Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Béčko Táborska vyzrálo na Dobříš, Hradec čelil třem penaltám!

 
sobota, 3. listopadu 2018, 17:25

V divizním 13. kole se na domácím trávníku představila z jihočeského kvarteta pouze Čížová. Proti Berounu musela po přestávce zabrat na plné otáčky a dokonala obrat ve vítězství 3:1. Poprvé venku zabodovalo béčko druholigového Táborska. Pod trenérem Karlem Musilem získalo velmi cenné tři body s Dobříší, které přenechalo poslední příčku. Blízko k bodům v Mariánských Lázních měl Jindřichův Hradec, ale když ustál první penaltu domácích, přišly v závěru ještě další dvě, které zmařily veškeré snažení... Soběslav pykala v Tachově za zbytečné chyby a dvougólovou ztrátu už nedohnala.

TJ Sokol Čížová – Český lev-Union Beroun 3:1 (0:1)

Branky: 48. Janda, 67. Jirouš (pen.), 85. Krasnyanyk - 15. Sklenář (pen.). Rozhodčí: Čechlovský - Braun, Jansa. Delegát: Bláha. ŽK: 0:2 (Krčma, Poslední). Diváků: 100.

Čížová: J. Novák – Kočí, Fenyk, Rozhoň, Polodna – Krasnyanyk (88. M. Gregor), Dvořák, O. Gregor (90. Kasík), Lukeš – Janda, Jirouš. Trenér Zdeněk Staroba.

Nejlepší hráči: celý tým.

Čížová byla proti nováčkovi z Berouna, který postoupil do divize ze třetího místa Středočeského přeboru, velkým favoritem. Zkušenosti a převahu dokázala zúročit až po přestávce, kdy zvrátila skóre z 0:1 na 3:1.

Beroun uhrál venku všehovšudy jen tři body, ale celý první poločas, někdy i se štěstím, odolával útokům Čížovských. Středočeši z první vážnější šance šli do vedení. Po trestném kopu se řítil za míčem Soukup, po kontaktu s brankářem Novákem skončil na zemi a sudí bez váhání nařídil pokutový kop. Domácí marně protestovali, Lukáš Sklenář technickou ranou poslal míč levačkou k levé tyči – 0:1.

Na druhé straně se několikrát zapotil brankář Šebek. Jiroušův trestný kop z ideální pozice skončil jen na zdi, neujala se ani Jandova střela, když zůstal za vybíhající obranou. Jirouš po perfektně zahraném trestňáku Dvořáka zkoušel místo zakončení ještě přihrávat. Hosté hrozili rychlým přechodem do útoku a po jednom z nich se ocitl zcela sám před brankou Soukup, ale pálil jen do Nováka. Velkou šanci měl na noze berounský Pelikán, ale střílel těsně vedle.

Poločasové snažení Čížové zakončila střílená přihrávka Dvořáka na zadní tyč, na kterou Jirouš jen o kousek nedosáhl.

Přestávka domácím prospěla. Od úvodního hvizdu byli aktivnější a již po třech minutách vyrovnal kapitán Petr Janda. Po hodině hry měli výhodu penalty i Čížovští, faul Berounských potrestal dvanáctým podzimním gólem Martin Jirouš. V závěru hosté otevřeli hru a Ihor Krasnyanyk pečetil vítězství Sokola třetí brankou.

„První poločas jsme vytvořené šance neproměnili a naopak sami inkasovali po podle mě z přísné penalty. Druhý poločas jsme výsledek otočili a zaslouženě vyhráli. I když soupeř měl za stavu 0:1 stoprocentní možnost zvýšit, naštěstí nás podržel brankář Novák. Za výkon chválím celé mužstvo,“ uvedl kouč Čížové Zdeněk Staroba.

FC Viktoria Mariánské Lázně – FK Jindřichův Hradec 1910 2:1 (0:1)

Branky: 75. Sadílek (pen.), 86. Kravar (pen.) – 5. Toman. Rozhodčí: Vyhnanovský - Lafek, Krejsa. Delegát: Kořínek. ŽK: 3:6 (Kravar, Pěček, Cinkanič – Jáša, Jindra, Králíček, Princ, Toman, Janák). Diváků: 180.

