Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Filip Vacovský neměl problémy s adaptací. Chtěl by v Písku hrát o vyšší příčky

 
pondělí, 17. září 2018, 19:53

Objevem třetiligového Písku se v úvodu soutěžního podzimu stal dvacetiletý Filip Vacovský, jenž nastupuje ve stoperské dvojici se Štěpánem Holým. Zacelil mezeru po zkušeném Michalu Rendlovi a počíná si s takovou jistotou, jako by za písecké áčko hrál odjakživa. Zabydluje se v dospělém fotbalu, hraje v základní sestavě. Má však trochu smůlu. Půl roku strávil v Čížové, která sestoupila, a nedaří se ani jeho novému týmu.

Po nadílce 0:3 na hřišti lídra tabulky v Dobrovici padli Písečtí také doma 1:2 s Převýšovem, ač vedli nádherným gólem již od 4. minuty. Spadli na třináctou příčku mezi osmnácti účastníky. „Od začátku utkání jsme chtěli hrát kombinační fotbal po zemi. Chytili jsme se dobře, ale nějak jsme polevili. Nevím, co se stalo. Inkasovali jsme zbytečný gól. Potom jsme to zkoušeli otočit a dostat se zpátky do našeho fotbalu, jenže se nám to nepovedlo,“ litoval nadějný stoper.

Z bleskového vedení nad Převýšovem se Jihočeši radovali pouhých šest minut. Nezvládli standardní situaci, po rohovém kopu dostali gól hlavou. „Nepohlídali jsme volného hráče,“ klopil oči Filip Vacovský, jenž si zblízka protrpěl i vítězný gól hostujícího týmu v 78. minutě. „Před brankou nastal závar, já jsem to neodkopl a nějak se to tam protlačilo,“ řekl k úspěchu Východočechů, kteří skórovali z dorážky poté, co brankář Kamil Hajdušek stihl pouze vyrazit míč před sebe.

Prostě nás něco složilo

Celek ze Šrámkova města postrádal v duelu s Převýšovem fotbalový drajv. Po excelentním zahájení se chvílemi z herního projevu vytrácel život. Hráči se pohybovali těžkopádně, většinu situací řešili komplikovaným způsobem. Nedařilo se jim. Nedokázali se vyhecovat. „Prostě nás něco složilo. Nebylo to poprvé. Dostaneme zbytečný gól, pak uděláme každý nějakou kravinu a jde to do ztracena. Vůbec nevím, čím to je,“ klopil oči odchovanec pošumavského Nýrska.

Kmenový hráč plzeňské Viktorie se objevil v Písku před startem podzimní části ČFL a čeká ho půlroční hostování. „Přišel jsem klukům pomoct, abychom hráli o horní příčky. Bohužel, zatím se to nedaří. Samozřejmě chci také získat zkušenosti a posunout se dál v kariéře,“ přiznává mladík, který na českém jihu není úplným nováčkem. Jaro strávil v nedaleké Čížové. „Ze zkoušky v Sokolově, kde jsem se nepohodl, jsem na poslední chvíli zamířil do Čížové. Nebylo to úplně ideální angažmá. Zůstávali jsme na spodku tabulky a sestoupili. Alespoň jsem se rozehrál a nakoukl do třetí ligy,“ povídal smířlivě.

S adaptací v píseckém týmu neměl Filip Vacovský žádné problémy. „Mezi kluky jsem zapadl v pohodě. Bohužel, teď nám tam něco chybí. Musíme poctivě pracovat na každém tréninku a odrazit se od toho,“ hledal cestu z nelichotivé situace fotbalista, jenž pomýšlí na budoucnost v některé z vyšších soutěží. Třeba dostane šanci v západočeské metropoli, odkud ho stále sledují. „V Plzni jsem byl tři čtvrtě roku a nastupoval pravidelně v juniorce. Do áčka jsem se podíval jen v rámci MOL Cupu,“ zrekapituloval účinkování ve Viktorce.

Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Jan Škrle