Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Bavorovice odmítly postup do krajského přeboru

 
středa, 11. července 2018, 10:03

Příští sezonu fotbalových soutěží provází dost často odmítnutí vyhrávajících týmů zasloužený postup do vyšších soutěží, eventuálně v jejím setrvání. S tímto fenoménem zápasí z různých důvodů i Jihočeši. Jako příklad poslouží nyní už exdivizní Roudné, do krajského přeboru se nechce třeba Bavorovicím, který vyhrály I. A třídu. Tajemství rozhodnutí jejich úspěchu i určité zdrženlivosti poodkryl spolumajitel klubu Jiří Řehoř.

Jak v klubu hodnotíte uplynulou sezonu? Po podzimu jste měli náskok, ten jste ale na jaře ztratili. Nakonec jste před Blatnou získali titul až díky lepším vzájemným zápasům. V nich jste byli lepší, takže opožděně blahopřeji k získání titulu. Završili jste tedy sezonu podle vašich představ.
Jak jinak hodnotit uplynulou sezonu než jako mimořádně úspěšnou. V konečném součtu jsme skončili na prvním místě a soutěž vyhráli. Vyhrát soutěž bylo spíš mým přáním než povinností mužstva. Zároveň musím i férově přiznat, že i z hráčů jsem cítil obrovskou motivaci, odhodlání a chuť soutěž vyhrát a podruhé za sebou ve dvou letech postoupit. (2016/2017 z I. B třídy a následně 2017/2018 vyhrát I. A  třídu). Pak jsme prostě jen neakceptovali možnost postupu do krajského přeboru.

Jaká byla očekávání po podzimu? Lišily se pro vás obě části sezony ve hře nebo výsledcích?
Hrát pořád pěkný fotbal, který se líbí nejen hráčům a trenérům, ale v první řadě fanouškům. Po podzimu, když jsme před Týnem vedli o čtyři body, byly naše ambice ty nejvyšší.  V podzimní sezoně jsme se mohli opřít o jednoho z klíčových hráčů týmu, útočníka Tomáše Smékala, který k nám před začátkem sezony přestoupil z divizního Jankova, a který byl gólově zcela výjimečný. Bohužel do jarní části mistrovské sezony nenastoupil ani v jednom zápase z důvodu jeho vážného zranění kolene v měsíci lednu. Z této příčiny byla jarní sezona mnohem náročnější z pohledu zakončování útočných akcí gólem a následně uhájení první pozice v soutěži. Trenéři i mužstvo se s tímto faktem vyrovnali na sto procent. Trenéři z části změnili taktiku hry a hráči o to víc bojovali, šli dál za vítězstvím s buldočí zarputilostí a za vidinou prvního místa v soutěži. Jarní část sezony byla jednoznačně náročnější po všech stránkách nejen pro hráče ale i pro mimořádně úspěšný trenérský tandem v podobě Roberta Hanzala a Petra Smejkala, kteří museli i několikrát nastoupit v mistrovském zápase, a to kvůli malému počtu aktivních hráčů, kteří byli buď zraněni, nebo pracovně vytíženi. Oba jsou bývalí hráči oddílu FC Mariner Bavorovice.

Po konci podzimu Karel Franěk tipoval kromě vás i další favority boje o postup, například Týn nad Vltavou, Blatnou i Vodňany. Nakonec vás bodově dostihla jenom Blatná. Co vy na to?
Jak jsem již psal úvodem, nikdo nás nepředběhl, ani Blatná. V případě rovnosti bodů obou mužstev se nejdříve berou vzájemné zápasy a následně další kritéria. V tomto jsme v Blatné remizovali a doma nad Blatnou vyhráli. S tipem zkušeného fotbalového matadora Karla Fraňka se naprosto ztotožňuji, jen bych to rozšířil o mužstvo Prachatic, které dle mého názoru zahrálo vždy proti nám super fotbal korunovaný výborným výkonem. Z tohoto důvodu je i pro mě záhadou, na jakém místě prachatické mužstvo skončilo. 

Proč jste odmítli postoupit do krajského přeboru? Nereflektovali jste na to. Co vás k tomu vedlo? A nebyli hráči zklamaní?
Po skončení sezony jsem si s mužstvem, a nejen s ním, sedl a zcela otevřeně jsem chtěl slyšet názor všech hráčů, trenérů i bavorovického výboru na danou situaci v podobě postupu do krajského přeboru. Samozřejmě, že jsem ventiloval i můj osobní názor ohledně toho postupu a co mě k rozhodnutí nepostupovat vedlo. Dále jsem všem sdělil i mé další představy a cíle klubu včetně cesty, jak tyto představy naplníme. Po vyjádření ostatních osob k mému pohledu na danou věc a budoucí cíle se naprostá většina s mým pohledem ztotožnila a souhlasila s ním. Žádné zklamání u hráčů neproběhlo, naopak si vítězství v soutěži nadstandardně vychutnali, užili a mimořádně  oslavili i s trenéry, funkcionáři a s fanoušky oddílu FC Mariner Bavorovice. 

