Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Vydařené jaro vyneslo Blatnou do krajského přeboru

 
neděle, 8. července 2018, 21:19

V Blatné se po 18 letech zase těší na nejvyšší krajskou účast. Svěřenci trenéra Michala Brabce a asistenta Romana Romeše dokázali skvělým jarním tažením I. A třídou (sk. A) smazat velikou ztrátu z podzimu a bodově dostihnout Bavorovice. Největší konkurent ale na postup mezi elitu kraje nereflektoval a tak se brány krajského přeboru otevřely pro druhou Blatnou. Za vydařenou sezonou jsme se ohlédli s koučem Michalem Brabcem.

Jaká panuje v Blatné spokojenost s uplynulou sezonou v I. A třídě?
Uplynulou sezonu bereme jako povedenou. Byť nám vedení nedalo cíl postoupit, my trenéři jsme se o postupu spolu bavili hned od začátku. Podzim nebyl sice ještě moc ideální, letní příprava je krátká a po převzetí mužstva, než si vše sedlo, logicky to chvíli trvalo. V zimě už příprava měla docela dobré parametry a v druhé polovině sezony to bylo hodně vidět.

Do soutěže jste nevstoupili zrovna ideálně. Z prvních dvou zápasů jste nezískali ani bod.
Doma se Sedlecem tak i na Slávii jsme nebyli horším mužstvem, srazilo nás neproměňování šancí a individuální chyby. Hlavně z prvního utkání nám pak ty ztracené body chyběli v závěrečném součtu.

Nastalo zlepšení, šestkrát jste neprohráli, ale na závěr jara jste v předehrávce prohráli s Vodňany doma vysoko 0:5. Byl to největší propadák v sezoně?
Pak už se začalo docela dařit, hlavně body z Týna nad Vltavou byly hodně cenné. Tam jsme dvakrát vystřelili na branku a dali dva góly, tedy tři, ten domácích do naší sítě byl vlastní! Vodňany se mi moc hodnotit nechce. Propadák to byl, jen co se týče výsledku. Propadákem byly spíš zápasy ve Větřní a v Prachaticích. Tam nás porazil vždy jeden hráč, Weinhard resp. Fischer a to jen svými zkušenostmi, nasazením a uměním strhnout své spoluhráče.

S jakými plány jste vstupovali do jara? Ztráta na první Bavorovice činila jedenáct bodů a zdála se být nedostižná.
Tabulka byla hodně vyrovnaná a cíl byl hrát v horní části a posunout se na „bednu“. Soupeře jsme samozřejmě sledovali, ale řešili především sebe. Věřili jsme, že při vyrovnanosti soutěže je dostižný každý, což se nakonec potvrdilo.

Co se vám podařilo změnit, že tým se na jaře neskutečně zvedl a šel od vítězství k vítězství?
Parta, která už se rýsovala celý podzim. Chutná jim... vyhrávat (úsměv) a jsou schopni se podřídit týmovým věcem, byť jim to občas není po chuti. Makat jeden za druhého, zastat se jeden druhého, pomoci si když se zrovna nedaří.

Do karet vám nahrálo zaváhání dalších konkurentů a obrovská vyrovnanost první poloviny tabulky. Rázem bojovalo o postup pět týmů.
Soutěž byla hodně vyrovnaná, každý mohl vyhrát či prohrát s každým. Do karet nám to určitě hrálo, i když jsme taky ztratily body doma s Týnem a Prachaticemi, přesto šance na první místo stále byla. V závěru sezony hodně mužstev ovlivnilo zranění hráčů. Už od zápasu ve Vacově si většina trenérů stěžovala na úzký kádr, zranění a slabou tréninkovou morálku. To si myslím, že rozhodlo o konečné podobě tabulky. My jsme sice se zraněními měli taky problémy, ale ve většině případů jsme měli za zraněné hráče adekvátní náhrady.

V posledním kole se rozhodovalo už jen mezi dvojicí Bavorovice – Blatná. Věřili jste, že by to mohlo vyjít?
Doufali jsme, že to může vyjít a udělali jsme pro to vše, co bylo v našich silách.

Střelci Blatné (66): 10 – Motyka, Peleška, Mišiak, 9 – Křivanec, 6 – Čadek, 5 – Machovský, 3 – Šejvar, Petrášek, Jícha, 2 – Prokopec, Nový, Míka, 1 – Kůst.

Nejvíc odehraných zápasů: 26 – Chlanda, 25 – Kůst, Prokopec, Peleška, 24 – Motyka, Mišiak, Petrášek, Sedláček, 23 – Sýkora, 20 – Stulík, 19 – Šejvar, 17 – Jícha, Čadek, Machovský, 16 – Křivanec, 15 – Nový.

Jak jste reagovali na skutečnost, že Bavorovice odmítly postup do kraje?
Popravdě řečeno, nepochopili jsme po tom všem, co se událo na jejich hřišti, že odmítnou postup. Ale to nejsme asi jediní.

Dalo by se říct, že to pro vás bylo takové zadostiučinění, že spravedlnost nezůstala slepá?
Dalo by se to tak říct. Bohužel kluci přišli o spousty zážitků, těch postupových emocí. Ne všem už se takový úspěch podaří zopakovat, zažít. Dokopnou jsme si přesto užili, řekli jsme si, že si to nenecháme pokazit už jen díky úspěšným výsledkům, které jsme na jaře předvedli! Takže jsme slavili jako vítězové, tzn. až do rána! (smích)

Museli jste uspořádat dodatečnou oslavu postupu?
Dodatečná oslava proběhla, ale už ne taková jako ta první.

