Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Komise rozhodčích měla opět napilno. Sudího Komzáka vyřadila z listiny!

 
čtvrtek, 31. května 2018, 12:26

Z 50 odehraných mistrovských utkání mužů v krajských soutěžích podali rozhodčí o minulém víkendu převážně dobré výkony, vyjma jednoho utkání Bavorovice – Vodňany. Komise rozhodčích a delegátů Jč.KFS zápas podrobně prozkoumala a tentokrát tvrdě trestala. Se stanoviskem komise nás seznámil její předseda Milan Makovička.

Na exponované utkání v Bavorovicích byl obsazen jako delegát svazu člen komise rozhodčích Jiří Pečenka, takže jsme měli po utkání připravený velmi pečlivý a detailní rozbor výkonu všech rozhodčích. Je třeba objektivně konstatovat, že se utkání hrubě nepovedlo rozhodčímu Komzákovi. Tak jak se ve většině případů snažíme rozhodčí bránit před z větší části velmi subjektivní a neodbornou kritikou některých funkcionářů, tak v tomto případě zcela transparentně a důrazně konstatuji, že rozhodčí podal v tomto utkání nepřijatelný a neakceptovatelný výkon s několika hrubými chybami, čímž hrubě ovlivnil výsledek utkání! V každém případě ale zároveň velmi tvrdě odmítám, že by se jednalo o jakýkoliv úmysl!

Zásadní emoce a vliv na celé utkání vzbudila situace v 10. minutě, kdy AR1 správně odmával ofsajd domácího hráče, který postupoval sám na branku, ale hlavní rozhodčí to chybně vyhodnotil jako vědomé hraní obránce soupeře (Vodňan) v průběhu přihrávky, což ale žádný záběr neprokázal..., a od tohoto momentu už R neměl utkání pod kontrolou a kupil chybu na chybu. Příliš mu v utkání nepomohl ani AR1, který na lavičkách náhradníků absolutně nezvládl svoji roli a dostatečně nereagoval na hrubé nesportovní chování hostujícího trenéra Hrachovce, včetně jeho ironických gest, posměšků a permanentnímu opouštění technické zóny. Závěr KR z tohoto utkání je takový, že rozhodčí byl na základě zprávy delegáta a komplexního rozboru utkání s okamžitou platností vyřazen z listiny krajských rozhodčích za výkon, který není slučitelný s nároky a požadavky KRaD. AR1 byla omezena delegace do konce soutěžního ročníku a od nové sezóny bude přeřazen do I. B třídy.

Dovolte mi ještě jedno malé zamyšlení, které souvisí s událostmi posledních týdnů a pro mě nepochopitelných výlevů některých funkcionářů v médiích k výkonům rozhodčích. Myslím si, že je potřeba se na celou problematiku podívat i z druhé stránky. Jaký je rozdíl v toleranci chybovosti rozhodčích a hráčů? Po rozhodčích chceme v amatérských podmínkách profesionální a téměř bezchybný výkon! Požadují to samé i trenéři po svých hráčích? Jsem přesvědčen, že rozhodně ne, a to i z toho důvodu, že každý hráč nebo rozhodčí má své limity a jeho úroveň ve většině případů odpovídá úrovni soutěže, ve které působí! I rozhodčí jsou jen lidé, se svými chybami a limity a nad tím bychom se měli také zamyslet a akceptovat to. Mám za to, že by bylo korektní a seriózní přistupovat s jistou mírou tolerance také k rozhodčím na všech úrovních. Jsem přesvědčen, že by to výrazně pomohlo zkulturnit nejen fotbalové, ale obecně celkové sportovní prostředí všech druhů výkonnostního sportu.

Závěrem mě mrzí, že nebylo splněno mé přání, aby se zbytek sezóny dohrál bez zbytečných extrémních emocí funkcionářů, ale pokud je pravda, že se někteří funkcionáři bojí prezentovat svůj názor s ohledem na svojí fotbalovou budoucnost, tak bych je chtěl ubezpečit, že se tak rozhodně nestane! Naopak je tímto vyzívám k otevřené diskusi, například na fóru setkání klubů, ke které jsem kdykoliv připraven.

Napsal(a) KRaD Jč.KFS | Tisková zpráva | Foto Zdeněk Formánek