Co vás během sezony nejvíc trápilo? Ať už na hřišti nebo mimo ně.
Jak jsem již zmínil v úvodu, bylo to zranění nejen Smékala ale i ostatních hráčů, které nás provázelo po celou jarní sezonu. Proto obdivuji i trenérský tandem, který bohužel kvůli nízkému počtu našich hráčů k zápasu byl nucen několikrát nastoupit do mistrovského zápasu, a mužstvo posílit nejen osobně na place ale i vytříbenou hrou v konkrétních zápasech. Mimo hřiště mě osobně mrzí některá vyjádření hlavně funkcionářů a hráčů konkurenčních klubů, kteří neunesli porážku od našeho týmu. Do všech možných médií včetně krajského fotbalového svazu si stěžovali a „plakali" nad vším možným. Bohužel kritiku do vlastních řad nejen nepřipustili, ale naopak se vždy tvářili jako ti nejčestnější, nejslušnější, atd. Minimálně svatozář by jim nad hlavou svítit měla. O fotbale vím své jako i všichni ostatní co bulí, stěžují si, a kteří se zřejmě  řídí větou „já nic to ostatní, já jsem ten nejčestnější ", a přitom když můžou, škoda mluvit. FC Mariner Bavorovice i já žijeme v realitě, jsme dospělí, a proto bereme fotbal takový jaký je. Bavíme se jím a k podobným praktikám ohledně stěžování do novin či na svaz se snižovat nebudeme. 

Chtěl byste vyzdvihnout výkony některých vašich hráčů?
Předně chci vyzdvihnout výkony celého mužstva a realizačního týmu, kteří s tak úzkým kádrem a s minimem tréninků dokázali obhájit podzimní první příčku. Úspěch mužstva je založen na kolektivu, soudržnosti, vůli a bojovnosti celého mužstva ne na jednotlivcích.

Který zápas patřil mezi nejpovedenější? A byl některý, který se vůbec nevydařil?
Jednoznačně nejhorší, odfláknutý výkon bez bojovnosti, nasazení, důrazu a chuti vyhrát, jsem viděl, když jsme na jaře doma hráli s Planou u Českých Budějovic. Prostě hrůza, raději se k tomuto dále vyjadřovat nebudu. Hráči to i finančně pocítili na odměnách, které dostávají. Nelze oddílem jen dávat, v takovémto případě je třeba i brát. Pohádkou Oslíku otřes se a dej, se neřídíme. Naopak   vynikající zodpovědné výkony, a to po všech stránkách mužstvo předvedlo v posledních kolech, kdy se „lámal chleba" v podobě uhájení první příčky v soutěži. Konkrétně to byly zejména zápasy s budějckými Slavií a Lokomotivou.

Jak celkově posuzujete uplynulý ročník A třídy vaší skupiny?
Jsem přesvědčen, že zde hrají kvalitní mužstva, která jsou složena jak ze zkušenějších hráčů - Strakonice, tak i z mladých - Vodňany atd. Soutěž byla mimořádně vyrovnaná, o čemž svědčí minimální rozdíl bodů mezi mužstvy v konečném umístění. Z tohoto důvodu byly i jednotlivé zápasy hrané s velkým nasazením, bojovností i prestiží mezi jednotlivými kluby. Prostě utkání, jak mají vypadat nejen z pohledu diváka. Myslím si, že k takto dobré úrovni zápasů přispěli rozhodčí, delegáti a v neposlední řadě i celý Jihočeský fotbalový svaz s jednotlivými komisemi, které tyto soutěže řídí, dohlížejí na fair play hru a udělují spravedlivé disciplinární tresty.

Překvapil vás některý ze soupeřů svými výkony? Ať už příjemně nebo nepříjemně.
Jak jsem již psal, příjemným překvapením po herní stránce pro mě byly Prachatice, Vodňany, Slavie ČB a stále se zlepšující Lokomotiva ČB. Bohužel  z „bafuňářského" hlediska a kvůli neustálým stížnostem mě zklamaly oddíly Vodňan, Blatné, Vimperku i Plané u ČB. Naopak jaký oddíl bych vyzdvihl, a to nejen po stránce herní, ale i po stránce funkcionářské s obrovským fotbalovým nadhledem, je Slavia ČB v čele s Davidem Marešem. Tomuto oddílu bych jednoznačně přál a nadále přeji postup do KP, který mu vždy  unikl o pověstný vlásek.

Kdy zahájíte letní přípravu na novou sezonu a jak bude probíhat?
Novou sezonu dle vyjádření trenérů zahajujeme cca 18. července na našem hřišti FC Mariner Bavorovice, kde  bude také probíhat letní příprava s dvěma až třemi tréninky v týdnu. Navíc bude každý týden probíhat přátelské utkání a v neposlední řadě i turnaj M. Fojtíka konaný 28. Července též v našem areálu.