J. Hradec: Hejníček – Blažek, Janák, Jáša, Völfel, – Kučera, Votava, Jindra, Králíček – Princ (87. Hájek), Toman. Trenér Marek Černoch.

Nejlepší hráči: Jáša.

Jindřichův Hradec mohl po povedeně zahrané standardce pomýšlet v Mariánských Lázních na bodový zisk, jenže další tutové šance v prvním poločase neproměnil a v tom druhém ho odstřihly tři pokutové kopy, z nichž dva byly minimálně sporné.

„Ještě teď jsem z toho rozhozený. Nakonec jsem byl ještě vykázaný z lavičky. Tohle prostě ne,“ soukal ze sebe po zápase trenér Hradce Marek Černoch, kterého průběh druhého poločase pořádně namíchl.

Jeho mužstvo začalo duel aktivně a šlo rychle do vedení. Nacvičený signál po standardní situaci znamená branku v podání Martina Tomana, v páté minutě je to 0:1. „Jáša s Tomanem tam pak měli stoprocentní šance, ale nedali jsme,“ dodal k úvodní pětačtyřicetiminutovce Černoch. Hradec odehrál první dějství opravdu dobře, jenže vedení nezvýšil, což nakonec mělo zásadní dopad na zbytek utkání.

Mariánské Lázně po změně stran přidaly, hostující přetížená obrana podle sudího Vyhnanovského faulovala v pokutovém území poprvé v 58. minutě. František Nedbalý ale s penaltou naložil, jak se k jeho jménu sluší a střelu doprostřed brankář Hejníček levačkou vyrazil.

Domácí tým měl i nadále otěže druhého poločasu ve svých rukách. V 68. minutě dokonce Hejníček šel poprvé lovit míč za sítě, jenže asistent odmával ofsajd a gól Mariánských Lázní tak neplatil. To v 74. minutě už ano, další pokutový kop proměnil v 75. minutě Sadílek a srovnal na 1:1.

Jindřichův Hradec v téhle fázi už spoléhal jen na brejkové situace a z jedné takové mohlo v 80. minutě udeřit. Vít Kučera dostal krásný přízemní balon za defenzivu, dokonce stihl udělat kličku brankáři, domácí obránce ho ale v poslední možné chvíli dostoupil, a z obrovské možnosti tak nakonec nebylo nic.

Rozhodnutí přinesl další pokutový kop. Faul jinak dnes spolehlivého stopera Jáši potrestal v 86. minutě Kravar střelou po pravé ruce Hejníčka a zajistil domácímu týmu výhru 2:1.

MFK Dobříš – FC MAS Táborsko B 1:2 (0:1)

Branky: 48. Junek - 41. Talůžek (vlastní), 70. Postřihač. Rozhodčí: Haleš - Šob, Vokoun. Delegát: Novotný. ŽK: 2:3 (Talůžek, J. Šrain – Prošek, Radosta, Bouchal). Diváků: 180.

Táborsko B: Duchoň – Štefl, Bouchal, Peterka, Mikuláštík – Postřihač (80. Mischnik), Říha, Prošek, Pouček, Bryanta – Radosta. Trenér Karel Musil.

Nejlepší hráči: celý tým.

Jihočeši to neměli v Dobříši snadné. Nejenže jim nohy svazovaly okovy poslední příčky, ale i minulá domácí pětigólová nadílka od Přeštic. Jenže Karel Musil, který tým vedl, vsadil na fotbalovou drzost svých mladíků, v sestavě totiž byli i dorostenci.

Přesto se v začátku střetnutí měli Táborští co ohánět. Domácí byli v tabulce těsně přesně před hosty a rozhodně chtěli status quo aspoň zachovat. Od začátku jich bylo na hřišti plno, ale hosté na to byli dobře připraveni. Počkali si na ně v neprodyšném bloku. Přesto Dobříš hrozila zejména z dlouhých autů, které často mířily až do vápna. A tam je vždy husto.

Ale ani z těchhle mračen nezapršelo. O fotbalové drzosti už byla řeč, takže se uplatnila také u jediného gólu, který padl v prvním poločasu. Po lajně při jednom z rychlých brejků, kterými Jihočeši odpovídali na tlak domácích, prchnul Bryanta a jeho centr si nešťastně do vlastní sítě srazil kapitán Robert Talůžek – 0:1.

