Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Rudolfov povede na jaře Jiří Hrbáč

 
středa, 16. ledna 2019, 09:08

Rudolfovští fotbalisté se letos poprvé sejdou 28. ledna. Zimní přípravu už povede Jiří Hrbáč, který nahradil Otakara Matouše (34). Ten svůj úmysl odejít oznámil už v létě, takže byl čas se na to připravit. Jenže nového kouče čeká nelehký úkol, dovést jeho tým k záchraně. A v nabité tabulce, kde jsou rozdíly minimální, je to mise obtížná. Nikoliv však nesplnitelná.

Když jsem se podíval na tabulku KP po podzimu, marně jsem hledal Rudolfov v popředí tabulky, jak jsem byl vždy zvyklý. Ale marná práce, nějak se mi nevedlo. Až jsem zabrousil pohledem dolů a narazil jsem na něj na předposledním místě. Přiznám, na tohle nejsem zvyklý. Stejně tak u vašich sousedů, Protivína a Roudného. Vlastně celý ten spodek tabulky j trochu neobvyklý. Co se to, probůh, děje?
Nemůžu mluvit za Protivín a Roudné, ale u nás je odpověď jednoduchá – prostě se nám nedařilo, tak jak jsme si představovali. V kombinaci s úzkým kádrem, vysokým množstvím zraněných hráčů a tomu, že se nám nedařilo v domácích zápasech, naše umístění odpovídá realitě.

Nedostal jste dárek pod stromeček v podobě slibu hráčů, že to jaro bude podstatně lepší než podzim?
No, sliby nikdy nic nevyhrály, takže vše se uvidí na jaře. Pevně doufám, že absolvujeme kvalitní přípravu a že se nám na jaře bude dařit lépe než na podzim.

Po podzimu skončil u týmu trenér Otakar Matouš, který to plánoval už v létě, a jeho role jste se ujal vy. Průběh plán přípravy už máte připravený? Přiblížíte nám ho?
Ota Matouš už chtěl končit v létě, nakonec jsme se spolu dohodli, že mu na podzim budu dělat asistenta a že bude pokračovat. Rozuměli jsme si spolu výborně jak po sportovní stránce, tak lidsky. A myslím, že mohu říct, že spolu máme výborný vztah. Proto se musím přiznat, že mě mrzí, že skončil a že jsme tu sezónu nedohráli společně. Plán přípravy máme samozřejmě už připravený, chceme se hodně zaměřit na silovou stránku. Budeme trénovat třikrát týdně, jednou vždy kruhový trénink v hale a další dva tréninky na umělé trávě dle možností, občas proložené výběhem na Rudolfově. Domluveno máme zatím pět přátelských utkání.

Jaké soupeře jste pro svůj tým vybral? Nebo se spolehnete na rozlosování nějakého turnaje?
Do žádného turnaje jsme se nepřihlašovali. Postupně se utkáme s Českým Krumlovem, Gmündem, Jankovem, Slavii ČB a na závěr bychom měli odehrát generálku s Bavorovicemi.

Trenérská praxe u Rudolfova vám není až tak vzdálená, působil jste jako hrající asistent trenéra Matouše. U toho je třeba zdůraznit to slovo „hrající“. Už jste snad kvůli zranění do utkání nechtěl nastupovat, ale Ota Matouš vás nějak přemluvil, abyste svoje rozhodnutí odložil, a svému týmu pomohl. Zodpovědnost nakonec asi zvítězila.
Už od léta jsem se rozhodnul, že hrát nebudu. Okolnosti mě však donutily do některých utkání nastoupit. Vzhledem k tomu, že nás bylo opravdu málo, tak jsem v tom kluky nechtěl nechat. Ale věřím, že na jaře nás bude dost a že zůstanu v klidu jen na lavičce. Nicméně samozřejmě pokud to bude potřeba, tak jsem připravený pomoci i na hřišti.

Možná byste to mohl vrátit Matoušovi. On povolal do služby vás, vy teď máte možnost povolat jeho. Co vy na to?
No, zkusím mu to navrhnout. Ota byl výborný fotbalista a vzhledem k tomu, jaký je to srdcař, tak myslím, že by si svoje odehrál i teď, pokud by byl zdravý

Ostatně, s Rudolfovem to asi není jediná trenérská zkušenost. Jestli se nemýlím, patříte mezi pracovníky fotbalové akademie. Koho tam máte na starosti a jak to v akademii vlastně funguje?
To není. Pracuji jako manažer Regionální fotbalové akademie Jihočeského kraje, kde se zapojuji i do tréninkového procesu. Od pondělí do pátku máme na starost 44 nejkvalitnějších kluků z celého Jihočeského kraje v kategorii U14 a U15. Program začíná každý den společnou snídaní a končí odpoledním tréninkem. Jsme s klukama celý den ve škole, kde během výuky absolvují další tréninky. Zároveň dva naši trenéři jsou i jejich třídními učiteli, takže ta propojenost je opravdu na velmi dobré úrovni.

Ale zpátky k Rudolfovu, bude to pro vás asi záhul, skloubit obě funkce. Ale hlavně vytáhnout Perštát ze sestupového bahna.
No, náročné to asi bude, ale nic co by se nedalo zvládnout. Cíl je jasný, a to záchrana. Bude to velký boj, ale věřím, že to zvládneme. Nic jiného si ani nepřipouštíme.

Ohlížíte se i o posilách? Už na podzim se trenéru Matoušovi dařilo zapracovávat některé domácí mladíky. Ono není pomalu odkud brát.
Posily by byly sice fajn, ale ono není skutečně kde brát. Kdo je jen trochu šikovný a má možnost, odejde do Rakouska. Nám bude ke spokojenosti stačit pouze to, aby byli všichni zdraví, protože kádr máme dle mého názoru dostatečně kvalitní.

Kdo vás prověří na jaře jako první?
Začínáme doma 16. března s Hlubokou.

Napsal(a) Milan Šíma | Foto Miloslav Kusbach