Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Kaplický turnaj old boys se stal záležitostí domácích

 
pondělí, 18. prosince 2017, 13:45

Třetí prosincovou sobotu si dali v Kaplici dostaveníčko hráči, kteří již dosáhli zralého věku. Konal se totiž již osmý ročník halového turnaje v sálové kopané nad 35 let, tentokráte jako STAROPRAMEN OLD BOYS CUP. Letošní ročník měl deset účastníků. Devět patřilo mezi již stálé účastníky tohoto zápolení, nováčkem pak byla Zlatá Koruna. Týmy si to rozdaly ve dvou pětičlenných skupinách. První čtyři si zajistily postup do čtvrtfinále, pro jeden tým tedy musel skončit turnaj po základní části. Všechny zápasy se hrály na jedenkrát patnáct minut.

Skupina A:

Áčko bylo papírově silnější, což ukázal i průběh turnaje a jednotlivé zápasy. K tomu přispěli i Titáni, kteří svůj tým pro letošní rok doplnili a dva bývalé exligisty Luboše Pecku a Lukáše Adama. A tak si Titáni postupně vyšlápli na Trhové Sviny, Český Krumlov i pořádající Paroh. Bodově tratili jen se Zlatou Korunou. Její kádr tvořila převážná většina hráčů, kteří ještě brázdí zelené trávníky, ale navíc, než jednobodový zisk to nestačilo a Korunští skončili před branami čtvrtfinále. Z druhého, respektive třetího místa si pohlídali klidný postup tradiční celky turnaje, a to pořádající Paroh a českokrumlovský Slavoj. Za očekáváním rozhodně byly výkony staré gardy Trhových Svinů. Ta postoupila do čtvrtfinále díky hubené vydřené výhře 2:1 nad Zlatou Korunou.

zápasy:
Č. Krumlov - Z. Koruna 3:1, Čábela, Flöring, Petřík – Ohnsorg,
T.  Sviny - Titáni 0:4, Pecka 2, Adam, Moravec,
Paroh - Č. Krumlov 3:1, Sedlák 2, Janura – Čábela,
Z. Koruna - T. Sviny 1:2, Štrop – Brožka, Picek,
Titáni - Z. Koruna 2:2, Papaj, Pecka – Zayml 2,
T. Sviny - Paroh 1:3, Janoušek – Vávra, P. Lattner, Jirka,
Č. Krumlov - T. Sviny 5:0, Haláček 2, Němec, Flöring, Matúš,
Paroh - Titáni  1:2, J. Kučera – Pecka 2,
Z. Koruna - Paroh 0:4, Krůček 2, Janura, Jirka,
Titáni - Č. Krumlov 2:1, Pecka, Carda – Šváb,

pořadí:
1.         Titáni Kaplice 3          1          0          10:4     10
2.         Paroh team Kaplice    3          0          1          11:4     9
3.         FK Slavoj Č. Krumlov     2          0          2          10:6     6
4.         TJ Spartak Trhové Sviny        1          0          3          3:10     3
5.         SK Zlatá Koruna        0          1          3          4:11     1

Skupina B:

V béčkové skupině byli jasnými favority na postup obhájci celkové prvenství z Vysočiny, tým Rebels Okříšky. Ti také papírové předpoklady naplnili, když skupinu dokázali vyhrát, přestože stejně jako Titáni v áčku bodově tratili za nerozhodný výsledek s nepostupujícím týmem. Body se dělily v nervózním duelu s Dolním Dvořištěm. To tentokráte nastoupilo v poněkud oslabené sestavě, a to se projevilo jak na výsledcích, tak na hře samotné. Pohodlný postup z druhého místa si pohlídala kaplická Rafanda. Tým kolem Zbyňka Ginzela se v úvodu musel obejít bez brankářské jedničky Karla Klaboucha, přesto postup z druhého místa byl pohodlný a pohodový. Zbylé tři týmy v tabulce, Rambo, Vyšší Brod a Dolní Dvořiště se neuvěřitelně trápily v koncovce. Jejich vzájemné duely přinesly v součtu pouhopouhé dva góly. Z třetího místa do čtvrtfinále prošlo nakonec kaplické Rambo a čtvrtý Vyšší Brod s jedním vstřeleným gólem. Černý Petr zůstal na sálovkách Dolního Dvořiště.

