Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

V derby úřadovala Čížová, táborská rezerva prohrála s Přešticemi. Soběslav smetla Dobříš

 
sobota, 27. října 2018, 15:48

Hradecký nováček ve svém posledním regionálním derby tvrdě narazil. Čížová mu uštědřila u Vajgaru půltucet gólů a potvrdila divizní extratřídu. Rezerva Táborska posílena o čtyři pendly se znovu nedokázala vyvarovat okének v obraně a prohrála na Soukeníku s Přešticemi 2:5. Odpoledne hostila Soběslav předposlední Dobříš a důležité střetnutí zvládla skvěle. Středočechy vyprovodila pěti góly.

FK Jindřichův Hradec 1910 – TJ Sokol Čížová 2:6 (1:4)

Branky: 22. Princ, 73. Votava - 17. a 42. (pen.) Jirouš, 26. a 74. O. Gregor, 33. Janda, 77. Jáša (vlastní). Rozhodčí: Hlaváček - Starý, Vychodil. Delegát: Míka. ŽK: 1:1 (Králíček – Dvořák). Diváků: 60.

J. Hradec: Hejníček – Králíček, Jáša, Völfel, Chalupský – Kučera (87. Tajml), Jindra, Votava, Janák (73. Waník) – Princ (82. Hájek), Toman. Trenér Marek Černoch.

Čížová: J. Novák – Kočí, Fenyk, Rozhoň, Polodna – Krasnyanyk (80. M. Gregor), Dvořák, O. Gregor, Lukeš – Janda, Jirouš. Trenér Zdeněk Staroba.

Nejlepší hráči: Völfel – Janda, Jirouš.

Domácí věděli, s kým mají co do činění, že přijede jeden z největších favoritů soutěže. A protože je moc nebaví jenom bránit, snažili se o otevřenou partii. To více hrálo do not zkušeným čížovským fotbalistům, kteří toho dokonale využili již v průběhu prvního poločasu.

Čížovští využívali otevřeného prostoru ke svojí kombinační hře a zatlačili Jindřichohradecké do defenzivy. Ti pod tlakem chybovali, a to jim přineslo zklamání. Jak první se o to postaral po čtvrthodině hry Martin Jirouš – 0:1. Přitom šance měli i domácí, jenomže Vojtěch Princ využil pouze jedinou – 1:1. Předtím neuspěl například dvakrát Toman, když míče z jeho hlavy minuly Novákovu branku.

Ke své škodě se ale domácí z vyrovnání dlouho neradovali. Chybně vhozený aut je přišel hodně draho. Hosté založili rychlou akci, na jejímž konci byl Ondřej Gregor a znovu zajistil Čížové vedení – 1:2. A pak už to šlo po brankách Petra Jandy a Martina Jirouše z penalty ráz na ráz, až do stavu 1:4. Teprve potom se znovu dostali do hry i Jindřichohradečtí, ale na změnu skóre už to v prvním poločasu nestačilo.

Po změně stran přece jenom svitla naděje v 73. minutě, když Filip Votava snížil na 2:4. Leč marná snaha, přišla další chyba a už po minutě byl na světě znovu dvoubrankový náskok. To se podruhé prosadil Ondřej Gregor – 2:5. A zmar domácích dovršil vlastním gólem Mikuláš Jáša, když ve snaze odvrátit hrozící nebezpečí nasměroval ve skluzu balon k tyči vlastní branky – 2:6.

Hradecký nováček vyšel po výhrách s Táborskem B a Soběslaví poprvé v derby naprázdno. „Čížová prokázala svoje kvality, byla fotbalovější. Přehrávala nás a dokázala trestat naše chyby. Snažili jsme se o otevřený fotbal, ale doplatili jsme na to. Kluci bojovali, ale na soupeře tentokrát neměli,“ hodnotil derby Marek Černoch, trenér J. Hradce.


FC MAS Táborsko B – TJ Přeštice 2:5 (1:2)

Branky: 31. Prošek, 75. Pouček - 13. Duchek, 21. Růžička (pen.), 47. Sýkora, 55. Strejček, 90. Blahoudek (pen.). Rozhodčí: Hányš - Nehasil, Jati. Delegát: Hanzal. ŽK: 2:2 (Peterka, Postřihač – Milota, Mudra). Diváků: 50.

Táborsko B: Mareš – Větrovský, Kopřiva, Peterka, Mikuláštík – Nerad – Postřihač, Prošek, Pouček, Radosta (67. Sigmund) – Bryanta. Trenér Jaroslav Mašek.

Nejlepší hráči: Nerad, Prošek.