O koho se tým opíral, kdo patřil mezi tahouny vašeho týmu?
Za celou sezonu se nám na hřišti vystřídalo 24 hráčů, což je z mého hlediska slušné číslo. Každý hráč měl svoji úlohu a ta nás dovedla k tomu, co jsme dokázali, a to je nakonec postup do KP. Opora je jistě brankář Jarda Chlanda, ten nechyběl mezi tyčemi v jediném utkání a na jaře ta jeho série čistých kont byla úžasná. Za zmínku ještě stojí Jardovo mladý konkurent mezi tyčemi Michal Šimůnek a útočník Pavel Stulík. Oba dva si zaslouží taky pochvalu, protože žijí s týmem ve všech utkáních, byť jejich vytížení bylo minimální. Jejich čas se předvést ještě určitě přijde. Tahounů máme povícero, ale důležité je, že se dovedou podporovat a zdravě si i konkurovat. Jmenovat jedince v tomto případě by nebylo na místě.

Až na kapitána Petráška, jemuž bude 38 let, máte velmi mladé mužstvo, vesměs odchovance. Bude to na vyšší soutěž stačit?
„Petyho“ stále přemlouváme, aby ještě pokračoval. Po prvním poločase v Bavorovicích byl hodně zlomený, nejen jemu nedávalo smysl se fotbalu věnovat především na úkor rodiny. Je to ale srdcař, tak doufáme, že ještě s námi dál pokračovat bude, stále má týmu co dát. K těm zkušeným zajisté patří už i Ondra Křivanec. S devíti góly patří i k top střelcům našeho mužstva, byť naskočil do utkání až ve třetím kole a v závěru nám po zranění v Bavorovicích chyběl.

Máte v hledáčku posily, hodláte přivést nové, zkušené hráče?
Posily jsme řešili a povedlo se nám přivést Zdenka Mikeše ze Sedlice. O toho jsme měli velký zájem už před loňskou sezonou, ale až nyní nám na nabídku kývl. Měli jsme zájem ještě o jednoho hráče z vyšší soutěže, který prošel mládeží v Blatné, ale tam jednání nevyšla. Dál se nám z hostování vrací Václav Šilhavý (SK Spartak Příbram) a Štěpán Říha (Čimelice). To jsou taky mladíci se zkušenostmi z KP a hlavně to jsou další Blateňáci.

Jak se na krajský přebor těšíte? V Blatné se dlouhé roky nehrál.
Těšíme se moc! Hráči, fanoušci a všichni, co mají s fotbalem v Blatné něco společného, si to zaslouží! Mužstvo máme složené z kluků, které si tady piplají od mládežnických kategorií, a nyní nastal čas se posunout dál. Troufnu si říct, že zcela zaslouženě.

Kvalita příštího ročníku KP budí respekt. Kde byste se chtěli pohybovat?
To máte pravdu, budí velký respekt. My se chceme v soutěži aklimatizovat a našim přáním je se pohybovat v horní části tabulky a hlavně se netrápit sestupovými starostmi.

Kdy hráčům skončí fotbalové volno a vstoupí do letní přípravy?
Přípravu začínáme již tuto neděli 8. července. Na našem stadionu probíhá rekonstrukce trávníku, tak nám své zázemí až do generálky s Bělčicemi poskytla Sedlice.

Přípravné zápasy

So 14. 07. 2018 od 17:00 h (hřiště Komárov - Hořovice) Komárov – Blatná
St 18.07. 2018 od 18:00 h (hřiště Bělčice) Blatná – Klatovy
So 21.07. od 17:00 h (hřiště Horažďovice) Horažďovice – Blatná
So 28. 07. 2018 od 17:00 h (hřiště Hradiště) Hradiště – Blatná
Ne 29.07. 2018 od 18:00 h (hřiště bude upřesněno) Blatná – Osek
So 04.08. 2018 od 17:00 h (hřiště Blatná) Blatná – Bělčice

Změny v kádru:

Příchody: Mikeš Zdeněk (Sedlice), Šilhavý Václav (SK Spartak Příbram), Říha Štěpán (Čimelice), Houzar David (dorost), Zíka Martin (dorost).
Odchody: -

Kádr TJ Blatná

Brankáři: Chlanda Jaroslav, Peroutka Leoš, Šimůnek Michal
Obránci: Houzar David, Kůst Michal, Machovský Luboš, Sedláček Marek, Sýkora Jakub, Šejvar Kryštof
Záložníci: Jícha Filip, Křivanec Ondřej, Merašický Jan, Míka Ondřej, Mikeš Zdeněk, Mišiak Michal, Motyka Lukáš, Petrášek Michal, Prokopec Petr, Říha Štěpán, Šilhavý Václav, Zíka Martin
Útočníci: Čadek Filip, Nový Jakub, Peleška Radek, Stulík Pavel

Realizační tým:
Trenér:
Brabec Michal. Asistent trenéra: Remeš Roman. Trenér brankářů: Prokeš Jiří. Vedoucí mužstva: Machovská Jana, Jícha Petr.

Napsal(a) Michal Průcha | Foto Jan Škrle