zápasy:
Rafanda - V. Brod  4:0, Ginzel 2, Szó, Michlík,
D. Dvořiště - Rambo 0:1, Studený,
Okříšky - Rafanda  3:2, Vejmelka, Ošmera, Večeřa – Szó, Ginzel,
V. Brod - D. Dvořiště  1:0, Poláček,
Rambo - V. Brod  0:0     
D. Dvořiště - Okříšky  1:1,
Tikal – Kotrba,
Rafanda - D. Dvořiště 8:2, Ginzel 3, Szó, Sukdolák 2, Chlumecký – Kapec, Sedláček,
Okříšky - Rambo 3:2, Kotrba 2, Ošmera – Šťastný 2,
V. Brod  - Okříšky 0:7, Kotrba 4, Hlavina 2, Ošmera,
Rambo - Rafanda 0:2, Szó, Ginzel,

pořadí:
1.         Rebels Okříšky           3          1          0          14:5     10
2.         Rafanda Kaplice        3          0          1          16:6     9
3.         Rambo Kaplice           1          1          2          4:5       4
4.         FK Dynamo Vyšší Brod        1          1          2          1:11     4
5.         FK Dolní Dvořiště     0          1          3          3:11     1

Čtvrtfinále:

Čtvrtfinálové souboje měly své favority, ale i futsalový míč je kulatý a nebyla nouze o překvapení.  První se zrodilo hned v úvodním čtvrtfinále. Vítězové skupiny Titáni nastoupili proti Vyššímu Brodu. Museli se obejít již bez Lukáše Adama, a tato absenci se ukázala býti citelnou. Na gól se čekalo až do dvanácté minuty, kdy poslal Titány do vedení sváteční střelec Alexei Goretki. Jenomže záhy bylo srovnáno, když druhý gól Vyššího Brodu v pátém střetnutí vstřelil Ludvík Sojka. Muselo se rozhodnout v penaltovém rozstřelu. Zahajovali Titáni, Pecka nezaváhal, stejně jako protějšek Salzer. V druhé rundě neuspěl titán Frýd, naopak Syrovátka byl neomylný. Goretki ještě vykřesal naději, když vyrovnal, ale poslední slovo měl Josef Filip, který poslal Vyšší Brod mezi nejlepší čtyři týmy turnaje.

Zajímavý duel sehrála Rafanda s Českým Krumlovem. Zde se dal postupující dopředu odhadovat asi nejsložitěji. Jenomže už samotný úvod leccos naznačil. Ve druhé minutě poslal Rafandu do vedení Zbyněk Ginzel. Krumlovští chtěli dostát historickým tabulkám, v nichž jsou nejúspěšnějším týmem kaplického turnaje, ale během patnácti minut se ze vstřeleného gólu neradovali. Minutu před koncem přidal gólovou pojistku znovu Ginzel.

Brankově nejbohatší bylo třetí čtvrtfinále, které také mělo svého favorita. Počítalo se s postupem Rebelů, obhajujících celkový triumf. Jenomže už ve třetí minutě měli dvoubrankový náskok Svinenští, kteří vedli po gólech Píska a Brožky. V páté minutě sice Kotrba snížil, ale nedlouho poté vrátil dvougólový náskok svému týmu Písko. Kotrba znovu snížil, ale ve dvanácté minutě Brožka upravil na 2:4 pro Trhové Sviny. Drama pokračovalo. Vzápětí Michal Ošmera znovu vstřelil kontaktní branku. Necelé dvě minuty před koncem obdrželi dvouminutový trest Netolička a Jindra a hrálo se tři na tři. Jan Gažák vrátil Svinům náskok dvou gólů, ale hráči z Vysočiny se nevzdali a dvěma přesnými zásahy kapitána Ivoše Večeři dotáhli zápas k penaltovému rozuzlení. V prvním kole uspěli Kotrba i Gažák. Po nich však zaváhali jak Večeřa, tak i Janoušek. Poté se trefili Hlavina i Brožka, a tak se muselo pokračovat v tzv. náhlé smrti. Ošmera i Písko tlak ustáli. V páté sérii zaváhal Vejmelka a Ladislav Picek poslal Trhové Sviny do semifinále.

