Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Rozhodly domácí ztráty, soudí o sestupu Jankova z divize Petr Kadlec

 
čtvrtek, 12. července 2018, 22:46

Jankov po dvou letech sestoupil z divize. Vloni udržel čtvrtou nejvyšší republikou soutěž pro malou vesničku na Českobudějovicku v závěrečném kole, letos skončil na patnáctém sestupovém místě. Mužstvo po podzimu opustil trenér Ivo Čech, jeho nástupcem se stal u mužů debutující trenér Petr Kadlec. Jankovským nešla upřít snaha, ale před svými skvělými fanoušky rozdali až moc bodů. „Citelně nám také chyběli čtyři dlouhodobě zranění hráči,“ doplňuje Kadlec.

První půlrok na jankovské lavičce máte za sebou. Když pomineme sportovní výsledky, jaký byl?
Potvrdilo se mi, že lidi okolo klubu jsou prostě jedna velká fotbalová rodina, která táhne za jeden provaz, a to nejen v období, kdy se daří. Z této stránky musím hodnotit uplynulý půlrok jednoznačně pozitivně.

A jak hodnotíte sezonu po sportovní stránce?
V první řadě se nám bohužel nepodařilo splnit cíl, který jsme měli před jarem, a tím byla záchrana v divizní soutěži. Z toho plyne, že po sportovní stránce se o nějaké spokojenosti moc hovořit nedá. S čím ale mohu být spokojen, je celkový přístup všech hráčů k tréninkové morálce, protože ta je pro možné zvyšování své výkonnosti klíčová a to jak z pohledu jednotlivce, tak i týmu.

Divizi jste neudrželi. Mohlo sehrát roli i to, že se nepodařilo kádr dostatečně posílit?
S ohledem na to, jak v zimě týmy okolo nás posilovaly, tak by se tento důvod nabízel, ale i tak jsem trošku jiného názoru. V přípravě nám kádr ukázal, že svou kvalitu bezesporu má. Bohužel jsme se ale v průběhu soutěže dostali do situace, kdy jsme měli dlouhodobě zraněné čtyři hráče, kteří by rozhodně měli týmu co nabídnout. Některé zápasy jsme dohrávali se čtyřmi dorostenci, kteří svou kvalitu jistě také mají, ale zkušenosti v mužském fotbalu přeci jen ještě potřebují získávat.

Na jaře jste nasbírali jen dvanáct bodů. Start jara ale až tak špatný nebyl.
Souhlasím, že start do jara špatný nebyl, ale bohužel jsme ty body ze začátku sbírali pouze za remízy v utkáních venku a bohužel jsme je pak nedokázali v domácím prostředí potvrdit tolik potřebnou výhrou.

V jihočeských derby zápasech jste nezískali ani bod. Proč se vám proti rivalům z kraje nedařilo?
Když bych měl tyto tři zápasy ve zkratce jednotlivě zhodnotit, tak se Soběslaví jsme měli zápas rozhodnout už v prvním poločase, kdy jsme byli nebezpečnější. To se nám nepovedlo a druhý poločas jsme herně nezvládli. Zápas v Krumlově se zlomil v náš neprospěch, když jsme na konci prvního poločasu inkasovali po nedůsledném dohrání standardky a hned v úvodu druhého poločasu jsme neproměnili naší velkou šanci. V posledním derby nás Roudné herně přehrálo.

Střelci Jankova (43): 6 – Šebelka, Mensah, 5 – Bürger, Sedlic, 4 – Kasík, 3 – Zajíc, Smetana, 2 – Popelka, Kollár, Mužík, Armah, 1 – Beránek, Maršán, Lošek.

Nejvíc odehraných zápasů: 30 – Bürger, 28 – Maršán, Zajíc, 27 – Šebelka, Fajtl, 26 – Sedlic, 25 – Mensah, Lošek, 22 – Rytíř, 21 – Jirkovský, 19 – Pavelec, 16 – Beránek, 15 – Kroneisl, Kollár, Kasík, 14 – Komárek, Mužík.

Kdy vám bylo jasné, že z divize sestoupíte?
Já i celý tým jsme věřili do poslední chvíle. Definitiva si myslím přišla po zápase v Krumlově.

Jak celkově posuzujete uplynulý ročník divize? Měl svou úroveň, o které se často spekuluje?
Divize je specifická soutěž, kde za určitých okolností může vyhrát každý s každým. To potvrzuje i ten fakt, že v konečné tabulce dělí první nesestupové místo od třetího pouhé 4 body. Sice nejsem takový fotbalový pamětník, abych toto mohl tvrdit, ale z mého pohledu je divize náročná soutěž, ve které má každý tým osu složenou z kvalitních hráčů, kteří mají mnohdy bohatou kariéru a to i ve vyšších soutěžích. Obecně většina hráčů, co v této soutěži nastupuje, si prošla nejsilnějšími kluby v daném regionu a z těchto klubů si přinášejí osvojené automatismy a návyky. Celkově bych tedy proto úroveň divize rozhodně nepodceňoval.

Co jste říkal na výkony divizních soupeřů?
Zajímavé pro mě byly rozdíly ve výkonech na domácím a venkovním hřišti Březové, kde byl opravdu znatelný rozdíl, když v domácích zápasech nastoupil střelec Vaněček. Jinak ale vzhledem k možnostem videa mě zas tak mnoho věcí nepřekvapilo.

Kdy odstartujete letní přípravu a jak bude probíhat?
Přípravu jsme zahájili 11. 7. a během ní odehrajeme pět přípravných utkání. Vzhledem k tomu, že na letní přípravu bude jeden měsíc, tak se budeme snažit, aby proběhla maximálně intenzivně a účelně.

Plánujete v létě nějaké změny v mužstvu?
Změny určitě nastanou a to jak na straně odchodů, tak i příchodů.

S jakým přáním vstoupíte do příští sezony?
Budeme chtít předvádět výkony, které povedou k zisku co nejvíce bodů a zároveň budou bavit hráče i naše fanoušky.

Co říkáte na kvalitní obsazení nadcházejícího krajského přeboru?
Nejvyšší krajská soutěž bude velice zajímavá a o dobré zápasy nebude nouze, což slibuje jak složení týmů, tak i jmen, které se budou v KP objevovat. Očekávám vyrovnané zápasy, ve kterých budou rozhodovat maličkosti. Myslím si, že diváci se mají na co těšit.

Napsal(a) Milan Šíma | Foto Jan Škrle