Plánujete nějaké změny v kádru na další ročník?
Jak je to po soutěžním ročníku obvyklé, samozřejmě i v našem oddíle máme k této chvíli podané čtyři přestupy k nám, a to tři z vyšších soutěží než je naše, jeden přestup je ze shodné soutěže a navíc jeden přestup z Rakouska. Na letní přípravu do našeho oddílu FC Mariner Bavorovice nastoupí min. další dva hráči z nižší soutěže, kde se rozhodneme po konzultaci s trenéry, jestli tyto přestupy uskutečníme. Záleží i na výkonnosti a přístupu jednotlivých hráčů Marineru k letní přípravě.  Samozřejmě, že někteří hráči i od nás odejdou nebo skončí. To je život a nedá se s tím nic dělat. Počítám, že se to bude týkat tak dvou až tří hráčů. Snad to nebude takový horor jako před rokem, kdy jsme vykopali I. B třídu, a Rakousko nám rozebralo kompletní kostru mužstva. Navíc s naším oddílem to nikdo nekonzultoval, nebavil se a, co je nejhorší, hráči odešli, aniž by oddíl za jejich výchovu dostal byť jen jednu korunu. Z tohoto důvodu pokládám řečnickou otázku kompetentním orgánům, které fotbal řídí. „Kde mají takto ochuzené oddíly brát nové hráče? A nejen to, kde mají vzít nemalé finanční částky na tyto hráče a jejich výchovu? Nemělo by se i nad tímto problémem nejvyšší fotbalové vedení zamyslet a následně těmto oddílům finančně vypomoci či legislativně zasáhnout?" Vždyť prioritou našeho státu je, aby se zde v co možná největší míře sportovalo a aby stát tyto aktivity maximálně podporoval, jak to slyším každý den od politiků v nejrůznějších médiích. Můj osobní názor je, že stát - politici jen mluví, dělají si tím u lidí preferenční body pro svojí politickou kariéru a opak je pravdou. Malé a nejenom malé vesnické kluby jsou v jakémkoli odvětví sportu na pokraji krachu. Ať již kvůli mládeži, která nechce moc sportovat, ale i kvůli prakticky žádné finanční podpoře od státu  těchto  sportovních aktivit či zázemí sportovišť na té nejnižší, masové úrovni.

S jakým cílem půjdete do příští sezony?
Samozřejmě hrát pěkný fotbal, který se bude líbit nejen fanouškům oddílu ale široké veřejnosti. Vycházející z dobré party  hráčů, kteří chtějí ve fotbale něco dosáhnout, mají jasnou vizi vždy vítězit a jsou ochotni ohledně naplnění tohoto cíle obětovat i osobní volno. V neposlední řadě vytvořit v FC Mariner Bavorovice partu místních nadšenců, kteří mají rádi nejen fotbal, ale kteří jsou ochotni pro tento oddíl udělat i něco navíc. Nejenom se přijít podívat na zápas, či něco zkritizovat. Po sportovní stránce máme ty nejvyšší cíle. Mým osobním přáním a nejen mým je, umístit se na stejné metě jako letos.

Ještě jedna řečnická otázka nakonec. I když se KP nezúčastníte, určitě znáte jeho nové složení. Co říkáte na mimořádně kvalitní obsazení příštího ročníku? Kdo bude podle vás patřit k favoritům?
Nechci si zde hrát na „velkého fotbalového odborníka", ale můj názor je, že na čelních pozicích budou figurovat kluby, které letos sestoupily z divizních soutěží doplněné o ambiciózní mužstvo Milevska a Táborska. Jako černého koně soutěže vidím mužstvo Olešníka. Naopak jako adept sestupu se mi jednoznačně jeví oddíl Blatné, který v této letos mimořádně nadupané soutěži, pokud nadstandardně neposílí, nemá co dělat. S tohoto důvodu jsme i my raději zůstali nohama na zemi a nereflektovali na postup do KP mužů.

Nechtěl byste ještě něco dodat?
V samotném závěru bych chtěl poděkovat všem letitým sponzorům fotbalového oddílu FC Mariner Bavorovice, v čele se spolumajitelem klubu Jiřím Smejkalem, bez kterých by bavorovický fotbal dávno nebyl. V neposlední řadě městu Hluboká, hráčům, trenérům Robertu Hanzalovi či Petru Smejkalovi, letitému vedoucímu klubu Ivanu Dolejškovi, místním pořadatelům a fanouškům oddílu. V neposlední řadě fotbalovému gurmánovi, mimořádnému „bafuňáři" s rozsahem po celém kraji a nejen to, Karlu Fraňkovi.  Vlastně všem dobrým lidem, kterým na bavorovickém klubu záleží, a mají ho upřímně rádi.

 
 
Napsal(a) Milan Šíma | Foto Miloslav Kusbach