Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

I. B třída: Vedoucí kvarteto N. Ves, Lažiště, Semice a Lišov cílí na postup

 
pátek, 30. března 2018, 16:04

Podzimní půlmistři si zadělali na ideální výchozí pozici do jarní části I. B třídy. Skupiny vedou se slibným náskokem a podle přání trenérů by se na špici chtěli udržet až do konce. U Nové Vsi a Semic by se jednalo o premiérový postup do A třídy.

TJ Nová Ves

Významnou kapitolu své historie píše fotbal v N. Vsi u Č. Budějovic, kde se kope do míče už od roku 1925. Po vítězné cestě okresními soutěžemi potvrdil při loňské premiéře v kraji svou kvalitu a dlouho se držel v popředí. Po slabším jaru skončil na 4. příčce. Uplynulý podzim vyhrál skupinu A zcela zaslouženě s pětibodovým náskokem na Klikov.

Trenér Miroslav Pekárek, který k týmu přišel, když byl ještě ve III. třídě, byl se zimní přípravou spokojený. „Přípravu jsme zahájili 25. ledna. Po většinu času jsme trénovali v místních podmínkách, kde jsme nabírali fyzickou kondici a také jsme využívali nafukovací halu. V polovině února jsme odjeli na soustředění do Třeboně, za což bych chtěl poděkovat fotbalovému výboru, ale i hráčům, kteří se na nákladech také podíleli. Soustředění bylo pro náš malý klub nadstandardní, počínaje hotelem a konče tréninkovými podmínkami. Byla to opravdu paráda,“ pochvaloval si Pekárek. „Odehráli jsme pět přípravných utkání, ve kterých jsme třikrát vyhráli, jednou prohráli a jednou remizovali. Se zimní přípravou jsem spokojen,“ dodal k bilanci přípravných zápasů.

V novoveském kádru došlo jen k jedné změně. „Nikdo neodešel a přišel zkušený Jiří Jiránek,“ poznamenal k příchodu zkušeného čtyřdvorského útočníka Pekárek. Zimní posila se uvedla čtyřmi góly v generálce ve Velešíně.

I přes umístění na špici soutěže zůstávají v N. Vsi nohama na zemi. „V jarní části sezóny bychom chtěli navázat na tu podzimní, chceme jít zápas od zápasu a uvidíme, jak to dopadne. Co se týče postupu, necháváme tomu volný průběh, za každou cenu se nikam netlačíme," uvedl k jarním plánům Miroslav Pekárek.


FK Lažiště

Fotbalisté FK Lažiště se v posledních sezonách pohybovali převážně mezi krajským přeborem a I. A třídou. Po předloňském pádu do B třídy se snaží o návrat. Vloni mu jej vyfoukl až v posledním kole ve vzájemném střetnutí Sedlec, letos Lažiště znovu okupuje postupovou pozici. První polovinu skupiny B vyhrálo o tři body před Sousedovicemi a pěti body na Čkyni. Svěřenci Josefa Raušera odehráli půlku podzimu s čistými konty.

Přípravu, kterou začalo Lažiště 2. února, komplikovala slabší účast hráčů.  „Měli jsme v plánu trénovat dvakrát týdně (středa a pátek) a od konce února sehrát o víkendech i přípravná utkání. Bohužel, tréninková docházka nebyla vůbec dle našich představ, a dokonce jsme museli zrušit i většinu středečních tréninků kvůli chabé účasti, tudíž spokojeni být vůbec nemůžeme. Sešli jsme se pouze na soustředění, které proběhlo v domácích podmínkách, kde máme vše potřebné,“ komentoval potíže s docházkou Pavel Hodina, funkcionář klubu, v němž zastává několik rolí. „Sehráli jsme pět přípravných utkání. Nutno zmínit, že ani jedno utkání jsme neodehráli v kompletním složení a utkání měla spíše tréninkový charakter.“

Přes zimu nedošlo v Lažišti k žádným změnám. Jen marodka se ještě nevyprázdnila. „Stále je dlouhodobě zraněný Málek (v dubnu ho čeká operace kolene), k němu přibyli J. Pěsta (problémy s kolenem) a brankář Vašura, který by měl začít během dubna. Na druhou stranu doléčil své zranění Jan Makoš a mohl by naplnit to, co jsme od něho očekávali po zářijovém přestupu z Příbrami,“ věřil Pavel Hodina, že se 20letá posila, která před dvěma roky hrála juniorskou Ligu mistrů, předvede i na trávníku.