Poměrně poklidný průběh mělo střetnutí mezi Parohem a Rambem. Už ve druhé minutě nasměroval pořádající celek za postupem Petr Janura. Když pak v sedmé minutě zdvojnásobil vedení Parohu Tomáš Vávra, nebylo o postupujícím pochyb. Pět minut před koncem se pak v krátkém sledu trefili obránci a legendy Parohu Jan Říha a Jaroslav Kučera. Vítězství 4:0 poslal mezi nejlepší čtyřku Parožáky.   

zápasy:
Titáni - V. Brod 1:2 p., Goretki – Sojka, RP Filip,
Rafanda - Č. Krumlov 2:0, Ginzel 2,
Okříšky - T. Sviny 5:6 p., Kotrba, Večeřa 2, Ošmera – Písko, Brožka 2, Gažák, RP Picek,
Paroh - Rambo 4:0, Janura, Vávra, J. Říha, J. Kučera,

Semifinále:

Semifinálová střetnutí byla reprízou duelů ze základní skupiny a oba dva zápasy měly i své favority.

Vyšší Brod se postavil do cesty Rafandě, s kterou ráno v úvodu turnaje prohrál rozdílem čtyř branek. Bezbrankový stav Vyšebrodští příliš dlouho neudrželi. Ve třetí minutě smazal nulu na ukazateli skóre Robert Szó. Když se vzápětí poprvé na turnaji mezi střelce zapsal i Robert Salon, byla Rafanda na nejlepší cestě do finále. Vyšebrodští se sice snažili, bojovali, ale Rafanda si dvoubrankový náskok hlídala. Navíc minutu před koncem pečetil postup do finále Robert Szó.

Podobný průběh měl i druhý semifinálový souboj. Ve skupině Trhové Sviny podlehly Parohu 1:3 a ani ve druhém vzájemném měření sil na svého soupeře nestačili. Ve druhé minutě nasměroval Paroh za postupem Petr Janura. Krátce po uplynutí poloviny hrací doby Parožáci oskočili na rozdíl dvou branek, když brankáře Lenka překonal Tomáš Vávra. Soupeři nezbývalo nic jiného než útočit, jenomže když vzápětí přidal třetí gól Parohu Janura, zdálo se být o druhém finalistovi rozhodnuto. Stejný hráč pak v dvanácté minutě zkompletoval svůj hattrick. V závěru se soupeř dočkal alespoň čestného úspěchu, o který se postaral René Janoušek.      

zápasy:
V. Brod - Rafanda 0:3, Szó 2, Salon,
T. Sviny - Paroh 1:4, Janoušek – Janura 3, Vávra,

O medaile:

O bronzu se rozhodovalo tradičně v penaltovém rozstřelu. Na aktéry čekalo pět sérií. Zahajoval svinenský Jindra a zaváhal. Naštěstí pro něj stejně dopadl vzápětí i Salzer. Janoušek poslal Spartak do vedení, které jeho týmu vydrželo i po penaltě Syrovátky. Ve třetí rudně se trefili Gažák i Filip. Ve čtvrté zaváhal Brožka a Kovačík mohl vyrovnat, ale neskóroval. V poslední sérii tak konečné třetí místo Trhovým Svinům zajistil Martin Písko.

Finále proti sobě svedlo tradiční soupeře. Paroh si to rozdal s Rafandou. Změnu ve skóre přinesla již čtvrtá minuta. Paroh poslal do vedení Milan Sedlák, pro kterého to byla třetí trefa na turnaji. I v dalším průběhu to byla parádní dramatická podívaná, se skvělými brankáři mezi tyčemi a výbornými hráči na palubovce. Hráči Rafandy vědomi si jednogólového manka se tlačili do útočení, museli se však mít na pozoru, Parožáci byli připraveni chyby trestat. S blížícím se koncem a ubývajícími hracími minutami napětí stoupalo a Parožáci dál hájili svůj těsný náskok. Na řadu přišla i power play Rafandy, poslední dvě minuty hrací doby se s ohledem na těsné skóre hrály na čistý čas, ale Parožáci jednobrankové vedení i díky výborně chytajícímu Říhovy uhájili až do závěrečného klaksonu. V osmém ročníku se tak mohli radovat z třetího turnajového prvenství, čímž se vyrovnali českokrumlovskému Slavoji.

