Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Valná hromada Jihočeského KFS si připomněla významné výročí. Křtila se kniha a oceňovali zasloužilí činovníci

 
úterý, 12. března 2019, 19:35

Valná hromada Jihočeského krajského fotbalového svazu, která se konala v neděli v Parkhotelu Hluboká nad Vltavou, se nesla ve slavnostní atmosféře. Krajský svaz slaví úctyhodných sto let existence a má za sebou pozoruhodnou historii. Tu podrobně mapuje knižní novinka 100 let jihočeského fotbalu (1919–2019).

O tom, kdy Jihočeská župa footballová vznikla, panovaly pochyby. „Ten letopočet se objevil až při psaní předchozí knihy Zlaté okamžiky českobudějovického fotbalu, kdy badatel Michal Průcha našel zmínku o ustavující valné hromadě v  Národních listech 19. března 1919. To byla středa a schůze byla o tři dny dříve v neděli,“ zmínil Zdeněk Zuntych, druhý z autorské dvojice. A jak připomněl Michal Průcha, župa vznikla v Táboře jako pobočný spolek Čs. svazu footballového. Zpočátku proto ani neměla vlastní stanovy, které by šly v archivech dohledat.

„Od toho jsme se odrazili a díky vstřícnosti krajského svazu, města České Budějovice a hejtmanky se mohli pustit do sbírání podkladů. Trvalo to skoro dva roky, ale už jen fakt, že jsme sepsali historii, kterou nikdo dosud nemapoval, stojí za to,“ dodal Průcha.

Sehraná dvojice fotbalových historiků přitom navázala na předchozí úspěšné projekty, jako jsou encyklopedicky pojaté Jihočeské fotbalové kluby (2013), historický stolní fotbalový kalendář (2014), výstava Fotbal pod Černou věží v rámci 750 let Českých Budějovic, na níž přišlo na dva a půl tisíce návštěvníků. Ta se stala i inspirací pro vznik knihy Zlaté okamžiky českobudějovického fotbalu, v níž autoři publikovali badatelské počiny, jakými bylo ve městě ustavení spolku Cercle footballový, jak o tom v září 1899 psaly Národní listy, nebo založení Sportovního klubu České Budějovice v březnu 1900, což zase zaznamenaly Budivoj a Jihočeské listy. To zcela přepisuje fotbalové dějiny ve městě a z Českých Budějovic dělá jednu z kolébek a bašt fotbalu v Čechách. Vždyť první český klub v Loučeni na Nymbursku byl založen v roce 1893, tedy dříve než Slavie nebo Sparta, a v Budějovicích jen o pár let později!

A 100 let jihočeského fotbalu je v mnohém podobné. Pro fanoušky krajského fotbalu na jihu Čech to je opravdová studnice informací. Jako na dlani mají celé dějiny zdejší kopané sezonu po sezoně. Od chaotických počátků, přes klíčové okamžiky a události, poznají všech 95 krajských šampionů i 28 mužů, kteří župu a svaz řídili. A také mohou studovat kompletní tabulky od prvního krajského Mistrovství po dnešek.

„Vím, že o tom snilo několik generací, ale nikdo to nedotáhl. My měli chuť, odhodlání, ale kdyby nebylo podpory partnerů, krajského svazu, města, hejtmanství a i těch dalších, třeba by také zůstalo jen u snu. V tom jsme měli výhodu,“ dodal Zuntych. Na slavnostním křtu knihy proto nechyběl českobudějovický primátor Jiří Svoboda, vicehejtman Pavel Hroch ani předseda KFS Jan Jílek. Přítomen byl i Jan Pauly, generální sekretář FAČR.

„Je to opravdu krásná kronika jihočeského fotbalu, která by neměla chybět žádnému fanouškovi, funkcionáři nebo kronikáři v kraji. Moc fajn čtení,“ ocenil Jan Jílek více než dvousetstránkové dílo s unikátní fotogalerií šampionů kraje.

V rámci jubilea Jihočeský KFS ocenil práci svých dlouholetých činovníků, navržených okresními fotbalovými svazy - Františka Samce (Č. Budějovice), Zdeňka Švába (Č. Krumlov), Emila Steinmayera (Prachatice), Ladislava Černohorského (Písek), Jiřího Volka (Tábor), Karla Handšuha st. (Strakonice), Františka Pešla (J. Hradec) a Vladimíra Eibla za KFS Jihočeského kraje, kteří v odborných komisích působili celá desetiletí.

KDE ZAKOUPIT KNIHU 100 LET JIHOČESKÉHO FOTBALU?

Knihu si můžete osobně zakoupit v sídle Jihočeského KFS ve Skuherského ulici nebo v českobudějovickém knihkupectví Duha v Plachého ulici poblíž náměstí, kde Vám ji zašlou i na dobírku (volejte 728 119 289).

Napsal(a) Redakce | Foto Petr Vlasák