Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Lažiště našlo prvního přemožitele ve Strakonicích

 
úterý, 2. října 2018, 18:22

V dalším kole I. A, sk. A, zajížděl neporažený lídr tabulky FK Lažiště na hřiště též neporažených Strakonic. Očekával se tudíž vyrovnaný zápas, což se také naplnilo. Domácím stále chybí zraněný Martin Šrámek. Na druhou stranu byli povoláni, v této sezóně poprvé, zkušení bratři Balouškové, kteří zatím hráli pouze za béčko Junioru. Hosté se letos poprvé sešli kompletní a tak měl trenér Raušer z čeho vybírat.

Do utkání vstoupili aktivněji jednoznačně domácí. Přitlačili hosty na jejich polovinu a ti se zmohli pouze na nakopávané míče, které k ničemu nevedli. První šance domácích, která vyplynula z jejich tlaku, byla v 10. minutě, kdy P. Baloušek zatáhl balon po levé straně a našel volného Zušťáka, který se zatím zastřeloval a z dobré pozice minul Tesařovu branku. Jinak většině akcí domácích chyběla finální fáze, tak hráli spíše jenom po vápno. Až v 19. minutě udeřilo. Na rohový kop Bálka si naskočil Zušťák a tvrdou hlavičkou poprvé zavěsil. Tento gól byl vyústěním první dvacetiminutovky, kdy hosté hráli hodně pasivně a domácí si branku zasloužili.

Ve 23. minutě poprvé zahrozili hosté. Na trestný kop Bízka z poloviny hřiště si naskočil nehlídaný Hojdekr, ale z dobré pozice hlavou přestřelil. Od té doby se hra vyrovnala a byli to hosté, kdo začínal přebírat iniciativu. Ve 34. minutě si Pěsta odstavil Čapka, zatáhl balon po pravé straně a přesně našel ve vápně Vokatého, který pohotově z první vyrovnal a potvrdil střeleckou formu z posledních zápasů. Hned za minutu mohli domácí opět vést. Bednár podskočil dlouhý nákop, který si zpracoval P. Baloušek, aby z hranice šestnáctky těsně minul.

Ve 37. minutě měli tutovku Lažišťští. Pěknou kombinační akci po ose Vokatý, Pěsta se ocitl před Lízalem úplně sám Sedláček, ale míč netrefil ideálně a poslal ho vedle. Konec poločasu patřil hostům. Ve 41. minutě prodloužil Tesařův výkop hlavou Makoš na Pěstu a ten prověřil Lízala. Hned za minutu po akci Rauschera a Makoše střílel Volmut, ale domácí gólman si opět poradil. A tak se šlo do šaten za nerozhodného stavu.

Druhý poločas začal tak, jak první skončil, větší aktivitou hostujícího týmu. V 51. minutě se opakovala situace z prvního poločasu, kdy Bízek znovu rozehrál trestný kop na hlavu Hojdekra, který přeloboval Lízala, ale tomu pomohlo břevno. Hned za chvilku vyslal Volmut do brejku Sedláčka, ten naservíroval balon Vokatému, kterého tváří v tvář vychytal Lízal a dorážka patou již neměla razanci ani přesnost.

V 60. minutě zahrozili ojediněle domácí. Po rohu P. Balouška vznikl před Tesařovou brankou zmatek, ve kterém se nejlépe zorientoval M. Kostka a prudkou střelou nastřelil břevno. Následnou dorážku z hlavy Šrámka zastavil na brankové čáře Volmut a uklidil míč do bezpečí.

Zušťák hrál jako zamlada

V tuto chvíli bylo jasné, že utkání rozhodne druhá branka. V 63. minutě jí mohli vstřelit hosté. Vokatý sklepl na Sedláčka a ten vysunul uličkou Makoše, kterému ve velké šanci míč poskočil na drnu, aby ho poslal vysoko nad branku Lízala. Vzápětí na druhé straně rozhodl Zušťák. Po chybě hostující obrany se dostal k míči, aby zkušeně naznačil střelu na zadní tyč a následně poslal míč na tu přední, na což Tesař nedokázal zareagovat. Hned za minutu mohl Zušťák zkompletovat hattrick, kdy pláchl všem a postupoval sám na bránu. Tentokrát ho ale vychytal Tesař.

V 69. minutě unikal domácí obraně Makoš, kterého podrazil M. Kostka bez možnosti hrát míč a mohl být rád, že obdržel pouze kartu žluté barvy. Z následného trestného kopu si se slabou Volmutovou střelou poradil Lízal. Poslední slovo měli vzápětí opět hosté, kdy se po standardní situaci dostal míč k Bízkovi, ale jeho střílený centr proletěl pouze domácím vápnem do autu. Od tohoto momentu se fotbal z trávníku vytratil. Domácí nikam nechvátali a oboustranným střídáním se hra rozkouskovala natolik, že se již vážnější akce nezrodila. Domácí si závěr pohlídali a tím se dotáhli na svého soupeře na jediný bod.

Vyrovnanému utkání, kde měly oba týmy slabší i silnější chvíle, by více slušela remíza, ale rozhodla zkušenost Zušťáka, tak body zůstaly nakonec doma. Domácí se prezentovali aktivní hrou založenou na bojovnosti a pohybu po celém hřišti. Hostům nenechali ani metr prostoru a byli velmi dobře připraveni na jejich rychlé výpady. Je potřeba vyzdvihnout zejména střelce Zušťáka, který nejenom, že zápas rozhodl, ale navíc ho „odjezdil“ jako dvacetiletý mladík. Dále se líbil svoji nenápadnou a kvalitní hrou mladý stoper Němeček, který dokázal řešit vše v klidu a bez chyb. A nelze zapomenout ani na gólmana Lízala, který v rozhodujících chvílích domácí výrazně podržel.

Hosté, i díky pohybu domácích, nepředvedli svoji hru a zůstali za očekáváním. Vydařila se jim pouze pasáž mezi 30. a 60. minutou, což je v takovémto utkání málo. Pochvalu zaslouží oba stopeři (Bízek a Hojdekr), kteří si odehráli v obraně své a ještě stačili po vzájemné spolupráci dvakrát ohrozit domácí branku. Za týden zajíždí hráči Junioru do Čkyně, kde je čeká Vimperk, Lažiště hostí Vodňany. Oba týmy budou chtít určitě zvítězit, aby se udrželi na čelních příčkách.

FK Junior Strakonice – FK Lažiště 2:1 (1:1)

Branky: 19. a 64. Zušťák – 34. Vokatý. Rozhodčí: Toucha - Tauber, Brom. DFA: Novotný. ŽK: 2:2 (M. Kostka, Zušťák – Rauscher, Volmut). Diváků: 300.

Strakonice: Lízal – J. Baloušek, Němeček, M. Kostka, Čapek – Kočí, Šrámek, Bálek (90. Ouška), P. Baloušek (90. Boukalík) – Zušťák (85. Petráň), Máška (80. Juhaňák). Trenér: Cimrhanzl.

Lažiště: Tesař – Bednár (65. Albert), Bízek, Hojdekr, Macek – Makoš, Rauscher (76. Hrbek), Volmut, Sedláček – Vokatý, Pěsta (68. Linhart). Trenér: Raušer.

Napsal(a) Pavel Hodina | Foto Petr Vlasák