zápasy:
O 3. místo: V. Brod - T. Sviny 1:3, pouze na penalty, rozhodující Gažák,
Finále: Rafanda - Paroh 0:1, Sedlák,       

Pořadatelé samozřejmě nezapomněli ocenit ani individuální výkony. Koruna nejlepšího střelce turnaje připadla Zbyňku Ginzelovi, který soupeřům nasázel 9 branek, stejně jako Marian Kotrba z Okříšků. Pomocným faktorem v tomto případě bylo konečné umístění týmu. Nejlepším gólmanem turnaje organizátoři zvolili brankáře vítězného Paroh teamu Františka Říhu, který po celý turnaj chytal výborně a ve finále udržel čisté konto. Nejlepším hráčem celého klání byl pořadateli vyhlášen zcela po zásluze Petr Janura, který po celý turnaj táhl Paroh k příčkám nejvyšším.      

I v pořadí již osmý ročník halového turnaje hráčů nad 35 let se vyvedl na výbornou. Nutno také zmínit, že turnaje se zúčastnila řada hráčů narozená dříve než před 35 lety. A tak jen pro orientaci uvádíme trio nejstarších hráčů turnaje. Tím nejzkušenějším byl gólman Pavel Lenk (ročník narození 1954), v závěsu za ním o měsíc mladší Josef Kovačík z Vyššího Brodu a toto duo doplnil člen kaplického Ramba Ladislav Kolář (1959). Celý turnaj odřídila trojice arbitrů Robert Granec, Jaroslav Škuthan a Jaroslav Škuthan mladší. I jim patří poděkování pořadatelů, kteří též děkují všem sponzorům.

Střelecká tabulka: 9 – Ginzel (Rafanda), Kotrba (Okříšky), 7 – Szó (Rafanda), 6 – Janura (Paroh), Pecka (Titáni).

Konečné pořadí + sestavy:

1. Paroh team Kaplice

František Říha, Jan Říha, Pavel Lattner, Jaroslav Kučera, Karel Krůček, Petr Janura, Tomáš Vávra, Pavel Jirka, Milan Sedlák,

2. Rafanda Kaplice    

Karel Klabouch, Josef Motz, Jiří Sukdolák, Robert Szó, Roman Chlumecký, Roman Michlík, Václav Pexa, Robert Salon, Zbyněk Ginzel,

3. TJ Spartak Trhové Sviny

Pavel Lenk, Martin Písko, Josef Kurali, Václav Brožka, Ladislav Picek, René Janoušek, Jan Jindra, Jan Gažák,

4. FK Dynamo Vyšší Brod

Jan Salzer, Vít Syrovátka, Miroslav Hamburg, Josef Filip, Daniel Poláček, Pavel Poštulka, Ludvík Sojka, Petr Csavoj, Josef Kovačík,

5. Rebels Okříšky

Jiří Vejtasa, David Vejmelka, Vítězslav Hlavina, Ivoš Večeřa, Marian Kotrba, Michal Ošmera, Patrik Netolička,

6. Titáni Kaplice

Jiří Vančata, Ondřej Nowak, František Česák, Jan Carda, Alexei Goretki, Luboš Pecka, Lukáš Adam, Tomáš Moravec, Ondřej Papaj, Marek Vančata,  Josef Frýd,

7. FK Slavoj Český Krumlov

Josef Vincík, Jiří Němec, Lukáš Matúš, Jan Peťule, Michal Flöring, Jan Petřík, Josef Haláček, David Čábela, Zdeněk Šváb,

8. Rambo Kaplice

Václav Kuchař, Karel Wögebauer, Tomáš Beránek, Josef Studený, Milan Neubauer, Bohdan Malický, Ladislav Kolář, Pavel Ševčík, Tomáš Šťastný,

9. SK Zlatá Koruna

Rudolf Schwarz, Pavel Král, Josef Štrop, Petr Gallistl, Milan Somolík, Jaroslav Král, Pavel Zayml, Vít Ohnsorg, Štefan Marek,

10. FK Dolní Dvořiště

František Henžl, Vladimír Pecha, Jaroslav Tikal, Václav Lattner, Marek Sedláček, Petr Kapec, Tomáš Macanovič, Jan Macanovič, Karel Šrefl.

Napsal(a) Libor Granec | Foto Libor Granec