V Lažišti se netají postupovými ambicemi. „Vzhledem k tomu, že po podzimu vedeme tabulku a většina hráčů hrála v nedávné minulosti vyšší soutěže, nemůžeme mít jiný cíl než postup do I. A třídy. Vše ostatní by bylo zklamáním. Myslím, že kádr na to máme, ale je potřeba výrazně zlepšit tréninkovou docházku. Doufám, že se nám budou vyhýbat zranění, což je dnes strašákem pro většinu klubů a hráčů,“ zmínil Pavel Hodina.


FC Alko Semice

Také v Semicích na Písecku prožívají mimořádnou sezonu. V červnu slavnostně otevírali nové zázemí. S řadou odchovanců píseckého fotbalu to na začátku soutěže ve skupině C na spanilou jízdu nevypadalo. Dva ze tří zápasů Semice prohrály, ale pak rozjely vítěznou desetizápasovou šňůru, která je v 9. kole vynesla poprvé do čela. Na druhou Sedlici drží minimální náskok dvou bodů.

Trenéra Ladislava Holuba (jeho syn válí v divizním Roudném) zimní příprava moc neuspokojila. „Spokojenost je tak na půl. Ani nám se v přípravě nevyhnuly problémy, které trápí většinu mužstev na této úrovni. Tím hlavním je účast na trénincích. Ta mohla a měla být větší, hlavně u některých hráčů. Z toho jsem hodně zklamaný. Také počasí, nemoci a bohužel i zranění hráčů ovlivnily přípravu mužstva. Sehráli jsme tři přípravné zápasy a to s mužstvy z vyšších soutěží. Porazili jsme FC Písek U19 B 3:0, prohráli s Milevskem 1:5 a na závěr jsme remizovali s Bernarticemi 1:1. Mrzí mne neodehraný přípravný zápas minulý týden s Týnem, který se měl hrát na našem hřišti. Počasí bylo proti a hřiště nebylo k zápasu způsobilé,“ řekl k průběhu zimní přípravy Holub.

Vydařený podzim nenutil dělat v semickém kádru nějaké korektury. Podle trenérových slov nebyly potřeba. „Žádné změny kádru u nás neproběhly. Myslím, že mužstvo docela šlape a tak ať si to užívá. Navíc v případě potřeby můžeme někoho vytáhnout z našeho "benga".

Slibně vyvíjející sezonu chtějí v Semicích dotáhnout do zdárného konce. „Do jara jdeme s tím, že když už máme soutěž takto rozehranou, chceme být první i po jejím skončení. Byl by to největší úspěch v historii klubu. Chci, abychom hráli dobrý, pohledný a hlavně i účelný fotbal, na který budou chodit diváci. Aby se hráči fotbalem bavili. Co se týká postupu do vyšší soutěže, tak to není otázka pro mne. Řešilo by se to za pochodu, ale proč se tomu bránit,“ přemítal o možné účasti v A třídě kouč Holub.


SK Lišov

Výtečný podzim odehráli v Lišově, i když místní fotbal pamatuje i hojnější časy v krajském přeboru. Skupinu D jasně ovládli hráči kormidelníka Jiřího Benedy, bývalého výborného stopera Lišova a třetiligové Třeboně. Za celý podzim ztratili pouze jednou porážkou v Mladé Vožici. Jedenáctkrát v řadě poznali jen slast vítězství. Zimu strávili na špici s osmibodovým odstupem na Třebětice.

„Zimní přestávka a příprava probíhala podobně jako v minulých letech, využívali jsme tělocvičnu místní základní školy a terény v okolí Lišova. Na hřiště jsme se přesunuli až v posledních třech týdnech. Tréninková účast také nebyla nijak výrazná, téměř všichni v zimní přestávce hrají sálovku, futsal, florbal nebo všechno. Přípravný zápas jsme sehráli nakonec jen jeden, na umělce ve Staré Hlíně jsme porazili Suchdol nad Lužnicí 4:0. Další naplánovaný přípravný zápas zrušila chřipková epidemie,“ shrnul přípravu trenér Beneda.

Do sehraného a vítězného mužstva nebylo potřeba v zimě zasahovat. „K žádným změnám nedošlo, nikdo nepřišel, a pokud vím, také nikdo neodešel, zraněný je Dan Koláček. Již delší dobu hrajeme s vlastními odchovanci, nebo hráči z Lišova a okolí,“ uvedl Beneda, že práce s mládeží přináší své ovoce.

Mužstvo s nejlepším útokem a obranou patří v soutěži k nejlepším. „Pokud bychom mohli, postupu bychom se asi nebránili. Aktuálně začíná s podporou města také rekonstrukce celého sportovního areálu, takže budeme muset využívat druhou hrací plochu. Uvidíme, jak se to povede, pokud by se nám dařilo jako na podzim, byli bychom určitě spokojeni,“ věřil Beneda. Rekonstrukce chátrajícího areálu má proběhnout do konce letošního roku.

Napsal(a) Michal Průcha | Foto Jan Škrle