Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

David Lafata si naposledy zastřílel i zachytal v ligovém dresu. Loučil se při exhibici v Olešníku

 
pátek, 8. června 2018, 21:56

Mnohonásobný reprezentant a člen Klubu ligových kanonýrů (198 gólů dal v české lize, půltucet přidal v Rakousku) se rozloučil s kariérou ve velkém fotbale při zdařilé exhbici, k níž pozval kombinované týmy Sparty a Jablonce. Za oba nastupoval David Lafata v lize a za oba si zahrál také v Olešníku, kde fotbalově vyrůstal. Zdejší jedenáctku se chystá posílit v příštím ročníku krajského přeboru.

Rodák z Českých Budějovic (v září mu bude sedmatřicet), kde v barvách Dynama vstoupil na ligový trávník, prožil nejúspěšnější období pod praporem Sparty (2013 – 2018). V letenském klubu získal mistrovský titul, triumfoval v Českém poháru i Českém superpoháru. Stal se Fotbalistou roku 2014 a držitelem Zlatého míče 2015. Jednu pohárovou trofej získal rovněž v Jablonci, jednu v Austrii Vídeň. V domácí konkurenci si šestkrát vystřílel pozici nejlepšího kanonýra. Za českou reprezentaci nastoupil jednačtyřicetkrát a vsítil devět gólů.

Před rozlučkovou exhibicí doma v Olešníku pozdravil David Lafata krátce diváky, kteří v počtu blížícím se možná až tisícovce přicestovali z mnoha koutů naší vlasti a svými vozidly zcela zaplnili malou jihočeskou obec. Nejlepší střelec v historii samostatné české ligy poté v dresu Jablonce otevřel skóre zápasu dvěma přesnými trefami a užíval si příjemné fotbalové chvilky po boku svých vrstevníků (nejstarší byl třiačtyřicetiletý Milan Fukal), mezi nimiž se objevili i někdejší borci z Dynama – Stanislav Rožboud, Tomáš Maruška, Martin Leština či Petr Bouchal. O přestávce byl předán výtěžek ze vstupného zástupci nadace Haima České Budějovice. Vybralo se padesát tisíc korun.

Autogramem vyzdobil pivní pupek

Sparta do poločasu otočila skóre a David Lafata, jenž v rámci přestávkového programu obdržel čestné občanství Olešníku, navlékl po změně stran rudý dres a za vydatného skandování sparťanských příznivců dalšími dvěma góly vytáhl náskok na 5:2. Potom však jablonecký Karel Piták dlouhým obloukem překonal Davida Bičíka a následovala pro mnohé přihlížející nečekaná změna v sestavě, když si David Lafata stoupl mezi tyče a David Bičík zamířil do útoku.

Ač podle svých slov celou kariéru toužil alespoň pár minut si někde zachytat, neprokázal Jihočech patřičné brankářské kvality a třikrát inkasoval, byť potřetí z vymyšlené penalty. Příliš mu však nepomohli někteří sparťanští spoluhráči, kteří za stavu 6:4 začali přímo na hřišti konzumovat pěnivý mok a značně tím snížili svůj akční rádius.

Po spravedlivé remíze 6:6 obklopili Davida Lafatu fotbalisté spolu s příznivci a přímo na pažitu doznívalo loučení s velkým hráčem. Ten si hned navlékl olešnický dres s jednadvacítkou, který bude nosit od nové sezony. Coby vášnivý nimrod složil míčem papírového divočáka a nakonec rozdal desítky podpisů. Svým autogramem vylepšil také design obřího pivního pupku jednoho z rozesmátých fanoušků.


Fakta z exhibice v Olešníku:

AC Sparta Praha – FK Jablonec 6:6 (3:2)

Góly: 29. a 50. Bednář, 38. a 42. Lafata, 17. Mareček, 31. Kadeřábek – 8. a 11. Lafata, 45. a 63. z penalty Piták, 52. Rožboud, 54. Smíšek. Hlavní rozhodčí: Krula.

Sparta: Bičík (48. Lafata) – Kadeřábek, Švejdík, Brabec, Svoboda, Matějovský, Vácha, Mareček, Rys, Rejman, Krejčí, Sivok, Bednář, od 2. půle Lafata. Trenér Karel Musil.

Jablonec: Pižanowski – Zábojník, Piták, Čížek, Kordula, Beneš, Maruška, Smíšek, Fukal, L. Sedláček, Kavan, Bouchal, Leština, Rožboud, v 1. půli Lafata. Trenér Petr Rada.

Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Jan Škrle, Daniel Pekař (video)
 


 
Reklama