Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Šumavské derby skončilo výhrou Lažiště. Vimperk korigoval v závěru

 
středa, 29. srpna 2018, 14:13

V domácí premiéře I. A třídy přivítal v derby nováček z Lažiště hráče z nedalekého Vimperku. Oba týmy byly povzbuzeny výhrami z prvního kola, takže se očekával kvalitní zápas. Hosté mají stále několik hráčů na marodce, nastoupili ve vítězné sestavě z prvního kola. Zato domácí museli udělat dvě nucené změny, kdy zraněného střelce Sedláčka nahradil již uzdravený Bízek a za ne zcela zdravého Tesaře naskočil do branky Vašura.

Začátek utkání patřil jednoznačně hostům. Hned v úvodu se do domácích pustili a vybojovali si dva rohy. A po tom druhém si hned vypracovali první vážnější šanci. Po odkopu domácí obrany předskočil V. Blahout na polovině hřiště Makoše a do rozhozené obrany vyslal na zteč Pankratze. Ten postupoval křižován Bízkem sám na branku. Se střelou se ale unáhlil a z hranice velkého vápna Vašurovu branku minul.

Na druhé straně z první vážnější akce udeřilo. Ve 13. minutě zahrával tísněný Šíp hlavou malou domů, ale po nedorozumění s Winterem si dal téměř vlastní gól. Následný rohový kop rozehrál Bednár na Hojdekra a ten hlavou prověřil hostujícího brankáře, který míč vyboxoval na další roh. Z toho se již Hojdekr nemýlil. Tentokrát ho našel přetaženým centrem Volmut a Hojdekrovu hlavičku směřující do branky stačil na čáře stojící Podskalský již pouze přizvednout hlavou do šibenice.

Od této chvíle se hra vyrovnala. V 18. minutě Bízkův nákop prodloužil Pěsta na Linharta, ten sklepl balon na Rauschera, který pěknou střelou nechal vyniknout Wintera. Ve 29. minutě domácí opět skórovali. Linhart si ve vápně zády k brance zpracoval balon. Nejdříve prováhal příležitost sklepnout ho na nabíhající spoluhráče, aby se potom pěkně uvolnil a přetaženým centrem našel přesně hlavu Pěsty, pro kterého nebyl problém uklidit merunu do opuštěné poloviny hostující branky. Zbytek poločasu se odehrával spíše mezi vápny bez větších šancí na obou stranách, takže se šlo do šaten za stavu 2:0.

Do druhého poločasu vstoupili aktivněji jednoznačně domácí. V 52. minutě si navedl balon na střed hřiště Bízek a pěknou utaženou střelou ze 30 metrů prověřil Wintera. Ten měl štěstí, že tečovaná střela směřovala doprostřed branky. V 57. minutě to bylo již 3:0. Nejdříve po pěkné kombinační akci domácích ve středu pole zatáhl po levé straně Makoš míč do vápna, aby uvolnil volného Linharta, který z jasné pozice trefil pouze dobře padajícího Wintera. Vzápětí se balon dostal na pravou stranu, kde Rauscher znovu uvolnil Linharta a ten se z těžší pozice již nemýlil a prostřelil hostujícího brankáře.

Pěsta skóroval v obou poločasech

Domácí byli na koni a bylo otázkou času, kdy přidají další branku. To se naplnilo hned v 68. minutě, kdy Pěsta napadal Wintera, ten odkopem nastřelil obránce Psutku a pro Pěstu nebyl problém levačkou uklidit odražený míč do opuštěné branky. Hned za minutu předvedli domácí další pohlednou akci po ose Rauscher, Hojdekr, Hrbek. Poslední jmenovaný zakončil levačkou, ale jeho pokus Winter zlikvidoval. Až po této akci se hosté probudili a po sérii střídání se začali tlačit dopředu. V 75. minutě zahrával střídající Vondrášek roh. Na malém vápně se nejlépe zorientoval Psutka a usměrnil centr do branky.