Na Soukeník přijely třemi vítězstvími ověnčené Přeštice. Domácí jedenáctka se posílila o čtyř hráče druholigového kádru, tým tentokrát vedl asistent A-týmu Jaroslav Mašek. V brance nastoupil Mareš, Novák dostal volno a zítra bude dvojkou za zraněného Zadražila na lavičce u A týmu.

Táborští museli po chybách v obraně dotahovat dvougólovou ztrátu, kterou si Západočeši zajistili po trefách Duchka a Růžičky, který proměnil penaltu za Bryantův faul. Do hry vrátil domácí gól Václava Proška po půl hodině.

Jenže vstup do druhého dějství patřil opět hostujícímu týmu, který v něm zadělal na rozhodující odstup. V 55. minutě prohrávalo Táborsko 1:4. „Vlastně jsme si dali tři góly sami. Propadlo to obranou a pak to vyústilo ve dvě penalty za fauly,“ poznamenal vedoucí táborského mužstva Petr Kolář.

Domácí nic nezabalili, snížili Lukášem Poučkem a pokoušeli se ještě utkání zdramatizovat. „Škoda těch chyb v obraně. Jinak herně to nebylo špatné. Hráli jsme kombinačně po zemi. Na druhou stranu soupeř zúročil výškovou převahu a zkušenost,“ shrnul Kolář. 

Tečku za utkáním udělala poslední minuta a faul Nerada, který potrestal proměněnou penaltou Blahoudek. Poslední béčko Táborska zajíždí příští víkend k důležitému střetnutí na půdu předposlední Dobříše, kde se pokusí o první bodový zisk venku.

FK Spartak Soběslav – MFK Dobříš 5:0 (2:0)

Branky: 15. a 27. Kutner, 50. Vaněk, 62. T. Mazouch, 65. Nohava. Rozhodčí: Nehasil - Jati, Hányš. Delegát: Mencl. ŽK: 1:1 (Kutner – Weber). Diváků: 144.

Soběslav: Nývlt – Zeman, Boháč, Suchan, Chotovinský – Bouchal, Podráský – Vaněk (68. Žalda), Kutner (74. Smetana), Mazouch (82. Dvořák) – Nohava. Trenér Radek Hajič.

Nejlepší hráči: celý tým, Kutner, Vaněk, Mazouch.

Soběslav si vítězstvím nad Dobříší výrazně polepšila. Nejenže se vzdálila od svého sobotního soupeře, kterého přidržela na sestupových příčkách, ale také se posunula na líbivější desátou pozici. Začátek střetnutí sice takovému výsledku neodpovídal, hra byla oboustranně spíš více než méně hodně opatrná.

Po první oťukávací čtvrthodince se dříve dostali do tempa domácí. A stejně tak se dostal do pohybu i ukazatel skóre. Jako první ho z lenivého odpočinku probudil Aleš Kutner. Po průniku do vápna fauloval gólman Weber jednoho z domácích a soběslavský halv penaltu zkušeně proměnil – 1:0.

A další vystoupení si ještě na pozdější dobu. Zlobit Webera se mu zalíbilo, takže ho prověřil ještě několikrát. O chvilku později měl ještě smůlu, když jeho střelu zastavila tyč, ale ve 37. minutě dobříšskému gólmanovi nepomohla ani tyč. Aleš Kutner dal tentokrát gól ze hry, když ho propálil ze strany – 2:0.

Po pauze už hosté pomalu rezignovali a nekladli takový odpor jako v poločasu prvním. To byla voda na soběslavské mlýny. Bojovali, aby nenechali hostům čas k oddechu a aby se snad ještě nevzpamatoval. Pro jistotu teď přidali už v 50. minutě další gól. Tentokrát Kutner patičkou naservíroval míč Filipu Vaňkovi, který nemá ve zvyku nabídnuté šance odmítat – 3:0. O pár minut později se prosadil i Tomáš Mazouch a zasloužené vítězství korunoval Pavel Nohava gólem na závěrečných 5:0. Trenér hostí Martin Šrain dokonce na chvíli opustil lavičku.

Michal Lemberka, vedoucí mužstva Soběslavi: „Řekl bych, že jsme vyhráli zaslouženě. Ze začátku asi oba týmy čekaly, s čím soupeř přijde, takže se nikdo nehrnul dopředu. Brzy jsme ale zjistili, že je možné defenzivu hostů překonat a přidali jsme. Výsledkem bylo dvoubrankové vedení, které jsme po poločase ještě navýšili. To bylo v době, kdy už hosté tolik nezlobili. Dobříš se sice, hlavně v prvním poločase snažila, ale udrželi jsme ji na uzdě. Pro naši psychiku i postavení v tabulce to bylo důležité vítězství.“

Napsal(a) Milan Šíma, Michal Průcha | Foto Daniel Pekař, Stanislav Hladík