Po pauze si mladíci Táborska trochu dáchli, asi je uspalo to počasí. A za chvilku už litovali. Patrik Junek jejich náhradního volna využil a skóre srovnal – 1:1. To ještě přinutilo k většímu úsilí dobříšské fotbalisty, kteří šli za třemi body.

Dvacet minut před koncem přišel klíčový okamžik duelu dvou mužstev z chvostu tabulky. Sprintující Říha nebyl k polapení, využil své rychlosti, předložil balon Tomáši Postřihačovi, a bylo vymalováno – 1:2. Táborští konečně dokázali, že fotbal umějí nejenom hrát, ale konečně začali dávat i góly. To jim chybělo předtím a stálo je to spoustu bodů. A hlavně se vyvarovali zbytečných chyb v obraně.

„Věděli jsme, o co jde a soustředili jsme se ze začátku hlavně na obranu. To se dařilo, i když domácí byli nepříjemní nejvíc při dlouhých vhazovaných autech. Ty nám lítaly až před gólmana, kde číhali hlavně jejich statní stopeři. Tyhle dvě věže dělaly veliké trable, ale uhráli jsme to. Kluci bojovali a body si za to zasloužili,“ zhodnotil první venkovní vítězství Petr Mareš, zaskakující za Petra Koláře v roli vedoucího mužstva.

FK Tachov – FK Spartak Soběslav 3:1 (2:1)

Branky: 29. Kůžel, 35. Čížek, 73. Suchan (vlastní) - 45. Kutner. Rozhodčí: Cichra - Vnuk, Hocek. Delegát: Peteřík. ŽK: 0:1 (Kutner). Diváků: 150.

Soběslav: Nývlt – Chotovinský, Boháč, Suchan, Zeman – Podráský (46. Dvořák), Bouchal – Žalda (73. Vaněk), Kutner, Mazouch – Nohava (84. Smetana). Trenér Radek Hajič.

Nejlepší hráči: Zeman, Boháč.

Soběslav poprvé cestovala do Tachova, který se po odstoupení z ČFL vloni přihlásil jen do krajského přeboru, jemuž dominoval takovým způsobem, že nenašel ani jednoho přemožitele a suverénně (81 bodů!) postoupil do divize.

„V Tachově jsme byli poprvé, mají tu pěkný areál,“ sdělil nám vedoucí soběslavského mužstva Michal Lemberka k první cestě spartakovců do jednoho z nejstarších sídel západních Čech.

Trenér Radek Hajič učinil oproti hladkému vítězství s Dobříší v základní sestavě jedinou změnu, když nachlazeného Vaňka nahradil Žalda. První poločas patřil domácím, kteří bodují především na vlastním trávníku. Poprvé se prosadili ve 29. minutě, kdy Kůžel dostal přesný centr za obranu Soběslavi a střelou z první nedal Nývltovi šanci.

Naděje Spartaku výrazně poklesly o šest minut později. „Zbytečně jsme přišli po vhazování autu o míč, domácí zaútočili po křídle a na konci celé akce byla dorážka tachovského hráče,“ popsal Lemberka lacino obdržený druhý gól, který po odrazu od břevna vsítil zblízka Čížek. V poslední minutě úvodního poločasu zaznamenal kontaktní gól Aleš Kutner, když hlavou prodloužil trestný kop za marně se natahujícího brankáře a potvrdil střeleckou formu z posledních zápasů.

Hosté vyslali po pauze do útoku čerstvého Dvořáka a tlačili se před Houdkovu branku daleko častěji. „Domácím se dařilo více v první půli, nám zase ve druhé,“ dodal Lemberka. Tachovského gólmana vystrašil Kutner a v 70. minutě měl jedinečnou možnost vyrovnat střídající Dvořák, řítil se sám na branku, ale zakončil těsně vedle. 

Nedáš – dostaneš platilo už po třech minutách, kdy Západočeši přišli zadarmo k další brance. Stoper Suchan se nepochopil s brankářem Nývltem, který čekal, že mu míč pustí, zahrál malou domů doprostřed branky, kde už nikdo nestál... Výstavní vlastenec byl na světě. I přes snahu Soběslavských se skóre nezměnilo. Příště hostí v derby druhou Čížovou.

Napsal(a) Martin Wipplinger, Milan Šíma, Michal Průcha | Foto Jan Škrle