V 81. minutě mohli domácí náskok navýšit. Hrbek nahrával na pravou stranu na Vokatého, aby hostující obránce srazil balon na Mráze, který byl v ofsajdové pozici. Ten se hned po minutě na hřišti prosadil, ale rozhodčí mu radost překazil zvednutým praporkem. Pravděpodobně chybným verdiktem, jelikož šel balon na Mráze od obránce hostů. V 82. minutě na druhé straně vyslal pěknou střelu na Vašuru Tischler, ale ten si s ní poradil a vyrazil ji na roh. V 84. minutě obešel na právě straně Vokatý Šípa, uvolnil Hrbka, ale ten si znovu vylámal zuby na Winterovi. Posledního gólu se slušná divácká návštěva dočkala v 87. minutě a padl do domácí branky. Po standardní situaci sklepl Tischler balon na Šípa, který si poradil se dvěma bránícími hráči a střelou na zadní tyč upravil výsledek na 4:2. To byla tečka tohoto slušně hraného zápasu. K poklidnému průběhu přispěla i dobře rozhodující trojice rozhodčích v čele s P. Nedvědem.

Domácí vyhráli zaslouženě. Až na úvod utkání měli zápas pod kontrolou. Zahráli velmi dobře jako tým. Je dobře, že se střelecky prosadili oba dva útočníci. U hostů vyčníval kapitán Šíp, který nejdříve dirigoval hru ze stopera, aby se později přesunul do středu pole a měl velký podíl na obou vstřelených brankách hostů. Nyní oba týmy zajíždějí na půdu soupeře. Lažišťští zajíždějí na půdu nováčka ze Semic, který ještě nebodoval, a Vimperští jedou do Trhových Svinů.

Hodnocení utkání vimperského trenéra Michala Uhlíka: „Okresní derby v Lažišti jsme nezvládli. Přitom jsme do zápasu nevstoupili špatně a byli jsme aktivnější než domácí. Bohužel jsme ale neubránili roh a prohrávali jsme 1:0. I nadále jsme měli míč na svých kopačkách, ale byli to domácí, kdo dal gól. Od této chvíle byli lepší kluci z Lažišť. Do druhého poločasu jsme šli s cílem se zápasem něco udělat, ale zápas se hrál ve stejném tempu. My jsme byli všude druzí a nehráli jsme dobře. Postupně se skóre měnilo až na 4:0 pro domácí a my jsme stačili v závěru pouze korigovat góly Psutky a Šípa na 4:2. Výsledek je naprosto zasloužený a my jedeme domů bez bodů. Za předvedený výkon zaslouží dnes pochvalu pouze kapitán Martin Šíp. V dalším zápase hrajeme v Trhových Svinech a musíme utkání odehrát úplně jinak. Jinak neuhrajeme žádný výsledek. No nic, jede se dál, soutěž je teprve v začátku. Hlavy vzhůru!“

FK Lažiště – TJ Šumavan Vimperk 4:2 (2:0)

Branky: 14. Hojdekr, 28. Pěsta, 57. Linhart, 68. Pěsta – 75. Psutka, 87. Šíp. Rozhodčí: Nedvěd – Kollmann, R. Mráz. DFA: J. Šafránek. ŽK: 2:2 (Vokatý, Hojdekr – Pankratz, V. Blahout). Diváků: 200.

Lažiště: Vašura – Bednár, Hojdekr, Bízek (73. Vávra), Macek – Vokatý, Rauscher, Volmut, Makoš (79. Ostadál) – Pěsta (81. Z. Mráz), Linhart (67. Hrbek). Trenér Josef Raušer.

Vimperk: Winter – J. Blahout (32. Tischler), Psutka, Šíp, Čech (85. Šimandl) – V. Blahout, Kvapil (64. Vondrášek) – Podskalský (67. Gyürüsi), Pankratz, Pospíchal – Císař (83. Sandany). Trenér Michal Uhlík.

Napsal(a) Pavel Hodina, redakce | Foto Zdeněk Formánek