zápas ukončil.

Domácí vyhráli zaslouženě, ale pro hosty je výsledek dost krutý. Utkání bylo hodně podobné tomu podzimnímu, kde Bavorovičtí herně určitě také nepropadli, ale směrem dozadu hráli hodně naivně. Když tomu přičteme ještě efektivitu Lažišťských, tak se v tomto dvojutkání zrodilo vysoké skóre 10:1. U hostů se líbil špílmachr Blažek, domácí zahráli jako tým a pochvalu si zaslouží všichni. Jmenovitě je nutné vyzdvihnout Vokatého za vstřelení tří branek. Nyní musí Mariner už zabrat, aby se odpoutali od sestupových vod. Příležitost budou mít k tomu v sobotu dopoledne, kdy hostí nebezpečný Vimperk. Lažišťští hrají opět doma. V neděli hostí nejlepší mužstvo na hřištích soupeřů Trhové Sviny.

FK Lažiště – FC Mariner Bavorovice 6:1 (3:1)

Branky: 4., 29. a 55. Vokatý, 8. Macek, 47. Sedláček, 52. Linhart – 35. R. Hanousek. Rozhodčí: Jevčák – Pravda, Landík. DFA: Chlaň. ŽK: 3:4 (Bízek, Linhart, Vokatý – Volf, Šafránek, R. Hanousek, J. Hanousek). Diváků: 50.

Lažiště: O. Vašura – Bednár, Bízek (64. Málek), Albert, Jar. Rauscher – Jak. Rauscher, Macek, Vokatý (73. Ostadál), Sedláček – Pěsta (56. Hrbek), Linhart (81. M. Vašura). Trenér: Raušer.

Bavorovice: Sýkora – Sekyra, Rottenborn, Šafránek, Kučera – Pancíř (77. D. Klíma), Vlček (64. F. Klíma), Blažek, Hurný (46. Volf) – J. Hanousek, R. Hanousek. Trenér: Hanzal.

Napsal(a) Pavel Hodina | Foto Jan Škrle